Exekučný poriadok a civilný proces

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 048 slov
Počet zobrazení: 4 874
Tlačení: 362
Uložení: 394
Exekučný poriadok a civilný proces
 
Úvod
Predložená práca sa zaoberá pomerne novým inštitútom súdnych exekútorov a exekučnej činnosti, ktorý vznikol v slovenskom práve prijatím Exekučného poriadku v roku 1995.Pozornosť sme venovali najmä Exekučnému poriadku, predovšetkým jeho využitiu v praxi. Venovali sme sa tomu o čom exekúcia je, čo je jej podstatou ,čo ju ovplyvňuje, začína a končí. Zároveň sme sa snažili o priblíženie a vysvetlenie priebehu exekučného konania v porovnaní s inými nútenými výkonmi rozhodnutí, upravenými osobitnými predpismi. Keďže ide o tému, ktorá je po obsahovej stránke značne rozsiahla, pri jej vypracovaní sme si zvolili schematické rozdelenie.

Teoretické východiská
Na začiatku by sme vám chceli vysvetliť význam základných pojmov používaných v našej práci, vychádzajúc pritom z ustanovení Exekučného poriadku.

Čo je súdna exekúcia?

Exekúcia je zákonom upravený postup exekútora pri nútenom výkone rozhodnutia. Ak si žalovaná osoba v určenej lehote nesplnila svoju povinnosť, ktorá jej vyplynula z právoplatného a vykonateľného rozhodnutia, môže exekútor, na návrh oprávneného, uskutočniť nútený výkon rozhodnutia – exekúciu.

Kto je súdny exekútor? 

Súdny exekútor je :
- štátom určená a splnomocnená osoba na vykonávanie núteného výkonu súdnych a iných rozhodnutí
- je verejný činiteľ
- vykonáva exekučnú činnosť nestranne a nezávisle
- je viazaný len Ústavou Slovenskej republiky, zákonmi, inými právnymi predpismi a rozhodnutím súdu vydaným v exekučnom konaní
- je povinný zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone exekučnej činnosti 

Čo je exekučný titul?

Exekučným titulom je právoplatné a vykonateľné rozhodnutie súdu, správneho alebo iného orgánu, ktorým sa môže osoba domáhať peňažného alebo nepeňažného plnenia, ďalej schválený zmier, platobný výmer, výkaz nedoplatkov, a notárska zápisnica o uznaní dlhu s uvedením, že sa jedná o exekučný titul.

Kto je oprávnený a kto povinný?
Oprávnený je ten, kto podal návrh na začatie exekučného konania. Povinný je osoba, ktorú oprávnený označil v návrhu ako povinného, to znamená dlžník, žalovaný, odporca. 
 
Čo všetko môže exekútor vymôcť?
Exekúciu je možné vykonať len v rozsahu, ktorý vyplýva z exekučného titulu –  exekútor môže vymôcť len to, čo je uvedené v rozhodnutí súdu, teda
-  presne určenú výšku pohľadávky – dlžnú sumu, úroky, pokuty a penále
-  trovy konania - súdny poplatok, trovy dôkazov, odmena advokátovi a pod.
-  trovy exekúcie – poplatok za udelenie poverenia, odmena súdneho exekútora, náhrada hotových výdavkov a náhrada za stratu času
 
Ktoré veci nepodliehajú exekúcii?
 
Medzi veci, ktoré exekútor nemôže povinnému odobrať patria napríklad : odevy, obuv, vybavenie domácnosti (posteľ, sporák, chladnička) ďalej domáce zvieratá, zdravotnícke potreby, snubný prsteň, študijná literatúra, hračky a hotové peniaze do 3000,-Sk atď.
 
1 Exekučné právo a exekučné konanie
1.1  Podstata exekučného práva a exekúcie
Účelom exekučného konania je nútená realizácia exekučného titulu vykonaná zásahom do majetkových práv povinného. Jeho cieľom je uspokojiť pohľadávku oprávneného, ktorá mu bola priznaná vykonateľným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, prípadne vo verejnej listine (notárska zápisnica) a dobrovoľne sa nesplnila. Exekučné konanie začína len ak oprávnený, alebo ten, kto preukáže, že naňho prešlo právo z rozhodnutia, podá návrh na začatie exekučného konania.  Exekučné konanie je možné uskutočniť len vtedy, ak právoplatné a vykonateľné rozhodnutie ukladá povinnému určitú povinnosť niečo dať, niečo vykonať, niečoho sa zdržať, alebo niečo strpieť. Musí ísť o konkrétne plnenie, ktoré treba vykonať v stanovenej lehote. V tej istej veci nesmie prebiehať iné exekučné konanie. Exekútor na základe návrhu na vykonanie exekúcie požiada súd o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie. Bez poverenia súdu exekútor nesmie začať vykonávať exekúciu. Úspešným skončením exekučného konania je úplné uspokojenie peňažného alebo nepeňažného plnenia oprávneného. Konkrétne spôsoby vykonávania samotnej exekúcie sú uvedené v Exekučnom poriadku. Exekučné konanie nie je v praktickom a spoločenskom živote veľmi populárne. Pre povinného – dlžníka je to nepríjemný zásah do jeho osobných a majetkových práv. Pre oprávnený subjekt je však zárukou, ktorá mu umožňuje donútiť dlžníka, aby plnil svoje povinnosti, ak ich nesplní dobrovoľne.
Do konca februára roku 2006 sa výkon rozhodnutia mohol realizovať aj prostredníctvom okresných súdov, vtedy sa jednalo o súdny výkon rozhodnutia. Z dôvodu, že toto vymáhanie bolo veľmi zdĺhavé a súdy nemali dostatok pracovníkov, ktorí by tieto výkony realizovali, súdny výkon rozhodnutia bol zrušený a tento prešiel v celom rozsahu na súdnych exekútorov.  vymáha zrážkami zo mzdy a platu, postihnutím účtu v banke, speňažením hnuteľného a nehnuteľného majetku povinného a jeho častí. Zákon presne vymedzuje druh majetku i jeho postihnutie výkonom rozhodnutia.  Nepeňažné plnenie sa nútene vykoná jeho uskutočnením, to znamená vyprataním, odobratím konkrétnej veci, rozdelením spoločnej hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci a uskutočnením prác a výkonov. Každý z týchto spôsobov výkonu rozhodnutia možno uskutočniť len podľa zákona. 

2 Druhy exekučných systémov
Konanie o výkon rozhodnutia nebýva zverené len jednému, ale viacerým orgánom. Najčastejšie ním bývali súdy, orgány štátnej správy, prípadne iné orgány. Podľa orgánov, ktorým je zverený výkon rozhodnutia možno potom hovoriť o exekučnom konaní ( výkon rozhodnutia realizuje súdny exekútor), o správnom konaní o výkon rozhodnutia(o správnom exekučnom konaní), prípadne do zrušenia súdneho výkonu rozhodnutia sa realizoval výkon rozhodnutia prostredníctvom súdov.
 
2.1  Súdny výkon rozhodnutia
Ako sme už uviedli, súdny výkon rozhodnutia zanikol a výkon rozhodnutia sa od roku 2006 realizuje prostredníctvom súdnych exekútorov podľa exekučného poriadku.
 
2.2  Administratívnoprávna exekúcia

Administratívnosprávna exekúcia (správnoprávna exekúcia) sa týka výkonu rozhodnutí orgánov štátnej správy a územnej samosprávy. V rámci nej rozoznávame exekúciu daňovú, správnu podľa Správneho poriadku a colnú. Vo všeobecnosti môžme konštatovať, že rozsah vymáhateľných nárokov je pri týchto exekúciách užší, než je tomu tak pri exekúcii vykonávanej súdnym exekútorom.
 
2.2.1  Daňová exekúcia
Daňová exekúcia je nútený výkon, v rámci ktorého správca dane z úradnej moci vymáha daňový nedoplatok a úhradu exekučných nákladov.
 
2.2.2  Výkon rozhodnutí podľa Správneho poriadku
Správny poriadok upravuje dva spôsoby vymáhania peňažných plnení, a to zrážky zo mzdy a prikázanie peňažnej pohľadávky. Nepeňažné plnenie možno vymáhať ukladaním pokút, náhradným výkonom a priamym vynútením.
 
2.2.3  Exekúcia podľa colného zákona
Vymáhanie colných nedoplatkov t.j. colného dlhu, pokút a iných platieb, ktoré neboli v lehote splatnosti uhradené vymáhajú príslušné colné úrady.
 
3 Exekučnoprávny vzťah
3.1 Vymedzenie exekučnoprávneho vzťahu
Exekučné konanie sa začína dňom, keď bol exekútorovi doručený návrh oprávneného na vykonanie exekúcie. Dňom udelenia poverenia sa teda exekučné konanie nezačína, ale exekučné konanie sa dostáva do ďalšieho svojho štádia, ktorým je vykonávanie exekúcie. Exekučné konanie sa začína na návrh. Dňom doručenia návrhu na vykonanie exekúcie vzniká základný exekučnoprávny vzťah.

Subjektami
exekučnoprávneho vzťahu sú:
-  účastníci exekučného konania
-  súdny exekútor
-  exekučný súd

Tretie osoby sa môžu, ale nemusia stať subjektami základného exekučnoprávneho vzťahu. Takýmito osobami môžu byť banky, poddlžníci, zamestnávatelia alebo ďalší platitelia mzdy, osoby, ktorým sa exekúciou siahlo do vlastníckeho práva a osoby majúce predkupné právo.
Objektom exekučno-právneho vzťahu je nárok oprávneného na realizáciu exekučného titulu zásahom do majetkových práv povinného.
Obsahom exekučno-právneho vzťahu sú subjektívne práva a povinnosti, ktoré vznikajú subjektom tohoto vzťahu na základe exekučných predpisov. Tieto práva a povinnosti môžu byť charakteru procesného, napr. povinnosť odpovedať exekútorovi alebo sa dostaviť na exekučný súd alebo môžu mať charakter hmotnoprávny, napr. povinnosť nahradiť trovy exekučného konania.

3.2  Subjekty exekučného konania

Pod pojmom subjekty exekučného konania rozumieme osoby, ktoré majú vplyv na priebeh exekučného konania a exekučné právo im priznáva určité procesné práva a povinnosti. Medzi tieto subjekty zaraďujeme exekútora, exekučný súd, súd a účastníkov konania.
 
3.2.1  Exekútor
Exekútor je štátom určená osoba na uskutočnenie núteného výkonu súdnych a iných rozhodnutí a na ďalšiu činnosť, ktorú ustanovuje.
Exekútorovi sa priznáva postavenie verejného činiteľa. Podľa •10 EP za exekútora možno vymenovať občana, ktorý je spôsobilý na právne úkony, získal vysokoškolské vzdelanie na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo má uznaný diplom o vysokoškolskom právnickom vzdelaní vydaný zahraničnou školou. Ďalšou dôležitou podmienkou je bezúhonnosť, zloženie odbornej skúšky a aspoň dvojročná exekučná prax alebo súdna prax súvisiaca s výkonom rozhodnutí. Napriek splneniu týchto podmienok môže exekučnú činnosť vykonávať len v prípade, že zložil exekútorský sľub a uzavrel zmluvu o poistení zodpovednosti za škodu, ktorá by mohla vzniknúť v súvislosti s vykonávaním exekučnej činnosti.
Exekútor riadi činnosť exekútorského úradu, ktorý v jeho mene plní všetky úlohy. Na tieto účely môže exekútor zamestnávať zamestnancov.
Exekútora vymenúva a odvoláva do funkcie minister spravodlivosti.
Pri zániku výkonu exekútorského úradu komora dočasne ustanoví náhradníka. Komora taktiež ustanoví po vymenovaní exekútora do exekútorského úradu na jeho návrh zástupcu pre prípad choroby dovolenky alebo iných vážnych dôvodov, pre ktoré nemôže vykonávať svoj úrad.
 
3.2.2  Exekučný súd
Poveriť exekútora vykonaním exekúcia je príslušný súd, ktorý vo veci rozhodol ako súd I. stupňa. Ak tento súd nie je okresným súdom, exekútora poverí vykonaním exekúcie a koná ďalej ako exekučný súd okresný súd, ktorý je všeobecným súdom povinného t.j. súd, v obvode ktorého má povinný trvalý pobyt.
 
3.2.3.Účastníci exekučného konania
Účastníkmi exekučného konania sú oprávnený a povinný. Oprávnený - osoba, ktorá podala návrh na začatie exekučného konania. Povinný - osoba, ktorú oprávnený označil v návrhu za povinného /dlžník, žalovaný, odporca ak exekúcia postihuje bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, aj manžel povinného/.  V prípade, že súd rozhoduje o trovách exekúcie, účastníkom konania je aj poverený exekútor.

4 Návrh na vykonanie exekúcie
Exekučné konanie sa začína na návrh oprávneného. Ak podá oprávnený návrh na vykonanie exekúcie v tej istej veci niekoľkým exekútorom, exekúciu vykoná ten exekútor, ktorého na vykonanie poverí súd; v ostatných prípadoch sa exekúcia zastaví. V prípade, že oprávnený podá návrh na vykonanie exekúcie na súd, pričom zabudol v návrhu označiť exekútora, súd bude musieť tento nedostatok odstrániť a vyzvať oprávneného, aby označil osobu exekútora.

Exekúciu možno vykonať len ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie alebo na návrh toho, kto preukáže, že naňho prešlo právo z rozhodnutia. Oprávnený nemusí do návrhu na vykonanie exekúcie uviesť spôsob vykonania exekúcie. K návrhu na vykonanie exekúcie sa pripája v každom prípade rovnopis rozhodnutia (exekučný titul) opatrený doložkou o jeho vykonateľnosti. Vykonateľnosť je daná uplynutím času na dobrovoľné plnenie povinnosti a potvrdenie o vykonateľnosti vydáva odtlačkom pečiatky obsahujúcim štátny znak súd, ktorý vo veci rozhodoval ako súd I. stupňa.
 
V prípade, že návrh je nesprávny alebo neúplný exekútor vyzve toho, kto podal návrh, aby ho opravil alebo doplnil a zároveň ho poučí ako treba opravu alebo doplnenie urobiť. Ak tak navrhovateľ v určenej lehote neurobí na návrh exekútora môže súd exekúciu zastaviť.
 
4.1  Poverenie na vykonanie exekúcie
Exekútor, ktorému bol doručený návrh na vykonanie exekúcie, predloží tento návrh spolu s exekučným titulom najneskôr do 15 dní súdu a požiada ho o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie. Ak súd nezistí rozpor so zákonom, do 15 dní písomne poverí exekútora, aby vykonal exekúciu. Ak súd zistí rozpor so zákonom, žiadosť o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie zamietne. Proti tomuto je prípustné odvolanie. Exekútor nemôže rozhodnúť o odložení , či zastavení exekúcie. Môže však upustiť od vymáhania pohľadávky, ak je preukázané, že povinný svoju povinnosť dobrovoľne splnil.
 
4.2  Upovedomenie o začatí exekúcie
Exekútor, ktorého poveril súd, je povinný upovedomiť oprávneného i povinného o začatí exekúcie a zakáže povinnému, aby nakladal so svojím majetkom, ktorý podlieha exekúcii.
Upovedomenie o začatí exekúcie sa doručí oprávnenému a povinnému do vlastných rúk. Náhradné doručenie povinnému, ktorý je fyzickou osobou, je vylúčené.

4.3  Exekučný príkaz
Ak povinný nepodá námietky proti exekúcii alebo ak súd námietky zamietne, vydá exekútor exekučný príkaz a uskutoční exekúciu. Spôsoby vykonávania exekúcie:
-pri peňažnom plnení je to :
 
zrážkami zo mzdy a iných príjmov
prikázaním pohľadávky z účtu v banke
prikázaním iných peňažných pohľadávok
postihnutím iných majetkových práv
predajom hnuteľných vecí
predajom cenných papierov
predajom nehnuteľnosti
predajom podniku
 
-pri nepeňažnom plnení je to:
 
  vyprataním bytu alebo inej nehnuteľnosti
  odobratím alebo zničením veci na náklady povinného
  rozdelením spoločnej veci
  uskutočnením prác a výkonov
 
Samotná voľba exekútora o spôsobe uskutočnenia exekúcie nemusí byť konečná. V prípade ak sa ukáže, že vykonanou voľbou nemožno uspokojiť oprávneného, môže exekútor vydať ďalší exekučný príkaz na uskutočnenie exekúcie iným spôsobom.
 
4.4  Rozsah exekúcie
Exekúciou nemožno postihnúť majetok alebo práva, ktoré podľa tohto zákona alebo podľa osobitných predpisov nepodliehajú exekúcii alebo sú z exekúcii vylúčené. Exekúciu tiež možno vykonať len v rozsahu pohľadávky, jej príslušenstva a trov exekúcie. Po ukončení exekúcii je exekútor  povinný vrátiť súdu poverenie na vykonanie exekúcie.

5. Odmena súdneho exekútora
Exekútorovi za výkon exekučnej činnosti patrí náhrada trov exekúcie, medzi ktoré patrí – odmena exekútora, náhrada hotových výdavkov a náhrada za stratu času. Trovy exekúcie platí povinný. Súd môže uložiť nahradenie trov exekúcie oprávnenému v prípade, že dôjde k zastaveniu exekúcie zavinením oprávneného. Oprávnený takisto znáša trovy exekúcie, ak sa exekúcia zastaví z dôvodu, že majetok povinného nestačí ani na úhradu trov exekúcie.15) Exekútor môže požadovať od oprávneného primeraný preddavok na trovy exekúcie, pri  výživnom platí preddavok štát.

Diskusia
V diskusii sa budeme zaoberať otázkami týkajúcimi sa danej problematiky, predovšetkým najčastejšími problémami s ktorými sa ľudia stretávajú pri exekúcií. Taktiež si uvedieme zopár príkladov zo života, kedy exekútor vykonával svoju povinnosť.
 
Najčastejšie kladené otázky
Mám dve rozhodnutia súdu na vymoženie peňažnej pohľadávky od toho istého povinného. Môžem podať jeden spoločný návrh na začatie exekúcie?
Nie. Každé rozhodnutie súdu je samostatným exekučným titulom a každé exekučné konanie je samostatným konaním. Návrh na vykonanie exekúcie musí byť podaný pre každý exekučný titul zvlášť. Môže sa povinný nejakým spôsobom brániť voči neoprávnene vedenej exekúcii voči nemu
 
Podľa čoho určím, ktorému exekútorovi musím podať návrh na exekúciu?
Každý exekútor má oprávnenie pôsobiť na celom území SR. Môžete si ľubovoľne zvoliť, ktorému exekútorovi návrh na exekúciu podáte, s ktorým exekútorom budete spolupracovať.  Nie ste povinný podať návrh ani podľa bydliska, ani podľa sídla Vášho alebo povinného.
 
Ako rýchlo je možné vymôcť pohľadávku?
Dĺžka času pri jednotlivých konaniach je veľmi individuálna. Na uvedenú otázku je možné odpovedať až po vykonaných šetreniach, ktoré zmapujú majetkové pomery povinného – dlžníka.
Môže sa povinný účinným spôsobom brániť proti neoprávnenej exekúcii? 
 
Áno, povinný môže podať námietky proti exekúcii, o ktorých rozhoduje súd. Tiež môže podať návrh na odklad exekúcie a to v prípade nepriaznivého postavenia povinného, v ktorom by exekúcia mohla mať pre neho zvlášť nepriaznivé následky. O odklade tiež vždy rozhoduje súd.
 
Taktiež sa povinný môže domáhať na súde zastavenia exekúcie ak rozhodnutie, ktoré je podkladom na vykonanie exekúcie bolo po začatí exekúcie zrušené alebo sa stalo neúčinné alebo ak po vydaní rozhodnutia zaniklo právo ním priznané.
 
Čo ak dlžník nemá peniaze na zaplatenie dlhu?
Ak dlžník nemá dostatok peňazí na zaplatenie dlhu, je možné dohodnúť sa na postupnom splácaní dlhu – na splátkach, prípadne pristúpiť k speňaženiu majetku, ktorý je vo vlastníctve povinného. Môže byť predaný jeho hnuteľný i nehnuteľný majetok do výšky vymáhanej pohľadávky. 
 
Čo keď dlžník nemá nič?
V prípade, ak je povinný fyzickou osobu je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti príde k zmene jeho majetkových pomerov a exekučné konanie bude možné realizovať napríklad aj zrážkami z dôchodku. Pri právnickej osobe /napr. obchodnej spoločnosti a pod./, ktorá nemá žiadny majetok, z doterajších skúseností je málo pravdepodobné, že príde k zmene majetkových pomerov, čo znamená, že pohľadávky v týchto prípadoch sú väčšinou nevymožiteľné. 
 
Príklady, kedy exekútor vykonával svoju povinnosť
(Príklady sú uvedené z roku 2006)
 
Košice začali exekúcie voči 758 dlžníkom
KOŠICE- Mesto Košice začalo exekučné konanie voči 758 dlžníkom, ktorí neuhradili poplatok za likvidáciu komunálneho odpadu. V týchto dňoch magistrát zasiela všetkým pôvodcom komunálnych odpadov platobné výmery, ktorými vyrubuje poplatok za odpad na rok 2005. Ako informovala hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková, poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové všeobecné záväzné nariadenie, a tak nový platobný výmer dostanú všetci poplatníci v meste, fyzické i právnické osoby.

Zároveň mesto zasiela aj výzvy na zaplatenie tým platcom, ktorých účtovná evidencia vykazuje nedoplatky za predchádzajúce zdaňovacie obdobia, t.j. od roku 2002. Poplatník má možnosť v náhradnej lehote nedoplatok uhradiť, ale aj podať prípadné námietky súvisiace s účtovne vykazovaným nedoplatkom.
,,Odporúčame poplatníkom, aby si tieto zásielky s výmermi prevzali, pretože písomnosť doručovaná do vlastných rúk sa môže považovať za doručenú aj vtedy, ak si ju adresát neprevezme, a teda sa nič nedozvie o jej obsahu,” upozorňuje Dagmar Bartošová, ktorá má na starosti vymáhanie poplatkov a exekučné konania. Zdôraznila, že ak poplatník neuhradil poplatok za odpad vyrubený na rok 2005 a prípadný nedoplatok za predchádzajúce zdaňovacie obdobia v stanovených lehotách, mesto je zo zákona povinné vymáhať nedoplatok v exekučnom konaní. Môže tak urobiť bezodkladne, ihneď po uplynutí lehôt uvedených vo výzve, a to aj vtedy, ak sa poplatník o ich obsahu nedozvedel. Navyše, môže z vykazovaného nedoplatku vyrubiť aj sankčný úrok za každý deň omeškania a v prípade neuhradenia aj úrok vymáhať v exekučnom konaní.
 
Exekútor zobral nemocnici sedem miliónov
Svjatoslav Dohovič
Prešov- Štyri exekučné príkazy ohrozujú svidnícku nemocnicu. Zo zablokovaných účtov už exekútor stiahol viac ako sedem miliónov korún za dlh nemocnice voči Sociálnej poisťovni. Na účte ostali len peniaze na mzdy. O ďalšie milióny príde nemocnica zrejme vo chvíli, keď dostane peniaze zo zdravotných poisťovní.

Nemocnica dlhuje za rok 2005 na poistnom 17 mil. korún. ,,Sú to dlhy voči verejným financiám, takže nemocnicu vlastne likviduje štát,“ povedala Veronika F. hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nemocnice. Podľa nej je zarážajúci rozdielny  prístup poisťovne v jednotlivých okresoch. ,,Humenská nemocnica dlhuje 23,6 mil. korún, dokázala sa však dohodnúť na splátkovom kalendári a už vo februári zaplatila prvú splátku 600 000 Sk. Vo Svidníku sa to nepodarilo ani po 4 rokovaniach , a tak prišli exekúcie,“ dodala Veronika F. Účty zablokoval exekútor pred týždňom. Ďalšie závesky, napríklad voči daňovému úradu, či energetikom, vyriešila nemocnica dohodou o splátkach. Ako povedala hovorkyňa poisťovne Vladimíra P. , dozorná rada odporučila využívať pri vymáhaní dlhov všetky štandardné metódy vrátane exekúcií. ,,V prípade svidníckej nemocnice neboli splnené podmienky povolenia splátok. Nemocnica nemá vo vlastníctve nijaký majetok, ktorým by bolo možné zabezpečiť záväzok,“ uviedla Pôbišová.
Štyri nemocnice v pôsobnosti kraja, v Humennom, Svidníku, Vranove nad Topľou a Starej Ľubovni, majú voči verejným zdrojom za rok 2005 záväzky vo výške 150 mil. korún. Z tohto tvorí polovicu dlh voči Sociálnej poisťovni, ďalšiu časť tvoria dlhy na daniach. ,, Zatiaľ nie je dôvod na paniku a obavy zo zníženia kvality zdravotnej starostlivosti. Stalo by sa to vážnym problémom,keby začali všetky inštitúcie naraz žiadať zaplatenie dlhov,“ povedala hovorkyňa kraja.

Exekúciám mala zabrániť transformácia nemocníc. Krajské zastupiteľstvo schválilo v októbri prenájom svidníckej nemocnice spoločnosti HMO Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou Penta Group Investments. Investor však nemocnicu neprevzal. ,,Spoločnosť HMO Slovakia má naďalej záujem o prenájom nemocnice, no spoločne s nemocnicou Humenné. Stále sme sa s VÚC nedohodli na zmluvných podmienkach. Náš projekt spoločnosti vychádzal z prenájmu zdravotníckych zariadení v rámci celého kraja a bol založený na vytvorení synergickej siete. Prenájom nemocnice vo Svidníku bez väzieb na ostatné nemocnice v kraji nenapĺňa naše zámery,“ vysvetlila hovorkyňa Penty Andrea S.   

Záver
V našej práci sme chceli pozornosť upriamiť predovšetkým na vymožiteľnosť práva oprávnených osôb v praxi. Myslíme si, že prijatím Exekučného poriadku Slovensko urobilo krok vpred v rozvoji systému ochrany práv a oprávnených záujmov fyzických a právnických osôb a zároveň došlo k odbremeneniu súdov pri vymáhaní pohľadávok a k urýchleniu procesu vymáhania. Práca exekútorov, vzhľadom k tomu, že pôsobia v nesmierne citlivej oblasti je veľmi náročná, pretože zasahuje do sféry povinného, ktorý by mal plniť, ale neplní. Činnosť exekútora by sme neoznačili len právnou činnosťou, ale do určitej miery je hodné nazvať túto činnosť i umením. V každej exekučnej veci musí exekútor prispôsobiť svoje konanie, samozrejme v zmysle zákona, daným okolnostiam, aby vykonal zásah do majetkovej sféry povinného korektne a humánne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu