Trestné právo - Využitie detektora lži v trestnom práve

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 31.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 250 slov
Počet zobrazení: 3 556
Tlačení: 335
Uložení: 358
Trestné právo - Využitie detektora lži v trestnom práve

Úvod
Témou môjho projektu je trestné právo ale aj využitie detektoru lži v trestnom práve. Detektor lži stále nie je akceptovaný ako nespochybniteľný dôkaz, hoci jeho úspešnosť je v súčasnosti pomerne vysoká ale aj veľmi sporná, keďže výsledky môžu byť skreslené.   Okrem tejto témy sa v texte  budem podrobnejšie venovať aj otázke čo je obsahom trestného práva, aké je jeho delenie, aké sú štádia trestného činu a v neposlednom rade aj tomu aké typy trestov hrozia za porušenie zákona a aké okolnosti môžu ovplyvniť výšku trestu.    Pri práci bol mojím hlavným zdrojom internet. Verím, že moja práca prinesie čitateľovi nové poznatky o tejto zaujímavej téme.
 
1 Trestné právo a jeho delenie

Trestné právo je súhrn právnych noriem, ktoré určujú, ktoré zo spoločensky škodlivého správania a činov sú trestným činmi a určuje za ne trest. Základnou zbierkou týchto noriem je trestný zákonník, ktorý opisuje rôzne nežiaduce konania (trestné konania) a k nim prislúchajúce tresty. Hlavné inštitúcie, ktoré sa zaoberajú trestným právom polícia, súdy, prokuratúra a ministerstvo spravodlivosti. Pri trestnom práve rozlišujeme trestný čin a priestupok. V obidvoch prípadoch ide o spoločensky nežiaduce protiprávne konanie, avšak rôznej závažnosti.

Priestupok je zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označené v zákone o priestupkoch. Je to síce konanie v rozpore so zákonom, ale nie je veľmi závažné. Sú to napríklad drobné krádeže alebo poškodenia majetku, dopravné priestupky, priestupky proti verejnému poriadku (rušenie nočného kľudu, znečisťovanie verejných priestranstiev), priestupky proti občianskemu spolunažívaniu (ublíženie na cti, nepravdivé obvinenia za priestupok). Za spáchané priestupky môže obvodný úrad uložiť pokarhanie, pokutu, zákaz činnosti alebo prepadnutie v prospech štátu no za priestupok človek nemôže ísť do väzenia.

Vyššiu mieru nebezpečenstva, než priestupok, predstavuje pre spoločnosť trestný čin. Dôsledky takéhoto činu sú veľmi závažné. Podľa závažnosti môžeme trestný čin rozdeliť na dva základné druhy - prečin a zločin.
Prečin- menej závažný trestný čin, spáchaný z nedbanlivosti (napr. ublíženie na zdravý z nedbanlivosti, ale aj úmyselne spáchaný trestný čin, za ktoré trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou päť rokov (napr. úmyselné ublíženie na zdraví).

Zločin- závažnejší úmyselný trestný čin za ktorý zákon ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby prevyšujúcou 5 rokov.
Ďalej môžeme trestné právo rozdeliť aj podľa konania (Dvanásť hláv trestného zákona).

1.Trestné činy proti životu a zdraviu
(vražda, neposkytnutie pomoci)
2.Trestné činy proti slobode a ľudskej dôstojnosti(Lúpež, vydieranie)
3.Trestné činy proti rodine a mládeži (týrane, zanedbanie povinnej výživy)
4.Trestné činy proti majetku ( krádež, sprenevera)
5.Trestné činy hospodárske (falšovanie peňazí, nezaplatenie dane, porušovanie autorského práva)
6.Trestné činy všeobecne nebezpečné a proti životnému prostrediu (ochrana rastlín a živočíchov, pytliactvo )
7.Trestné činy proti republike (teror)
8.Trestné činy proti poriadku vo veciach verejných (útok na verejného činiteľa, korupcia, podplácanie)
9.Trestné činy proti právam a slobodám (šírenie poplašnej správy, týranie zvierat )
10.Trestné činy proti brannosti a proti civilnej službe, proti službe v ozbrojených silách a proti obrane vlasti (neplnenie odvodovej povinnosti, spolupráca s nepriateľom)
11.Trestné činy vojenské (neuposlúchnutie rozkazu)
12.Trestné činy proti mieru, proti ľudskosti a trestné činy vojnové (terorizmus, podpora a propagácia hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd)
 
1.1 Štádia a účastníci trestného činu
Zákon rozoznáva tri štádia trestného činu, a to príprava, pokus a dokonanie trestného činu. Všetky tri fázy trestného činu sú trestné aj keď čin nebol dokonaný. Príprava (organizácia) trestného činu spočíva v úmyselnom vytváraní podmienok pre spáchanie trestného činu, príprava môže pozostávať napríklad zo zaobstarávaní prostriedkov potrebných na vykonanie trestného činu. Pokus o trestný čin je konanie, ktoré bezprostredne smeruje k dokonaniu trestného činu, ktorého sa páchateľ dopustil v úmysle spáchať trestný čin,  ak nedošlo k dokonaniu trestného činu. Dokonanie trestného činu je posledným štádiom, je to naplnenie všetkých zákonných znakov skutkovej podstaty.

Človek, ktorý sám spácha trestný čin sa nazýva páchateľ. Ak bol trestný čin spáchaný viacerými páchateľmi hovoríme o spolupáchateľstve a každý z nich zodpovedá za trestný čin (aj objednávateľ trestného činu).

Účastníci trestného činu:

· Organizátor- zosnoval alebo riadil spáchanie trestného činu
· Návodca- naviedol iného na spáchanie trestného činu
· Objednávateľ- požiadal iného, aby spáchal trestný čin
· Pomocník- poskytol inému pomoc pri spáchaní trestného činu

1.2 Typy trestov
· podmienečný alebo nepodmienečný trest odňatia slobody (najviac 25 rokov alebo doživotie)
· strata čestných titulov, vyznamenaní hodností
· prepadnutie majetku (tento prepadne štátu)
· prepadnutie vecí (z trestnej činnosti, ktorých majitelia sú nevystopovateľní).
· zákaz činnosti (napr. lekárom, sudcom)
· vyhostenie a zákaz pobytu na území SR (len cudzinci)
· trest povinnej práce
· trest domáceho väznia

1.3 Poľahčujúce a priťažujúce okolnosti
Súd pri ukladaní trestu prihliada na priťažujúce a poľahčujúce okolnosti prípadu
Poľahčujúce okolnosti  sú také, ktoré zľahčujú trestný čin, môžu viesť k nižšiemu trestu za spáchaný čin, no nezbavujú človeka obvinenia. Sú to napríklad spáchanie trestného činu pod tlakom závislosti, pomoc páchateľa príslušným úradom pri objasňovaní trestnej činnosti, ľútosť, tiesnivé okolnosti, vek blízky veku mladistvých atď. Na Slovensku je zodpovednosť za trestné činy od 14. roku života. Platí tu ako aj v ostatných krajinách Európskej únie platí, že človek, ktorý spáchal trestný čin a má do 18 rokov je mladistvý páchateľ. A pretože sa vek páchateľa považuje za poľahčujúcu okolnosť, trest sa znižuje na polovicu. V prípade odsúdenia ide páchateľ do ústavu na výkon väzby pre mladistvých. Priťažujúce okolnosti sú napríklad brutálny spôsob spáchania trestného činu, spáchanie viacerých trestných činov, opätovné páchanie trestnej činnosti atď.)

2 Čo je to detektor lži
Odborný názov pre detektor lži je polygraf. Je to prístroj na overovanie pravdivosti výpovedí. Pravdivosť vyvodzuje z analýzy fyziologických odpovedí na série otázok, ktoré sú človeku postupne predkladané. Vychádza z predpokladu, že vedomá lož vyvolá stresovú situáciu, ktorá sa prejaví merateľnou zmenou sledovaných údajov takže trénovaný expert dokáže zistiť, či osoba klame alebo nie. Polygraf väčšinou analyzuje päť základných reakcií:

1. dýchanie – jeho frekvenciu a hĺbku
2. tepovú frekvenciu
3. krvný tlak
4. vodivosť pokožky a kožný odpor
5. zmeny svalového chvenia sa v hlase

Za pozitívnu reakciu je považovaná taká, ktorá prebehne najmenej v troch z týchto piatich nameraných hodnôt. Úspešnosť polygrafu je však veľmi sporná, a výsledky môžu byť skreslené. Aj nevinný človek môže byť nervózny, keď odpovedá pravdivo a polygraf to môže vyhodnotiť ako zmenu vo fyziologických reakciách. Už aj samotná situácia vyšetrenia môže vyvolať u človeka stres, strach a nervozitu. V súčasnosti je úspešnosť najmodernejších detektorov 90% až 95%, no stále nie je akceptovaný ako nespochybniteľný dôkaz.

2.1 využitie detektoru lži v trestnom práve
Výsledky overovania pravdovravnosti pomocou detektoru lži sa zatiaľ využívajú len v operatívno-taktickej rovine policajnej práce.  Každodenná prax však ukazuje, že čoraz častejšie sa stretávame, zo strany žiadateľov o vyšetrenie, s požiadavkou, aby získané výsledky boli použité ako dôkaz v súdnom konaní. Objavili  sa aj prípady, že závery skúšky overovania pravdovravnosti sa stali súčasťou vyšetrovacieho spisu a v rámci konania sa dostávajú pred súd. Výsledok z detektoru lži uznávajú, avšak len ako pomocný dôkaz, niektoré krajiny v Európe. Na rozdiel od neho je totiž napríklad daktyloskopické vyšetrenie alebo DNA nespochybniteľné. Na to, aby sa mohlo uvažovať o použití výsledku detektoru lži v trestnom konaní, musí ho obsluhovať špeciálny vyškolený tím psychológov, ktorý je o vyšetrovanom prípade podrobne informovaný. Jedinou inštitúciou vlastniacou certifikát na detektor lži, vďaka ktorému je možné výsledok testu akceptovať aj v trestnom konaní, má v súčasnosti Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru.
 
Záver
V mojej práci som sa venovala trestnému právu. Opísala som nielen čo je jeho obsahom, ale zamerala som sa aj na jeho delenie z niekoľkých hľadísk.  Ďalej som sa snažila bližšie opísať aj princíp fungovania psychofyziologického overovania pravdovravnosti pomocou detektora lži a konkrétne aj jeho využitie v trestnom práve, pretože čoraz častejšie sa objavujú diskusie na túto tému.   Ostáva mi veriť, že moja práca bola pre čitateľa prínosom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Trestné právo - Využitie detektora lži v trestnom práve

Pridať nový komentár


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu