Všeobecnosť vykúpenia

Spoločenské vedy » Náboženstvo

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 09.06.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 158 slov
Počet zobrazení: 2 756
Tlačení: 351
Uložení: 373
Všeobecnosť vykúpenia
 
Rozsah zadosťučinenia:
Kristus neumrel len za predestinovaných (de fide). Kristus neumrel len za veriacich, ale bez výnimky za všetkých ľudí (Senten. fidei proxima).
Táto univerzalita Kristovho vykúpenia sa vzťahuje len na objektívne vykúpenie. Kristus poskytol zmiernu obetu za všetkých ľudí bez výnimky, ale subjektívne privlastnenie tohot ovocia vykúpenia je závislé na viere a zachovávaní Prikázaní.
 
Vykúpenie anjelov:
Kristovo zadosťučinenie sa nevzťahuje na padlých anjelov (senten. certa). JK nemá anjelsku prirodzenosť = nezadosťučinil za hriech anjelov.
 
Zásluha:
Skutok vykonaný v prospech inej osoby, na základe ktorého vzniká právo na odmenu. V dogmatike: nadprirodzený dobrý skutok hodný Božej odmeny.
 
Záslužnosť Kristovho utrpenia a smrti:
Kristovo vykupiteľské dielo je zadosťučiniace a zároveň záslužné, lebo odstránilo dlžobný vzťah medzi Bohom a človekom a zároveň prinieslo aj nárok na odmenu zo strany Boha.
 
Apokathastasis:
Origenes a origenisti – na základe Kristovho zadosťučinenia bude napokon aj to, čo sa nachádza v pekle vykúpené, aby Boh bol všetko vo všetkom. Tento blud bol zavrhnutý na synode v Carihrade.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Náboženstvo

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu