Dekriminalizácia áno či nie?

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 31.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 896 slov
Počet zobrazení: 3 807
Tlačení: 367
Uložení: 377
Dekriminalizácia áno či nie?
 
ÚVOD
Sprvu som si kládla otázku akú tému projektu si vybrať. Snažila som sa , aby to bolo niečo čo zaujme . Vybrala som si tému  Dekriminalizácia marihuany. Podľa mňa je to zaujímavá a aktuálna téma, ktorá by sa mala riešiť hlavne medzi mladými. Hlavným cieľom môjho projektu je objasniť vám čo to vlastne dekriminalizácia je . Budem sa opierať prevažne o internet a knihy, nakoľko poskytujú najlepšie informácie. Prácu som rozčlenila na viac kapitol a podkapitol , aby som dosiahla jej priehľadnosť. Dúfam , že vás môj projekt zaujme a dozviete sa množstvo nových  informácií.
  
1DEKRIMINALIZÁCIA MARIHUANY
1.1  Čo to vlastne dekriminalizácia je?
 Dekriminalizáciou sa rozumie vyňatie určitého konania, ktoré je podľa platného práva trestným činom z pôsobnosti Trestného zákona. Konanie sa však naďalej považuje za protiprávne a ostáva preto sankcionované, najčastejšie v rámci správneho konania o priestupkoch, alebo nariadením určitej povinnosti zo strany osoby – napr. absolvovať protidrogové školenie.
Pri dekriminalizácií držby malého množstva drog by to v praxi znamenalo toto: ak by polícia našla u osoby drogu určenú pre vlastnú potrebu v množstve, ktoré zákon považuje za malé množstvo, osoba by nebola za toto konanie trestne stíhaná, ale bola by riešená v rámci správneho konania o priestupkoch. Išlo by pravdepodobne o finančnú pokutu + zaistenie drogy. Za ideálne riešenie možno považovať alternatívu k finančnej pokute v nariadení absolvovať platené protidrogové školenie, kde by osoba dostala adekvátne informácie o problematike drogových závislosti s náležitým psychologicko–právnym servisom.

Rastamama podporuje dekriminalizáciu držby drog pre vlastnú potrebu v malom množstve jasne vymedzenom zákonom alebo iným podzákonným predpisom. Téma dekriminalizácie marihuany sa na Slovensku objavuje pravidelne každé štyri roky. Jej úloha je doposiaľ limitovaná volebnými snahami politických strán o využitie potenciálu témy dekriminalizácie na získanie mladých voličov. Téme dekriminalizácie marihuany na Slovensku však chýba konštruktívna odborná diskusia založená na poznaní faktov, zbavená predsudkov a jednofarebných názorov – to platí zhodne pre obe strany – za aj proti. O téme dekriminalizácie drog diskutujú politici, ktorí často nevidia rozdiel medzi dekriminalizáciou a legalizáciou, pričom zjavne sami dostatočne nepoznajú dôvody, pre ktoré možno túto tému skutočne považovať za opodstatnenú.
 
1.2 Dôvody podpory dekriminalizácie
Dekriminalizácia drog je limitovaná na držbu drogy samotným užívateľom pre vlastnú potrebu. Nezahŕňa teda konania založené na kúpe, predaji, výrobe, distribúcií drog a pod.

Základné dôvody pre podporu dekriminalizácie:
1 – počet osôb, ktoré majú skúsenosť s užitím drog napriek trestnosti ich držby dlhodobo narastá – ukladanie trestov za tieto trestné činy teda dlhodobo neplní svoj preventívny účel na spoločnosť,  
2 – štát uložením trestu vo väčšine prípadov nerieši dôvod vzniku samotného protiprávneho konania, ktorým je tendencia osoby zneužívať drogy, resp. drogová závislosť osoby – nenapĺňa sa dostatočne výchovný účel trestu – viesť páchateľa, aby riadne viedol život
3 – následky vedenia trestného konania pre páchateľov týchto trestných činov sú neúmerné následkom konania, ktoré spáchali – zápis v registri trestov a s tým spojené problémy pri pokračovaní v štúdiu a pri ďalšom uplatnení osoby v spoločnosti
4 – vedenie trestných konaní týchto minoritných prečinov zaťažuje orgány činné v trestnom konaní a súdy. Navyše ich vyšetrovanie je neprimerane finančné náročné z dôvodu nevyhnutnosti znaleckého dokazovania z odboru chémie v každom jednom vyšetrovanom prípade. Tieto peniaze je nepochybne možné lepšie využiť na osvetu o problematike drog alebo na podporné preventívne programy minimalizácie následkov užívania drog,
5 – človek, ktorý zneužíva drogy alebo ktorý padol do drogovej závislosti potrebuje od spoločnosti pomocnú ruku a vedenie k riadnemu životu a nie trest, ktorý jeho problémy nijakým spôsobom nerieši, ale naopak jeho situáciu len ďalej komplikuje a vedie k prehlbovaniu jeho osobných problémov, ktoré ho môžu doviesť na okraj spoločnosti.
 
2 Charakterisitka a účinky marihuany
Marihuana  (obr.č.1) je droga zložená z usušených a rozomletých listov, plodov alebo kvetov konopy (Cannabis sp.). Najdôležitejšou účinnou látkou je δ-9-tetrahydrokanabinol (THC), ktorý tvorí cca 1 % rastliny. Je najčastejšia mäkká droga, ktorá je rozšírená po celom svete. Hlavnými konzumentmi sú ľudia vo veku od 15 do 25 rokov. Široká verejnosť usudzuje, že aj keď marihuana nie je pre človeka smrteľne nebezpečná, a môže tvoriť podobne ako alkohol most ku tvrdším drogám ako sú extáza, pervitín, heroín alebo kokaín.
 Psychoaktívne zložky :Listy a stonky majú menší obsah aktívnych látok. Šišky obsahujú najväčší podiel v rastline. Semienka neobsahujú aktívnu látku THC. Taktiež samičie rastliny obsahujú viac aktívnych látok ako samčie. Pri prvej konzumácii sa marihuana prejavuje veľmi individuálne. Niektorí konzumenti pociťujú ospalosť, sucho v ústach alebo eufóriu, ktorú zvyčajne zažívajú pravidelnejší konzumenti. Aj doba účinku je individuálna, ale priemerne to je 1-5 hodín.

Obvyklé účinky vyvolané marihuanou sú:
o  zmenené vnímanie času, priestoru a osôb
o  eufória, pocit šťastia a veselosť
o  nesúvislý tok myšlienok a reči
o  zaostrenie zmyslov
o  niekedy únava, ťažkopádnosť, závraty a sucho v ústach
o  zrakové halucinácie (pri väčších dávkach)
o  sluchové halucinácie (pri väčších dávkach)

Spôsob užívania

Sú rôzne spôsoby prípravy a užívania. Pri fajčení sa účinok prejaví po 1-10 minútach a trvá 1-4 hodiny. Ak sa marihuana pridáva ako prísada do jedál, účinok sa prejaví po 30-60 minútach, a trvá 2-6 hodín.

Fajčenie
Marihuana sa fajčí samostatne, alebo v zmesi s tabakom. Cigareta s marihuanou sa nazýva joint. Iný spôsob fajčenia marihuany je aj pomocou improvizovanej alebo špeciálnej vodnej fajky zvanej bong alebo bongo. Používa sa aj malá fajočka.

Marihuanový dym poškodzuje pľúca rovnako ako tabakový, alebo každý iný dym. Fajčenie marihuany dráždi horné dýchacie cesty 15-krát viac ako fajčenie tabaku. Aj keď sa marihuana fajčí menej, 5 jointov má rovnakú škodlivosť ako škatuľka cigariet, pretože obsahuje 4-krát väčšie množstvo dechtu ako cigareta. Pri inhalácii sa dlhšie drží v dýchacích cestách (pre väčší účinok). Usudzuje sa, že marihuana podporuje vznik rakoviny pľúc, hoci sa to doteraz nedokázalo.
 
Joint
Joint je ručne vyrobená marihuanová cigareta. Skladá sa z papierika, filtra (tvrdý papier, najčastejšie roh zo škatuľky cigariet), tabaku a marihuany. Do jointu sa najbežnejšie pridáva tabak a marihuana (hlavne samičie kvety) v rôznych pomeroch. Joint (obr.č.2) sa však môže skladať buď iba z marihuany, alebo z marihuany a hašišu.
Iné spôsoby
Dajú sa z nej upiecť koláčiky, uvariť mlieko, kakao, čokoláda alebo vyrobiť maslo. Niekedy sa namáča v alkohole na zvýšenie účinnosti (alkohol, v ktorom sa rozpúšťa THC).

3 Aký postoj k dekriminalizácii majú oklité krajiny?
Poľsko : „Neveríme na také predsudky a práve preto si v tejto miestnosti zapálime joint,“ povedal Palikot ( obr.č.3) . Takýmito slovami vystupuje v Poľsku poslanec liberálneho hnutia , ktorý chce , aby sa chválila dekriminalizácia marihuany v Poľsku, kde ešte aj dnes nie je prijatá ale rokuje sa o nej po incidente Palikota , ktorý si zapálil jointa  na verejnosti pred budovou parlamentu. Poľsku je tento čin kruto trestaný, osoba prechovávajúca marihuanu môže byť odsúdená až na tri roky. Momentálne sa rokuje o dekriminalizácii, Palikot má veľkú podporu občanov.
Česká republika: Od roku 2009 ide v Česku o trestný čin len keď ide o držbu marihuany v množstve väčšom ako malom t.j. viac ako 15g sušiny. Čo sa týka pestovania trestný zákon ČR  postihuje pestovanie rastlín obsahujúcich drogu v počte viac ako 5 kusov . Je  povolené použite marihuany na lekárske účely. Ale aj pestovanie a držba drog v množstve menšom sú trestné, rieši sa to ako priestupok .V ČR nie je povolené pestovanie a prechovávanie drog ale zákon rozlišuje o aké množstvo ide a potom to rieši ako priestupok alebo trestný čin.
Maďarsko: Neexistuje žiadny rozdiel v maďarskom práve medzi nelegálnymi drogami podľa nebezpečenstvo. Užívanie heroínu má rovnaké dôsledky ako užívanie kanabisu. Maďarské zákony zakazujú distribúciu a akékoľvek použitie (vrátane použitia v lekárstve). Avšak trestný zákonník rozlišuje medzi predajom trest a osobné použitie. 283. • (1) bod (a) uvádza, že "Nikto nemôže byť potrestaný za zneužívanie drog, ak malý, osobný množstvo sa vyrába, získala alebo v majetku .Držanie väčšieho množstva môže viesť k trestu 5-10 rokov väzenia.
Rakúsko: Marihuana v Rakúsku je už dávno povolená. Keďže je dekriminalizovaná nie je povolený predaj , ale na druhú stranu je povolené pestovanie a konzumácia. V Rakúskych kolishopoch  je možné si legálne zakúpiť semienka marihuany ,ale nemôžu mať vystavene šišky.
Ukrajina: Počas európskeho futbalového šampionátu bude dekriminalizovaná marihuana v Rakúsku. Rakúšania tvrdia že dekriminalizácia  posilní krajinu aj z ekonomického hľadiska , budú predávať marihuanu zabavenú políciou ktorej majú v sklade neúrekom. Mnoho občanov je výlučne proti.
 
4 Postoj Slovenska
Na námestí pred úradom vlády sa konalo podujatie Bratislava Million Marihuana March (obr.č.4) , ktoré malo ľuďom pripomenúť pozitívne vlastnosti Cannabis a napraviť jej reputáciu v očiach verejnosti. 5. mája 2012 Bratislava cca 100 ľudí prišla podporiť dekriminalizáciu a legalizáciu marihuany. Bol to už štvrtý ročník podujatia Million Marihuana March a prebiehal pokojne. Hovorca podujatia Štefan Bakoš povedal , že cieľom toho podujatia je rozprúdiť verejnú diskusiu na tému liberálnejšieho prístupu ku konope a diskutovať o možnostiach legalizácie a dekriminalizácie . Toto podujatie sa koná od roku 1999 vždy prvú májovú  sobotu  v stovkách miest po celom svete. Na úvod zhromaždenia prečítal otvorený list 66 ročný dôchodca , ktorý sa stará o svoju chorú dcéru (45). Od 27 rokov trpí roztrúsenou sklerózou pričom choroba jej spôsobuje silné bolesti. Otec pre ňu pestuje marihuanu a tá jej pomáha zmierniť bolesti. Sám odsudzuje konzumáciu marihuany a je proti tomu aby to robili neplnoletí , chce len pomôcť dcére , ale podľa českých zákonov je dílerom. Organizátori zdôrazňovali, že konope má široké využitie v zdravotníctve aj v priemysle, napríklad pri výrobe textílií, papiera či pri zatepľovaní. Používa sa na stimuláciu chuti do jedla pri chemoterapii, pôsobí ako analgetikum, dá sa používať na liečbu zeleného očného zákalu, spomaľuje rast rakovinových buniek. Zakladateľ cannabisterapie a odborný garant medzinárodného výskumu Konope je liek Dušan Dvořák počas svojej prednášky prítomným hovoril, že konope ma pozitívne účinky pri liečbe 250 chorôb.

Tvrdil, že má vďaka marihuane skúsenosť s úplným vyliečením Parkinsonovej choroby v počiatočnom štádiu. Priznal, že niektorým konzumentom môže konope spôsobiť úzkostné stavy či depresie. "Každý by mal k tejto byline pristupovať s úctou, ale nemáme právo nikomu nič zakazovať," konštatoval Dvořák. Množstvo poslancov však bolo proti tejto akcii čo sa ukázalo tým , že sa jej nezúčastnili. Na Slovensku má skúsenosť s marihuanou 600 000 občanov je to až 41% a väčšina z nich sú tínedžeri. Podľa štúdie Nadácie otvorenej spoločnosti slovenská polícia pristihne pri prechovávaní drog viac ako trikrát častejšie užívateľa ako dílera, pričom za dílera slovenský zákon považuje každého, kto prechováva viac ako desať obvyklých jednorazových dávok. Prechovávanie malého množstva drogy (najmä marihuany) je vo veľkej väčšine západoeurópskych krajín dekriminalizované a trestá sa teda nanajvýš pokutou či správnym konaním. Globálna komisia pre drogovú politiku nedávno publikovala správu, ktorej hlavným posolstvom je ukončiť kriminalizáciu užívateľov drog. Dekriminalizácia marihuany na Slovensku je boj na dlhé trate...
 
5  Zaujímavosti zo sveta
Hostia portlandskej kaviarne Cannabis Caffe  (obr.č.5) sedia okolo stolu nadychujú sa z veľkého plastového sáčku obsahujúceho výpary marihuany. Na pulte sú poháre s darovanými, zelenými závitkami konope a tým, ktorí majú hlad, sa servíruje olovrant. Všetko je úplne legálne, pretože Oregon bol v roku 1998 druhým americkým štátom, ktorý prijal zákon o marihuane. Pred ním to spravila len Kalifornia. K zákazníkom patrí bývalý zlatník, päťdesiatšesťročný Albert Santistevan, ktorý má rakovinu. „Malo by byť viac takýchto miest,“ hovorí. Pred niekoľkými týždňami nemal kam ísť. Kaviareň sa otvorila len nedávno vďaka tomu, že vláda Baracka Obamu, zmiernila federálny prístup k využitiu marihuany v medicíne. Zákon povoľujúci užitie marihuany schválilo asi dvanásť štátov a podobné kaviarne by sa mohli ujať aj tam. Záujem už prejavili Washington, Michigan, Montana a Maine.Na portlandskú kaviareň sa zatiaľ nikto nesťažuje. Mnoho susedov by asi kaviareň videlo radšej niekde inde, ale nikto o to nebojuje, pretože ľudia vedia, že mohli dopadnúť horšie.  Je to lepšie, než nočný klub, verejný dom alebo bar plný opilcov .V kaviarni sa marihuana nepredáva. Ľudia si prinášajú svoju, ktorú si vypestovali  sami alebo tí, ktorí sa o nich starajú. V kaviarni je biliard a pohodlné kreslá. Okrem kaviarne Cannabis Cafe (predtým Rumpspanke) existuje v Portlande ešte podnik nazvaný Highway 420, pričom číslo je kód používaný pre marihuanu. Je to však len zadná miestnosť v predajni fajok. Platia tu podobné pravidlá ako v Cannabis Cafe. Denne prichádzajú ľudia, ktorí posedávajú, pozerajú televíziu a fajčia marihuanu...Dokonca  v Amerike vyrobili automaty na marihuanu (obr.č.6) pre zdravotné využitie, sú ale prísne kontrolované (odtlačky prstov...).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu