Typy papiera

Prírodné vedy » Matematika

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 799 slov
Počet zobrazení: 6 691
Tlačení: 512
Uložení: 490
Typy papiera
Papier je tenký, hladký materiál vyrábaný zhutnením vlákna. Použité vlákna sú obvykle prírodné a založené na celulóze. Najobvyklejší materiál je drevovina z vláknitého dreva (väčšinou ihličnatá drevina), stromy ako smreky, ale môžu byť použité aj iné rastlinné vláknité materiály ako bavlna, plátno a konope. Poznáme rôzne druhy papiera, niektoré sú úplne bežné, iné si ani neuvedomujeme, a pritom ich používame denne. Úplne prvý typ papiera, ktorý nás napadne je asi typický kancelársky papier, pričom tento papier môže byť tvrdší mäkší, kvalitnejší či menej kvalitný, dokonca na ňom môžu byť aj linajky či štvorčeky. Takýto papier potom môže byť zopnutý do blokov alebo zošitov.
Papier môže mať takisto rôznu farbu, dá sa zohnať takmer každá farba, na akú si len spomenieme a v súčasnosti sú už dostupné aj viacfarebné papiere. Špeciálnym typom papiera je elektronický papier alebo e-papier. Je to plochá zobrazovacia jednotka, ktorá odráža svetlo ako normálny papier, je schopná uchovať text aj obrázky natrvalo bez spotreby elektriny a s možnosťou zmeny obsahu a často je aj ohýbateľná. Z dôvodu nízkej energetickej náročnosti a štíhlosti sa čoraz viac presadzuje v čítačkách elektronických kníh. Elektronický papier možno čítať na slnku alebo pod lampou. Využíva sa taktiež papier s nanesenou vrstvou látky, ktorá pri zahriatí zmení farbu (z bielej obvykle na čiernu, avšak existujú aj farebné). Takýto papier sa nazýva termocitlivý papier. Nevýhodou je, že táto tlač má krátku životnosť a časom, ako aj vplyvom tepla a rôznych chemických vplyvov bledne, alebo celá plocha rovnomerne stmavne.
Ďalšie papiere sú baliace papiere, rozličné druhy dekoračného papiera so vzormi (srdiečka, kvetinky, bodky, hviezdičky, prúžky, štvorčeky a kára), ale i fotokartón – jednofarebný aj s potlačou,  unikartón, štruktúrovaný papier, rôzne druhy farebného papiera, lesklý farebný papier, lepiaci a dúhový papier, pergamenový papier, zamatový a semišový papier, papier s textilnou povrchovou úpravou (tzv. knihárske plátno), batikový papier, transparentný papier, hodvábny papier, včelí plást, vlnitú lepenka – rovnú aj sínusovú, dúhovú vlnitú lepenku, krepový papier. Papierové modely, známe tiež pod názvom vystrihovačky, sú výbornou zábavou pre každého a celoživotným koníčkom. Modely majú rôzny počet dielov, rôzne mierky ( 1:1. 1:87, 1:100, 1:300, 1:1200) a každému modelu sa prideľuje náročnostná známka (väčšinou od 1-5).

Možno si to ani neuvedomujeme, ale k druhom papiera zaraďujeme aj toaletný papier, (viď. príloha č.3), papierové utierky. hygienické vreckovky, môžu mať rôzne farby a dokonca v dnešnej dobe sú na nich už aj rôzne tvary. Jedinou nevýhodou toaletného papiera s veselým dizajnom je, že sa nedá recyklovať tak ako spomínaný fotopapier.  Výhody toaletného papieru sú, že je ľahko použiteľný, výborne absorbujúci, môže byť vhodne dostupný u toaliet a môže byť spláchnutý vo väčšine krajín, kde je toaletný papier bežný. V oblastiach, kde sú bežné vyhnívacie nádrže a vo väčšine rozvojových krajín sa použitý toaletný papier obvykle vloží do odpadovej nádoby vedľa toalety, pretože kanalizácia alebo septický (vyhnívací) systém nedokáže toaletný papier spracovať. Toaletný papier je dostupný v niekoľkých typoch, farebných variantoch, dekoráciách a štruktúrach, aby vyhovel individuálnym preferenciám. Toaletný papier sa typicky produkuje z recyklovaného papiera. Z environmentálneho hľadiska by producenti toaletného papiera nemuseli použiť bielenie, čo by redukovalo spotrebu dreva a zamorenie vôd. Dvojvrstvový toaletný papier je štandardom v mnohých krajinách, i keď jednovrstvový je často dostupnejší a propagovaný ako lacnejší. Toaletný papier, zvlášť keď sa propaguje ako "luxusný", môže byť vatovaný alebo vlnkovaný (razený), navoňaný, zafarbený alebo vzorkovaný, napustený liečivami (antibakteriálnymi chemikáliami) alebo s aloe atď. Ženám, ktoré sú náchylné k vaginálnej infekcii sa doporučuje používať biely neparfumovaný toaletný papier. Vlhký papier je určený na lepšie čistenie než suchý papier po defekácii a môže byť užitočný pre ženy počas menštruácie, a tak isto aj pre malé deti. 

Kus papiera sa stáva dokumentom - na uloženie záznamu (alebo v prípade tlače z počítača alebo kopírovania z iného papiera: ďalší záznam) a pre komunikáciu. Papier môže reprezentovať i hodnotu papierové peniaze, bankovky, šek, potvrdenka, kupón či lístok. Oficiálne dokumenty a privátne výkazy, ktoré sa archivujú do počítača (elektronicky) sa môžu skartovať a recyklovať. Prevod môže realizovať skener a naskenovaný obrázok možné previesť do textu. Potlačené papiere sa môžu viazať lepením, sponami atď. na formovanie kníh, brožúr, časopisov, novín atď. Počítačový súbor možno konvertovať na papierový dokument tlačou na tlačiarni.

Papier sa používa na balenie obálok, baliaceho papiera, tapiet. Ďalej možno papier využívať na čistenie, ako toaletný papier, papierové utierky, hygienické vreckovky a na rôzne čistenie v kuchyni či kúpeľni.  Je využiteľný ako papierová lepenka v stavebníctve alebo ako dekorácia. A  na záver niekoľko čísel:

Svetová produkcia papiera: 370 mil. ton
Európska produkcia papiera: 103 mil. ton
Produkcia papiera na Slovensku: 850 tis. ton 
Najviac papiera sa vyprodukuje v Ázii (125 mil. ton)
Najväčší svetový producent papiera je USA (85 mil. ton)
Najväčší európsky producent papiera je Nemecko (22 mil. ton) 
Spotreba papiera na obyvateľa:
USA: > 300 kg, EÚ: 180 kg, Slovensko: 85 kg 
V EÚ sa v roku 2005 na výrobu papiera použilo 42% recyklovaných vlákien, pričom až 56% celkovej spotreby papiera bol papier obsahujúci recyklované vlákna.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#papier #geometricke zobrazenia #druhy papiera #Cestovn


Odporúčame

Prírodné vedy » Matematika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu