Mafia a spoločnosť

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 540 slov
Počet zobrazení: 5 182
Tlačení: 416
Uložení: 415
Mafia a spoločnosť
 
1  ÚVOD
Vybrali sme si tému Mafia a spoločnosť. Vybrali sme si ju preto, že nás zaujalo dianie okolo mafie hlavne z kultúrnych prameňov či už kníh alebo filmov. Určite aj my sami chceli zistiť nové informácie a prezentovať ich ďalším, ktorých by tiež mohli zaujať. Snažili sme sa zachytiť príčiny vzniku mafie aj jej rozšírenie do celého sveta. Potom sme sa rozhodli sústrediť na jednu z najaktívnejších mafií sveta, neapolskú mafiu. Dúfame, že vás téma zaujme a niečo si z nej odnesiete do ďalšieho školského života.
 
2  VZNIK MAFIE
Každý vie, že mafia pochádza z ostrova na juhu Talianska. S heslom „Morta Alla Francia, Italia Anela!“, čo znamená „Smrť celému Francúzsku, kričí Taliansko!“, sa obyvatelia Palerma v roku 1282 postavili nenávidenej francúzskej nadvláde a vyhnali ich zo Sicílie. Tá sa potom pridala k Španielsku až do tzv. risorgimenta - boja za zjednotenie Talianska v roku 1860. Mafia sa tiež možno odvodila od organizácie „Beati Paoli“, združenia šľachticov, ktor0 vzniklo okolo roku 1670. Členovia sa stretávali v sicílskych jaskyniach, ktoré boli označované slovom mafia. Je tiež možné, že slovo vzniklo skomolením toskánskeho slova moffa (bieda, nešťastie), francúzskeho mauvais (zlý), arabského mahias (podvodník) alebo magtaa (jaskyňa) od kmeňa  Maafirov, ktorý sa usadil v Palerme počas arabskej nadvlády v hlbokom stredoveku. Prvýkrát sa slovo mafia na papieri objavuje v taliansko-sicílskom slovníku ako synonymum slova camorra, ktoré označuje zločinecké bandy južného Talianska. Z nich niektoré mali, podobne ako mafia, politické ciele.

Dôkazy o organizovaní mafie sú od konca osemnásteho storočia. Dovtedy sídlili šľachtici na svojich panstvách. Neskôr sa ti dôležitejší a vyššie postavení presťahovali do miest – Palerma, Catanie a Messiny. Ich panstvá im spravovali zástupcovia zvaní gabelloti. Boli to krutí vládcovia, pre ktorých pracovali zastrašovaní roľníci za veľmi nízke mzdy. Gabelloti nejednali s roľníkmi priamo, mali na to prostredníkov, ktorí by sa dali považovať za lokálnych šéfov mafie. Tí väčšinou nikoho nezabíjali, ale opäť si na to najímali iných ľudí. Tak vznikla dobre organizovaná sieť zločinu.

3  ROZŠÍRENIE MAFIE

Ako prvá bola samozrejme pomenovaná sicílska mafia ako známa Cosa Nostra (Naša vec). Od nej sa potom mafia rozšírila do celého sveta, kde tušili dobrý trh, ktorý mohli dostať pod svoju sféru vplyvu. Tak vznikla Camorra v Španielsku niekedy v 15. storočí a odtiaľ sa rozšírila do Talianska. Dnes sa slovom Camorra označuje neapolská mafia. V iných oblastiach Talianska sa tiež vyvinuli podobné organizácie. Napríklad 'Ndrangheta (z gréckeho andragathía, čo znamená hrdinstvo alebo chrabrosť) v Kalábrii, Sacra Corona Unita (Zjednotená nedotknuteľná koruna) v provincii Apúlia na juhovýchode polostrova, alebo tiež najsilnejšia konkurencia na Sicílii v oblasti Gela od organizácie La Stidda (po sicílsky hviezda).

Potom, v 19. storočí, sa vlnou talianskych imigrantov do Ameriky vyvinula na východnom pobreží americká obdoba Cosa Nostry, nazývaná La Cosa Nostra. Bola to odnož sicílskej mafie no v mestách fungovali aj odnože napríklad neapolskej alebo kalábrijskej mafie. V New Yorku vznikla aj prvá organizácia, ktorá združovala chudobných talianskych prisťahovalcov v newyorských getách, volala sa La Mano Nera  (Čierna Ruka). Ešte predtým ako vznikla mafia z talianskych prisťahovalcov fungovala už mafia Írov tzv. Irish Mob, ktorá bojovala najmä s jednotlivými americkými gangmi. Dnes sú okrem talianskych, veľmi silné mafie v Albánsku, Rusku, čínske Triády a japonská Yakuza.

4  ZNÁMI PREDSTAVITELIA
4.1 Al Capone
Jedným z najznámejších predstaviteľov mafie všeobecne je Alphonse Gabriel Capone, známy ako Al Capone nazývaný aj Scarface (zjazvená tvár). Capone bol bossom chicagskej mafie. Známy sa stal tým, že napriek tomu, že sa mu pripisuje množstvo vrážd, odsúdený bol len za daňové úniky. 
 
4.2 Lucky Luciano
Ďalší známy boss newyorskej mafie Charles „Lucky“ Luciano riadil najmä obchod s heroínom a vytvoril tzv. Francúzsku spojku. Znamenalo to, že najprv sa ópium z Turecka pašovalo do Francúzska, kde sa z neho vyrobil heroín a následne hotový výrobok sa pašoval do USA. Tiež sa hovorí, že pomohol v kariére Frankovi Sinatrovi alebo Franklinovi D. Roosveltovi.
 
4.3 Calogero Vizzini
Jeden z najvýznamnejších vodcov sicílskej Cosa Nostry bol svojrázny Calogero „Don Caló“ Vizzini. Hoci v prvej časti svojej mafiánskej kariéry používal na udržanie moci násilie, v druhej časti sa snažil riešiť problémy legálne. Rovnako pomáhal pri organizácii vylodenia spojencov na Sicílii.
 
4.4 Paolo Di Lauro
Jeden z najvýznamnejších členov Camorry bol vodca klanu Di Laurovcov Paolo "Ciruzzo 'o millionario" Di Lauro. Bol známy najmä svojimi drogovými aktivitami v severných predmestiach Neapola a tiež bol zapojený do tzv. Scampijského sporu. Je tiež zaujímavé, že mal desať synov, ktorí po ňom prebrali klan, keď bol v roku 2005 zatknutý a odsúdený na 30 rokov.
 
4.5 Semion Judkovič Mogilevič
Označovaný za bossa bossov Ruskej mafie. Prezývajú ho aj „Prefíkaný Don“ pre jeho obchodné schopnosti a ekonomické znalosti z Ľvovskej univerzity na Ukrajine, odkiaľ aj pochádza. Býval aj v Izraeli, Maďarsku a samozrejme v Rusku. Údajne stojí aj na čele organizácie, ktorá zabezpečuje ropné obchody medzi Ruskom a Ukrajinou. Jeho nezákonný obchod údajne pozostáva z predaja zbraní, pašovania ropy, distribúcie drog, prostitúcie a prania špinavých peňazí. Dostal sa na zoznam najhľadanejších ľudí americkej FBI a v roku 2008 bol zadržaný v Moskve a obvinený z daňových únikov.

5 HODNOSTI MAFIE
Mafia bola vždy povestná svojou prísnou hierarchiou. Môžeme ju vidieť vo veľmi známych knihách či filmoch, ktoré sú založené na skutočnosti. Ďalšou vecou, ktorá robí mafiu silnou je rešpekt. Každý vie kde je jeho miesto a nevie o nič viac ako potrebuje vedieť. Nižší článok má kontakt iba s článkom bezprostredne nad ním.
 
Tradičné hodnosti mafie sú:
- Capo di Tutti Capi - Boss všetkých Bossov
- Capo di Capi Re - titul udeľovaný rešpektovanému staršiemu alebo vyslúžilému členovi, "Kráľ Boss Bossov"
- Capo Crimine - "Boss zločinu", známy ako Don - hlava zločineckej rodiny
- Capo Bastone - "Hlava klubu", známy ako Underboss - zástupca, druhý v poradí po Capo Crimine
- Consigliere - poradca, väčšinou aj právnik
- Caporegime - "Hlava režimu", kapitán - velí skupine zloženej z približne 10 Sgarriste (vojakov)
- Sgarrista alebo Soldato - "Vojak" - udelený členovi, ktorý slúži v prvom rade ako pechota
- Picciotto - "Malý muž" - člen s nízkou hodnosťou, ktorý slúži ako vymáhač
- Giovane D'Onore - mimoriadny člen, obvykle niekto nie talianskeho pôvodu

6  POJMY MAFIE
6.1 Omerta
Omerta je slovo, ktoré sa dá preložiť ako česť alebo mužnosť a je spojené s mafiou od úplného začiatku fungovania „ctihodnej spoločnosti“. Kódex cti mafie sa dá zhrnúť do vety „Kto nemlčí, zomrie." Činy namierené proti mafii boli neľútostne trestané. Ľudia nachádzali najskôr vážne varovania, napríklad zdochnutého somára — zradcovia boli upozornení na rozsudok smrti ovčou hlavou či mŕtvolou psa s odseknutou hlavou. Rozsudky vykonávali strelci, ktorým sa hovorilo picciotto (maličký). Tí si vzali klasickú mafiánsku zbraň, pušku s odpílenou hlavňou zvanú lupara, pôvodne používanú pri love na vlky. Pri love na ľudí používali mafiáni ako strelivo okrem brokov i soľ, aby tak obeť ešte viac trpela.

Omerta chránila vraha spoľahlivo. Strelci mohli zavraždiť svoju obeť na zaplnenej ulici v Palerme, ale svedkovia, ktorí stáli meter od miesta činu, si nič nepamätali, nikoho nespoznávali a nič nepočuli. Mafiáni vraždili politických predstaviteľov, ktorí sa nenechali podplatiť aj členov iných rodín — v tom prípade mohla vzplanúť medzi rodinami vendetta.

6.2 Vendetta

Vendetta (krvná pomsta; z taliančiny) je spor medzi rodinnými klanmi, vyznačujúci sa sériou krvavých odplát za predchádzajúce vraždy, zneuctenie alebo iné krivdy spáchané na členoch jednej z rozhádaných strán. Veľmi často nadobúda vendetta podobu vojny medzi dvoma rodmi, pri ktorej vôbec nezáleží na jednotlivcovej vine („všetci za jedného“). V modernej dobe býva výraz používaný aj pre pomstu všeobecne.

7  CAMORRA

Jednou z najstarších, najväčších a dodnes najaktívnejších mafií je tá neapolská zvaná Camorra. Hoci talianska polícia stále vynakladá veľké úsilie na rozloženie tejto organizácie, má od toho ešte ďaleko. Camorra je veľmi dobre organizovaná a má veľmi široké pole pôsobnosti. V roku 2000 zatkli v spolupráci s talianskou políciou aj dvoch členov Camorry na území Českej Republiky, kde patrí k jedným z najaktívnejších zahraničných kriminálnych skupín.

7.1 Štruktúra Camorry
Na rozdiel od známejšej Cosa Nostry Camorra nemá prísne stromovitú štruktúru. Camorristov je obrovský počet (na jedného člena Cosa Nostry pripadajú štyria), takže takáto štruktúra by bola málo flexibilná. Pole pôsobnosti Camorry je rozdelené na zóny. Každá zóna má svojho šéfa, ktorý koná viac-menej podľa vlastnej vôle, musí sa ale riadiť pravidlami stanovenými bossom klanu. Vyššie postavení členovia sa angažujú až vtedy, keď šéf zóny nezvláda situáciu.

7. 2 Vojny v Camorre
Proti Camorre nebojuje len polícia ale aj samotní členovia medzi sebou respektíve jednotlivé gangy medzi sebou. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia založil Raffaele Cutolo oranizáciu La Nuova Camorra Organizzata, proti ktorej stála La Nuova Famiglia. Vojna medzi oboma gangmi si za rok 1982 vyžiadala 264 obetí. Ďalší konflikt sa odohral medzi rokmi 1989 a 1991. Jedným z hlavných aktérov bol Carmine Alfieri. V marci roku 1996 došlo aspoň k čiastočnému ochromeniu Camorry, keď polícia zatkla 187 jej členov.
 
7. 2. 1 Scampijský spor
Doteraz posledný spor je známy ako Scampijský spor. Bol to spor medzi camorristickými klanmi v neapolskej oblasti Scampia (severné predmestie mesta). Vojna vypukla v roku 2004. Spor bol medzi klanom Di Lauro zo štvrte Secondigliano a takzvanými Odštiepencami (taliansky "secessionisti"), odtrhnutou frakciou od kedysi silného Di Laurovho klanu, ktorí sa pokúsili prevziať kontrolu nad obchodom s drogami a prostitúciou v oblasti.

Hlavou Camorry bol Paolo Di Lauro, ktorý zo Scampie riadil drogové impérium distribuujúce heroín a kokaín. Di Lauro povolil susediacim bossom určitú autonómiu výmenou za distribútorský monopol a podiely zo ziskov. V roku 2002 sa začal schovávať po tom, čo naňho začali tlačiť iné autority. Svoj biznis prenechal Vincenzovi Di Laurovi, jednému zo svojich desiatich synov. Po uväznení Vincenza v roku 2004 obchod prevzal ďalší syn Cosimo. Mladý Di Lauro stiahol starších gangstrov a nahradil ich mladšími ambicióznymi a čerstvými. V októbri 2004 jeden zo šéfov zón, na ktoré bolo Di Laurovo teritórium rozdelené, Raffaele Amato, odmietol nové pravidlá a ušiel do Španielska. Tam zorganizoval povstanie proti jeho bývalým šéfom. V Scampii boli preto Amatovi prívrženci známi ako Španieli. Di Lauro odpovedal zabitím dvoch rebelujúcich spolupracovníkov, Fulvia Montanina a Claudia Salema 28. októbra 2004. Počas ich pohrebu o tri dni neskôr polícia zatkla dvoch mužov, ktorí boli ozbrojení automatickými zbraňami a plánovali prekaziť pohrebný obrad. Dve bandy navzájom bojovali tak brutálne, že prekvapili aj omráčených Carabinierov.

V Taliansku sa spor vymkol z rúk po vražde Gelsominy Verdeovej. 22-ročné dievča bolo prepadnuté a brutálne zbité, pri pokuse zistiť miesto pohybu jej bývalého priateľa Gennara Notturna, člena klanu Odštiepencov. Nakoniec bola zastrelená troma ranami do krku a jej telo dali do auta, ktoré zapálili.  Tragická smrť nevinného dievčaťa spôsobila veľké verejné pohoršenie a viedla k rozsiahlemu vyšetrovaniu. 7. decembra 2004 bolo v operácii zahrnutých 1 500 policajtov, zatknutých bolo 52 podozrivých gangstrov, medzi nimi aj ďalší Di Laurov syn, Ciro. Jeho brat Cosimo bol zatknutý v januári 2005 a hlava druhého gangu, Raffele Amato, o mesiac neskôr. 16. septembra 2005 polícia zatkla aj Paola Di Laura v skromnom apartmáne v štvrti Secondigliano. Bol odsúdený na 30 rokov za distribúciu drog. O dva týždne neskôr Paolo Di Lauro verejne pobozkal Vincenza Parianteho, jedného z bossov Odštiepencov, počas jedného zo súdnych procesov. Vyšetrovatelia to interpretujú ako znak konca Scampijského sporu.

7.3 Obchodné aktivity

Niektoré mafiánske rodiny delia obchodné aktivity na legálne a nelegálne. Po nadobudnutí majetku nelegálnym spôsobom sa začnú venovať výhradne legálnym obchodom, ako to spravili napríklad Kennedyovci. Tí počas prohibície zarobili obrovské peniaze predajom alkoholu, potom ale s nelegálnymi aktivitami skončili. Camorra funguje na opačnom princípe, legálne a nelegálne obchody prebiehajú paralelne. Oficiálne legálny základ majú prakticky všetky polia pôsobnosti Camorry (samozrejme okrem obchodu s drogami), bez občasných nelegálnych zásahov by sa ale tento biznis neudržal.

Tu sa uplatňuje systém „scratchovania“ – nelegálny zásah do legálnych obchodov v snahe zabrániť ich znehodnoteniu. Ak nastane hotovostná kríza, začnú sa tlačiť falošné bankovky. Ak treba rýchlo nahromadiť kapitál pre novovzniknutú spoločnosť, vydajú sa falošné akcie. Tento systém podporovaný odstavovaním konkurencie znamená prakticky nepretržitý prísun peňazí bez väčších problémov.

Camorra sa angažuje v distribúcii, stavebníctve či obchodoch so zbraňami. Klany vlastnia logistické spoločnosti v celom južnom Taliansku, čo jej dáva lepšiu pozíciu pri vyjednávaní s firmami závislými na ich distribúcii. Príjmy Camorry ale pochádzajú hlavne z troch zdrojov – obchodu s odpadom, textilom a drogami. Každý z týchto systémov si rozoberieme podrobnejšie.

7.3.1 Odpad

Obchod s odpadom by sa dal rozdeliť na legálny a nelegálny, aj tu je ale hranica veľmi hmlistá. Do Kampánie sa odváža väčšina priemyselného, často toxického odpadu z priemyselného severu krajiny, a tento obchod ovláda takmer výhradne Camorra. Všetko od pneumatík, komunálneho odpadu, špiny vyzametanej z ulíc Milána a Turína, až po jedy z chemickej výroby, sa pod dohľadom camorristických klanov doslova pchá pod zem v Kampánii. Uskladňujú sa dokonca aj „arcimŕtvoly“ – telá pochované pred viac ako 40 rokmi, pre ktoré už na cintorínoch nie je miesto. Existujú spoločnosti, ktoré sa zaoberajú legálnym spaľovaním týchto tiel ale tento proces je príliš nákladný. Kosti sa nahádžu na kamión, odvezú a zakopú na nejakom poli. Tieto miesta sú už tak známe, že domáci sa prežehnávajú keď okolo nich prechádzajú.

Uskladňovanie odpadu je jeden z najnenápadnejších biznisov, pre obyvateľov Kampánie ale predstavuje často smrteľné nebezpečenstvo. Vyšetrovanie v roku 2003 zistilo, že každý týždeň prišlo do Kampánie 40 kamiónov naložených škodlivými látkami, a všetko skončilo na skládkach alebo zahrabané pod zemou. Vzhľadom na to, že vyšetrovania málokedy odhalia viac ako polovicu obchodov mafie, toto číslo ani zďaleka nebolo konečné. V roku 2006 sa zistilo, že niekoľko desiatok kamiónov, ktoré oficiálne prevážali kompost, vysýpali náklady tlačiarenských tonerov na skládky v okolí Castelvolturna. Z tonerov sa uvoľňoval chróm, ktorý pri pravidelnom vdychovaní spôsobuje rakovinu pľúc. Domáci sa dokonca sťažovali na kyslý zápach počas dažďa.

Presun jedov predstavuje dokonca také nebezpečenstvo, že šoféri kamiónov odmietajú šoférovať posledných niekoľko sto metrov ku skládke. Na túto činnosť klany najímajú buď afrických prisťahovalcov, alebo chlapcov v puberte, ktorí netušia, akému nebezpečenstvu čelia. Nechuť skladovať toxický odpad pomaly prechádza aj na klany, ktoré začínajú spolupracovať s nigérijským podsvetím. Prostredníctvom nich posielajú sudy s jedmi do Somálska, kde ich uskladňujú pod morským dnom. Po tsunami v roku 2004 plávali sudy s rádioaktívnym odpadom doslova na hladine medzi mŕtvolami. V posledných rokoch sa objavil nový spôsob – narafičí sa nehoda dvoch lodí naložených odpadom. Ten je potom uskladnený na morskom dne a navyše poisťovne preplatia „nehodu“.

Osobitnú úlohu v obchode s odpadom zohrávajú tzv. stakeholderi, sprostredkovatelia. Nie sú priamo napojení na žiadny klan, ale spolupracujú prakticky so všetkými. Ich úlohou je presvedčiť danú spoločnosť, že práve daný klan im poskytne najlepšie podmienky na odvoz odpadu. Ich zárobok predstavuje podiel zo zmluvy, ktorú uzavrú. Cena likvidovaného odpadu sa pohybuje podľa jeho druhu – za riedidlá približne 30 centov za kilogram, pouličná špina 55 centov za kilogram. Likvidácia toxického odpadu sa v legálnom biznise pohybuje okolo 50 centov za 1 kg, klany poskytujú tieto služby za 10 centov. Napriek tomu dosahujú obrovské zisky, na úkor životného prostredia. Týmto získavajú aj samotní pôvodcovia odpadu – od konca 90. rokov ušetrili všetky vyšetrované firmy asi 500 mil. eur.

Skládky odpadov sa samozrejme nemôžu plniť večne, preto sa po naplnení podpália. Hory škodlivého odpadu spaľovaním vylučujú dioxín a iné jedy rovno do pôdy, ktorá sa stáva neúrodnou. Majitelia pozemkov sú potom nútení predať ich pod cenu Camorre, ktorá z týchto pozemkov potom urobí ďalšie skládky. O škodlivosti pre život hovorí za všetko jedno číslo – za posledné roky vzrástol počet pľúcnych nádorov o 21 percent.

7.3.2 Textil

Camorristický obchod s textilom sa sústreďuje okolo dvoch oblastí – prístav, kde sa vykladá tovar dovezený z Číny a oblasť nazývaná Las Vegas (okolie Caserty), plná malých pivničných dielní.

V okolí prístavu sa pre zjavné prepojenie s Čínou angažujú práve obyvatelia tejto krajiny, niektorí sú už v Neapole považovaní za plnohodnotných podnikateľov. Časť tovaru sa vykladá pod ich dohľadom z lodí nie pri mólach, ale na otvorenom mori. Tam sa rovno z lodí spúšťa do menších člnov, ktoré sa môžu vyhnúť kontrole. Takto sa vyhýbajú clu a dosahujú o 20-30% vyššie zisky. Tovar z člnov sa ukladá v bytovkách neďaleko prístavu, ktoré obývajú ľudia, ktorí ho chodia vykladať – väčšinou prisťahovalci. Tovar privezený do prístavu v kontajneroch sa naopak okamžite rozváža kamiónmi do skladov na predmestiach.

Las Vegas je chudobná oblasť zahŕňajúca niekoľko dedín v severnej časti Kampánie. Svoje pomenovanie dostala z dvoch dôvodov. Je vybudovaná uprostred ničoho a každý má šancu splniť si tu svoj podnikateľský sen. Je to oblasť plná väčších či menších tovární, a ako v každej priemyselnej oblasti, aj tu je snom mladých ľudí vymaniť sa zo stereotypu. Chlapci v puberte majú potrebu niečo so svojím životom robiť, a tak ich Camorra využíva hlavne ako poslíčkov prevážajúcich drogy do Ríma. Za tieto služby neberú nič, sú spokojní s tým, že nemusia celé dni stráviť za šijacím strojom. Malých tkáčskych fabrík je v Las Vegas nespočetné množstvo, od miniatúrnych pivničných „prevádzok“ po obrovské výrobné haly. Väčšina ľudí v nich pracuje načierno, keby boli fabriky oficiálne, ceny by museli rapídne stúpnuť. Majiteľmi menších dielní sú väčšinou bývalí robotníci, ktorí si s podriadenými udržiavajú dobré vzťahy. Neexistuje žiadna byrokracia, všetko sa vybavuje ústne. Nezamestnanosť v týchto končinách je veľká, žiadny robotník sa nemôže stavať na hlavu, pretože by bol okamžite nahradený.

Tieto miniatúrne fabriky dostávajú zákazky pomocou dražieb – zástupca objednávateľa predloží požiadavky, majitelia fabrík predložia ponuky, a tá najvýhodnejšia pre objednávateľa dostane zákazku. Tým sa končí dražba, ale nie celá súťaž. Všetky dielne majú možnosť dorovnať najvýhodnejšiu ponuku a všetky, ktoré tak spravia, dostanú od objednávateľa vybranú látku, z ktorej majú šiť. Kto odovzdá hotové kvalitné produkty prvý, dostane za ne dohodnutú cenu. Dielne, ktoré to nestihnú, si môžu látku nechať, ale kupca si musia hľadať samy. Často im v tom pomáha Camorra, samozrejme za podiel zo zisku. Ďalšou úlohou Camorry je požičiavať dielňam peniaze, úroky ale nedosahujú ani 5%. Platy sú vyplácané vopred nehľadiac na zákazky, takže majitelia dielní si musia často požičiavať. Banky by boli určite rady, keby mohli poskytnúť úvery, ale tieto dielne oficiálne neexistujú z vyššie uvedených dôvodov.

Väčšina látok, z ktorých sa šije, pochádza z Číny. To je ďalšie prepojenie, ktoré podnecuje Číňanov viac sa zapájať do obchodných aktivít v Taliansku. Vinou prisťahovalectva sa rozrástli čínske štvrte v Ríme a v Neapole, postupne ale začali upadať. Z toho vyplynulo veľké množstvo voľnej pracovnej sily, a podnikavejší Číňania začali v spolupráci s Talianmi učiť svojich krajanov tkáčskemu remeslu. Neskôr, keď disponovali kvalifikovanými robotníkmi, zakladali dielne podobné tým talianskym. Hlavným bodom čínskeho priemyslu v Taliansku je trojuholník medzi dedinami Terzigno, San Giuseppe Vesuviano a Ottaviano.

Okrem distribúcie a vyššie uvedených pôžičiek sa Camorra angažuje v obchode s textilom aj inak. Viaceré klany majú vlastné dielne, kde zamestnávajú tých najlepších krajčírov z iných dielní. Týmto dosahujú prakticky rovnakú kvalitu výrobkov za podstatne nižšiu cenu ako svetoznáme značky. Prostredníctvom ziskov, ktoré z tohto plynú, mohli klany rozhodiť siete svojej pôsobnosti po celej Európe, ba aj ďalej. Vyšetrovaním v roku 2004 sa zistilo, že členovia Camorry vlastnia obchody v Nemecku, Španielsku, Rakúsku, ale aj Bosne či Srbsku. Dostali sa aj do Južnej Ameriky, takmer zmonopolizovali Floridu a otvorili obchody aj v Austrálii či v severnej Afrike. Vo všetkých týchto krajinách sa predávali, pravdepodobne ešte stále predávajú, výrobky pod značkami Versace ci Armani vyrobené v pivniciach na predmestí Neapola.
 
7.3.3 Drogy
Až do konca 90. rokov Camorra distribuovala drogy klasickým spôsobom. Cez kontakty v Španielsku sa kokaín dostal do Neapola, kde bol predaj centralizovaný na niekoľko osôb. Toto zmenila až rodina Nuvolettaovcov, ktorá povolila kúpu zásielok všetkým záujemcom pod podmienkou, že budú jednať cez ich sprostredkovateľov. Týmto sa obchod s kokaínom zmenil doslova na investičný biznis – investor poskytol peniaze sprostredkovateľovi, ten za ne kúpil drogu, ktorú opäť predal tretej osobe, dílerovi. Po zoškrtaní podielov všetkých zainteresovaných sa investorovi, ktorým mohol byť hocikto od študenta po dôchodcu, do mesiaca vrátil viac ako dvojnásobok vkladu. To všetko bez akéhokoľvek kontaktu s drogou.

Camorrou ovládaný predaj má štyri úrovne. Prvou sú distributéri, ktorí majú na starosti prvotný nákup a prepravu drog. Na druhej úrovni sú ľudia, ktorí fungujú ako sprostredkovatelia medzi prvou úrovňou a dílermi, títo majú na starosti balenie a pod. Tretia úroveň sú šéfovia zón, ktorí majú na starosti udržiavanie obchodu – rozostavenie hliadok, únikové cesty, sklady. Na štvrtej úrovni, ako koniec reťazca, sú samotní díleri. Ľudia zaangažovaní do camorristického obchodu s drogami dostávajú pravidelné týždenné výplaty – od 100 eur hliadkam po 1000 eur vlastníkom skladov a prechovávateľom. Ak je díler zatknutý, jeho miesto dočasne preberie niekto iný, často pravidelný zákazník, až kým sa nenájde z radov klanu dlhodobá náhrada.

Do nástupu Paola Di Laura k moci sa hliadky orientovali iba na ochranu dílerov. Di Lauro - vedomý si, odkiaľ pochádza zisk – ale začal s „ochranou spotrebiteľa“. Kupujúci často nevedeli o čo ide, keď díler dostal oznam o prichádzajúcej polícii, až kým nemali putá na rukách. Di Lauro sa ale sústredil práve na zákazníkov a takto sa mu podarilo urobiť z celých štvrtí doslova drogové supermarkety. V nich dostať všetko od heroínu až po extázu, do týchto končín chodia často nakupovať aj z iných miest, či už díleri alebo zákazníci. Cena jednej tabletky extázy v Scampii je 15 eur, v Miláne 50-60.

V posledných rokoch značne stúpol predaj kokaínu. Ten sa stal spoločenskou drogou, neužívajú ho feťáci s dopichanými predlaktiami, ale vystresovaní študenti, šoféri kamiónov aby nezaspali, alebo obyčajní pracujúci ľudia na uvoľnenie. Talianska polícia sa zameriava hlavne na väčšie dávky, najväčšie zisky ale Camorra dosahuje práve predajom malých dávok. Predaj zverujú do rúk viacerých osôb, ktorí majú v podstate voľné ruky. Týmto prilákali Di Laurovci obrovské množstvo „podnikateľov“, vďaka ktorým sa trh ešte viac rozrástol a ceny ešte viac poklesli. Severný Neapol je momentálne oblasťou s najnižšou cenou drog v Európe.
 
8  VPLYV NÁBOŽENSTVA
Taliansko je silne katolícka krajina, a aj príslušníci Camorry sú prakticky všetci veriacimi kresťanmi. Vraždu, ktorá je podľa kresťanstva hriechom, ospravedlňujú tým, že je vykonaná pre prospech iných, čo Kristus pochopí a odpustí. Všetky klany sa snažia o dodržiavanie kresťanského kréda a v náboženskom zmysle vidia vraždu len ako odplatu za niečo zlé, čo im dotyčný spôsobil. Náboženstvo je často aj akýmsi útočiskom hľadaných mafiánov, ktorí žiadajú vyššiu moc o pomoc. Mnohé rodiny majú vo svojich vilách sochy Krista alebo pátra Pia v životnej veľkosti. Klan Lubranovcov z Pignataro Maggiore dal dokonca zreštaurovať fresku Madony v miestnom kostole, tú teraz prezývaju „Madona camorry“.  Prijímací rituál sicílskej Cosa Nostry mal tiež náboženský charakter – uchádzača bodli do bruška pravého ukazováka a krvou sa pokvapkal obrázok Madony z Pompejí. Ten potom podpálili sviečkou a prítomní členovia klanu ho postupne všetci pobozkali.

Kresťanstvo má svoje miesto dokonca aj pri výrobe drog. Pri riedení sa robí vždy 33 dávok, počet znázorňujúci vek Krista. Po vyrobení dávok nasleduje vždy 33-minútová prestávka, po ktorej sa chemik prežehná a pokračuje v práci. Celý tento rituál je snahou nakloniť si osud a zaručiť si zárobok a pokoj. Hotové vrecká kokaínu šéf zóny pokropí svätenou vodou a požehná ich aby nikoho nezabili, pretože on nesie za kvalitu priamu zodpovednosť.

8.1 Don Peppino Diana

Giuseppe Diana bol kňaz, ktorý sa narodil v Casal di Principe. Za kňaza vyštudoval v Ríme, odkiaľ sa ale napriek želaniu rodiny vrátil do rodného kraja, kde začal pôsobiť v dedine San Nicola di Bari. Jeho predchodcovia si boli vedomí obrovského vplyvu Camorry, riešili ale iba jeho dôsledky, nie samotný vplyv. Diana bol od začiatku odhodlaný bojovať. Začal tým, že z vlastných peňazí prispieval na stavanie ubytovní pre prisťahovalcov, aby si z nich Camorra netrénovala vojakov.

V roku 1991, po tom ako bol svedkom ozbrojeného pochodu prívržencov Francesca Schiavoneho, sám spísal dokument Per amore del mio popolo non tacerò (Pre lásku môjho ľudu nebudem mlčať). Tento dokument podpísali všetci kňazi jeho diecézy a na Vianoce ho rozdávali ľuďom. Snažil sa burcovať obyvateľstvo, ktoré sa doteraz bálo postaviť vláde Camorry. Tento strach vyplýval z toho, že sa prakticky nemali na koho obrátiť; vládnym inštitúciám nikto nedôveroval, všetci si boli dobre vedomí, že sú s Camorrou prepojené. Diana sa snažil byť tým, koho budú ľudia považovať za oporu, a nebudú sa báť vystúpiť proti Camorre.
 
Začal spochybňovať kresťanskú vieru bossov a popierať, že ich konanie je v súlade s kresťanskými zákonmi. Vo svojom dokumente ale Diana nevystupoval len s náboženskými argumentmi, apeloval aj na ľudskú stránku dôstojnosti obyvateľstva, čo značne zneistilo miestnych bossov.

„Bezmocne sa prizeráme bolesti mnohých rodín, ktorých synovia končia ako úbohé obete alebo objednávatelia camorristických organizácií... Vydieranie premenilo našu zem na územie neschopné rozvíjať sa... Ilegálny nákup a predaj omamných látok a ich užívanie má na svedomí zástupy mladých ľudí odvrhnutých na samé dno spoločnosti a nádenníkov, ktorí sú k dispozícii kriminálnym organizáciám...“

Ďalej Diana odmietal cirkevné obrady pre ľudí spojených s Camorrou – sobáše ako znak zmierenia znepriatelených rodín, krstenie detí bossov atď.
  „Nepripustiť, aby rolu krstného otca vykonávala osoba, o ktorej je všeobecne známe, že nie je čestná ani v súkromí, ani vo verejnom živote a nie je uvedomelým kresťanom. Odmietnuť poskytnúť sviatosť každému, kto nie je zasvätený cirkvi a vyvíja na kňaza nátlak.“

Don Peppino nakoniec na svoje snahy doplatil. 19. marca 1994, na vlastné meniny, bol v kostole zastrelený. Z vraždy obvinili Giuseppeho Quadrana, jedného zo Schiavoneho nepriateľov. Ich boss Nunzio De Falco, prezývaný Vlk sa od tohto činu dištancoval, a naopak obvinil rodinu Schiavoneovcov. Quadrano sa nakoniec sám vydal do rúk polície a na základe jeho výpovede boli v roku 2001 rozsudkom prvého stupňa odsúdení na doživotie Vincenzo Verde, Francesco Piacenti a Giuseppe Della Medaglia.

Problémom pre Camorru ale zostávalo posolstvo Dona Dianu. Obávali sa toho, že sa na neho obyvateľstvo začne pozerať ako na mučeníka a skutočne začne proti Camorre bojovať. Preto sa Dianu snažili zdiskreditovať. Quadrano vypovedal, že Dianu zabili kvôli tomu, že poskytol zbrane od De Falca nepriateľskej rodine Schiavoneovcov. Kolovali aj historky o tom, že obťažoval sesternicu istého bossa, alebo si odmietal splniť kňazské povinnosti na pohrebe Quadranovho príbuzného. V podstate každý, kto je v kraji Camorry zabitý, je nejakým spôsobom očierňovaný a o dôvode jeho smrti sa hovorí množstvo historiek. Na rozdiel od väčšiny sveta tu platí prezumpcia viny. Takýmto spôsobom sa camorristom podarilo zneuctiť Dianovo pôsobenie.
 
V roku 2003, po dvojročnom vyšetrovaní, ktoré malo potvrdiť Quadranovu výpoveď, vyšli najavo nové fakty. Svedecké výpovede a balistické skúšky potvrdili, že vrahom bol práve Quadrano. Odvolací súd zrušil tresty pre Verdeho a Della Medagliu. Doživotie potvrdil Piacentimu, ktorý sa podieľal na príprave vraždy a Mariovi Santorovi, ktorý robil šoféra. Quadrano, ako kajúcnik, dostal zmiernený trest. Na základe jeho nahratých telefonátov zadržali a odsúdili aj Nunzia De Falca, na doživotie za objednanie vraždy. Zaujímavosťou bolo meno De Falcovho obhajcu – Gaetano Pecorella. Pecorella znamená po taliansky ovečka, čiže ovečka obhajovala Vlka.
 
9  VPLYV KULTÚRY
Mafia sa do povedomia verejnej mienky dostala hlavne prostredníctvom kníh alebo filmov inšpirovaných podsvetím. Kvôli nedostatku informácií z iných zdrojov verejnosť brala mafiu tak ako im bola predstavená vo filmoch či knihách – ako nejaký tajomný svet plný obchodov s niečím, čo obyčajného človeka vôbec nezaujíma. V skutočnosti by sa ale dalo povedať, že mafia bola inšpirovaná filmami a knihami viac, ako ich inšpirovala ona sama. Tento trend začal platiť hlavne po tom, ako vyšiel román Maria Puza The Godfather.

Mafia inšpirovala Puza pri tvorbe postavy Dona Vita Corleoneho - príbehom a výzorom neapolského bossa Alfonsa Tieriho. Ten po smrti Charlesa Gambina odišiel do Ameriky, kde stál na čele talianskych mafiánskych rodín. Na druhej strane, Puzo inšpiroval mafiu. V taliančine totiž pre výraz godfather existujú dva preklady, compare (kmotor) a padrino (krstný otec). Dovtedy používaný „titul“ compare bol teda postupne nahradzovaný padrinom. Vzájomná inšpirácia sa vyskytla aj prípade filmu Scarface z roku 1932. Postava Tonyho Camonteho (hral ho Paul Muni) bola inšpirovaná Alom Caponem (mimochodom pôvodne z Kampánie). Samotný Capone bol často prítomný na nakrúcaní a snažil sa čo najviac podobať postave, v ktorej ho mala verejnosť vidieť.

V súčasnosti sa ale skôr skutočná mafia inšpiruje tou filmovou. Mafiáni nie sú všetci tvrdí vyholení chlapi s nenávistným výrazom v tvári, preto musia svoj image nebezpečných mužov vytvárať inak. Napríklad Cosimo Di Lauro sa v obliekaní nechal inšpirovať hlavnou postavou filmu The Crow, čierne tričko a čierna kožená bunda. Týmto oblečením vyvolával asociácie, ktoré ho ešte viac vyčleňovali z radu a ešte viac sa dostával do povedomia iných. Brat Francesca Schiavoneho Walter zašiel ešte ďalej, dal si postaviť presnú kópiu vily z remaku filmu Scarface z roku 1983.

Na filmoch sa „učia“ aj radoví členovia mafie. Podľa vzoru ktorý vidia vo filmoch pri streľbe nakláňajú pištoľ nabok. Kvôli prirodzenému pohybu ruky teda pri vraždách nestrieľajú do hrude a vyššie, ale do brucha a nižšie. Z tohto potom vyplývajú mnohé neúspešné vraždy a zbytočné zväčšovanie utrpenia obetí. Osobitnou kapitolou sú ženy. Telesné strážkyne sa obliekajú ako Uma Thurman vo filme Kill Bill – žlté kombinézy a dorovna zastrihnuté blond vlasy.
 
10  ZÁVER
Mafia je už viac ako sto rokov nepoznanou, ale výraznou súčasťou života. Paradoxom je, že jedna z najsilnejších mafiánskych organizácií uniká pozornosti, preto sme sa pokúsili aktivity Camorry čo najviac priblížiť. V každej krajine ovplyvňuje mafia spoločnosť vlastným spôsobom, v niektorých viac, v niektorých menej. Ako sme sa dozvedeli, Taliansko patrí medzi krajiny s obrovským vplyvom mafie a je prakticky nemožné tento vplyv zničiť. Pokiaľ budú v spoločnosti existovať zákony, vždy budú existovať aj organizácie, snažiace sa ich obísť. Mafia tu teda je, bola aj bude, a je len na nás, či sa proti nej budeme snažiť bojovať. Nikdy ju ale neodstránime úplne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu