Scientológia

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 517 slov
Počet zobrazení: 7 013
Tlačení: 453
Uložení: 500
Scientológia

Scientológia je náboženstvo, alebo sekta vytvorená a založená americkým autorom sci-fi L. Ron Hubbardom. Vytvoril ju v roku 1952 ako výsledok jeho predchádzajúceho systému „pomáhania sebe“ , ktorý nazval Dianetika. Neskôr sa Dianetika ako kniha stala „základnou knihou scientológie. Svoju filozofiu charakterizoval ako „aplikovanú náboženskú filozofiu“ a ako základ pre nové nábožentvo. Scientologia sa odvoláva na Church of scientology (Kostol scientológie), čo je najväčšia organizácia ktorá propaguje a rozširuje scientologické myslenie. Scientológia je považovaná svojimi zástancami za náboženstvo a svojimi odporcami za kult. Názor si musí urobiť každý sám.
 
1. Čo je to scientológia?
Slovo scientológia voľne preložené znemená „štúdium pravdy“. Názov pochádza z latinského slova „scio“, ktoré znamená „poznanie úplného zmysla“ a z gréckeho slova „logos“, ktoré znamená „študovanie niečoho“.
Scientológia je vlastne študovanie duše a jej vsťahu k samej sebe, okoliu a v podstate k celému životu. Táto filozofia zahŕňa tzv. telo poznania, ktoré dokazujú pomocou akých si základných právd. Napríklad: Človek sám o sebe je smrteľný, ale duša je večná. Skúsenosť človeka sa s ním tiahne počas celého jeho života a tým sposobuje, že schopnosti tohto človeka sú neobmedzené. Ak nedôjde k odobratiu týchto skúseností, a tieto skúsenosti je možné odobrať , človek je schopný nielen riešiť svoje osobné problémy, uskutočňovať svoje ciele a užívať si svoje nekonečné šťastie, ale tiež dosiahnuť nové, vyššie stavy vedomia a inteligencie. Scientológia tvrdí to, že tí, ktorí ju uctievajú nie sú veriaci v pravom zmysle slova. Veria v pravdu, ktorú si sami nájdu a tú dodržiavajú a uctievajú. Ďalej tvrdia, že ľudia po celom svete vďaka scientológii dosahujú dlho hľadaný ciel uvedomenia si duše a slobody.
 
2.  L. Ron Hubbard
„Otec“ scientológie sa narodil 13. marca 1911 v Tildene v Nebraske ako Lafayette Ron Hubbard. Neskôr sa s rodičmi presťahoval do Oklahomy. V roku 1913 sa v Montane stretol s Indiánmi z kmeňa Black Foot pri ich domorodom tanci. Medzi nimi sa Ron zoznámil s Old Tomom, indiánskym šamanom. Ten ho naučil indiánskym tradíciám. Vo veku 6 rokov sa stal pokrvným bratom týchto indiánov. Ako malý sa stal skautom a dosiahol vysokú úroveň. V roku 1923 sa vo Washingtone stretol s Josephom „Snake“ Tompshonom. Ten s chlapcom trávil veľa času v Knižnici kongresu a učil ho spoznávať myseľ človeka.
V roku 1927 prišiel na ostrov Guam, kde učil miestnych školákov. Svoje pozorovania si zapisoval a neskôr ich využil pri písaní svojich príbehov.  V roku 1933 začal so svojou spisovateľskou kariérou. Prvú knihu vydal v roku 1934 a volala sa Zelený Boh. Písal mnoho žánrov a pod mnohými pseudonymami. Neskôr sa o jeho tvorbu začali zaujímať aj producenti z  Hollywoodu. Počas druhej svetovej vojny bojoval za US Navy.

V roku 1947, po šestnásť ročnom skúmaní a študovaní určil tzv. dynamické princípy existencie. Vydal ich ako knihu Dynamics of life. V roku 1949 dal svojim priateľom na zhodnotenie kópiu svojho neskoršieho diela Dianetika. Dňa 9. mája 1950 vyšla Dianetika ako kniha a veľmi skoro sa stala jednou z najlepšie sa predávajúcich kníh. Okrem Dianetiky napísal mnoho ďalších kníh týkajúcich sa jeho filozofie (napr. Science of surviva). V roku 1952 prišiel s Doktorandským kurzom scientológie, ktorý obsahuje 64 lekcii. Tento kurz trvá 18 dní a poskytuje širokú analízu povahy človeka. Aby rozšíril svoje učenie precestoval Európu.V roku 1954 založil Kostol scientológie.Celý život cestoval, rozširoval učenie a poskytoval kurzy. Za jeden rok ich niekedy stihol aj vyše 450. V roku 1980 dokonca vyšiel hudobný album s jeho textami.
Bol trikrát ženatý a má niekoľko detí. Zomrel 24. januára 1982.

3.  Časti človeka

Scientológia delí človeka na 3 časti.
Prvá : DUŠA, ktorú pomenovali thetan (z gréckeho písmena theta- duša). Táto duša je u každého individuálna.
Druhá : MYSEĽ. Thetan ju využíva na komunikáciu s vonkajším prostredím.
Tretia : TELO. Scientológovia tvrdia, že telo samo o sebe nie je osobnosť.
Najdôležitejšia časť je samozrejme thetan.
 
4.  Dynamika (moc) existencie
Základný príkaz, ktorý nás sprevádza celým životom je podľa scientológov PREŽIŤ!. Na jeho splnenie ho scientológovia rozdelili na osem impulzov. Každý tento impulz môže byť kontrolovaný a pochopený ostatnými preto, aby sa zvýšila pravdepodobnosť splnenia tohto príkazu.
Impulzy sú nasledovné:
8. stupeň : NEKONEČNO – Boh, stvoriteľ
7. stupeň : DUŠA – zdroj života, môže, ale nemusí byť identifikovateľná
6. stupeň : FYZIKÁLNE NEKONEČNO – zahŕňa energiu, čas, vesmír a všetky veci, ktoré nás obklopujú.
5. stupeň : FORMY ŽIVOTA – rastliny a živočíchy
4. stupeň : ĽUDSTVO
3. stupeň : ŽIVOT V SPOLOČNOSTI – priatelia, kolegovia...
2. stupeň : RODINA – rodičia, súrodenci...
1. stupeň : INDIVIDUALITA – telo, duša
 
Keď si človek, podľa scientológie, uvedomí, že všetko čo sa deje, sa deje mimo neho a pochopí vzťahy medzi jednotlivými stupňami, zvýši šancu na splnenie príkazu PREŽIŤ!.
 
5.  Praktiky a princípy
Praktiky scientológie (v ich jazyku Technológie, alebo iba Tech) sa členia na vzájomne súvisiace série, alebo úrovne. Odzrkadľujú Hubbardovu vieru v to, že rehabilitácia (obnova) sa krok za krokom stáva ťažšou. T. z. : Čím skôr začneme problém riešiť, tým ho lahšie vyriešime.
Scientológovia nasledujú zvyky preto, aby sa dostali cez tzv. Most ktorý vedie k absolútnej slobode (alebo jednoducho cez Most). Každý krok na tomto Moste znamená viac osobnej slobody v určitej časti života.
 
Základné princípy a praktiky scientológie (niektoré) sú:
-  osoba ako taká je smrteľná časť duše, ktorá pretrváva
-  thetan prešiel mnohými minulými životmi a bude žiť aj nadaľej po smrti tela
-  scientológovia využívajú na očistenie tzv. auditing. Človek sa očistí od všetkého čo je v ňom a dosiahne stav „čistoty“ a potom stav „riadenia thetanu“. Každé štádium dopomáha k znovuzískaniu prirodzených duševných možností každého veriaceho
-  osoba je v skutku dobrá, ale stáva sa narušenou „vďaka“ bolesti a nevedomosti v živote
-  človek si sám určuje v akú pravdu verí. Potom je to skúmané scientologickými praktikantmi, či tá pravda je skutočnou pravdou alebo nie a či je možné v ňu veriť
-  scientológovia odsudzujú psychológiu a psychiatriu 
-  cieľom scientológie je dostať dušu späť do jej prirodzeného štádia úplnej slobody, čo je výsledkom kontroly a pochopenia vecí, ktoré sú okolo nás, energie, vesmíru, času, myšlienok...(tz. Dynamiky existencie). Táto kontrola a pochopenie sa nazýva riadenie thetanu.
 
Auditing je základnou praktikou scientológie (auditing z latinského slova audire – počúvať). Je to vlastne komunikácia „medzi štyrmi očami“, medzi veriacim a vyškoleným scientológom tzv. auditorom. Používa sa pri ňom tzv. E- meter, zariadenie, ktoré meria veľmi malé zmeny v elektrickom odpore v ľudskom tele, keď osoba drží kovové „plechovky“ , cez ktoré prechádza malý prúd. Používa sa na lokalizovanie miesta záujmu. Auditing pomáha „vypočúvanému“ zveriť sa s traumami, zlými rozhodnutiami atď. , ktoré obmedzujú človeka v dosahovaní cieľov.

Jednou z foriem auditingu je, keď sa auditor opýta vypočúvaného na pár otázok, ktoré sú vytvorené pre špecifický účel. Tieto otázky sa podávajú podľa prísnych pravidiel. Vypočúvaný musí byť ochotný a mať záujem o problematiku, aby pochopil otázky. Je veľmi dôležité pochopiť otázky, aby proces prebehol hladko. Existuje na to aj pravidlo (konkrétne  #19 z Auditorského kódu). Podľa polície Kostola scientológie, auditori nesmú hodnotiť vypočúvaného, nesmú mu radiť, pomáhať alebo vsugerovať odpovede. Auditor získava informácie od vypočúvaného a tie sú potom uskladnené na bezpečnom mieste, keďže ide o dôverné informácie. Auditori podľa kódu nesmú žiadnu informáciu prezradiť. Keby sa tak stako, čaká ich trest. Scientológovia tvrdia, že auditing má prínos aj vo forme zlepšenia IQ, zlepšenia schopnosti komunikovať, zlepšuje pamäť a človek sa po ňom cíti šťastný.Tí čo scientológiu podporujú tvrdia, že nie je žiadny dôkaz o narušení kódu, ale kalifornský súd našiel nahrávku na ktorej bývalý členovia Kostola tvrdia, že mnohé nahrávky sú plné psychického a fyzického zneužívania.
 
ARC trojuholník je ďalší základný princíp scientológie. Sú to tri súvisiace komponenty, ktoré prinášajú úspech v živote a sú to: afinita  (emocionálne odpovede), realita (presvedčenie o tom čo je skutočné) a komunikácia (výmena názorov a ideí). Hubbard tieto komponenty nazval ARC trojuholník s tým, že každý komponent je s každým spojený. Scientológovia uznávajú ARC ako princíp v ich vlastnom živote, založený na ich viere v to, že zlepšenie jedného komponentu vedie k zvýšeniu úrovne aj ďalších dvoch.
 
Stupnica harmónie je charakteristika ľudskej nálady a správania a vyjadruje sa pomocou škály od – 40 (úplné zlyhanie) po + 40 (vyrovnanosť). Pozíciu na tejto škále určujú emócie, zdravie, správanie, schopnosť vyrovnať sa s pravdou atď.
 
6.  Viera
6. 1.  Minulé životy
Dianetike, Hubbard navrhol, že dôvod „vady“ na mysli človeka je hromadenie bolesti a nepríjemných spomienok, ktoré ovplyvnili život človeka. Toto zistenie využil aj v scientológii, keď tvrdí, že duša tu už bola veľmi dávno pred nami. Počas toho času, kým my sme tu neboli a ona áno, zažila veľké množstvo traumatických zážitkov a urobila množstvo rozhodnutí, ktoré ovplyvnili náš terajší život. Hubbard opísal minulé životy v knihe Žil si pred týmto životom.
 
6. 2.  Život mimo Zeme
Scientológovia veria, že existuje aj civilizácia mimo nás. Zásahy mimozemšťanov na Zem Hubbard nazval „vesmírna opera“.
Veľký symbol Kostola je vyrezaný do zeme v Trementina Base a vidno ho aj zo vzduchu, dokonca ho zachytili aj satelity vo vesmíre. Podľa Hubbarda má tento symbol byť záchytným bodom, keď v budúcnosti budú ľudia cestovať do vesmíru, aby sa vedeli vrátiť späť.
 
6. 3.  Tichý pôrod a starostlivosť o novorodenca
Hubbard hovoril, že izba v ktorej sa odohráva pôrod má byť čo najtichšia. Toto stanovisko pochádza z toho, že pôrod je sám o sebe traumatickou záležitosťou pre dieťa a môže zanechať negatívne spomienky na duši. Tak isto sa nesmie hovoriť, pretože každé slovo, ktoré by bolo počas pôrodu povedané, by sa dieťaťu neskôr spájalo s traumatickým zážitkom. Ďalej tvrdí, že matka má užiť čo najmenej anestetík.
Scientológovia tiež tvrdia, že materské mlieko može byť nakazené ak matka fajčí, alebo sa nesprávne stravuje. V takom prípade, dieťa takéto nakazené mlieko nesmie prijať a musí dostať zaň náhradu. Odporúča sa tzv. Barley formula. Je to jačmeňová voda, homogénne mlieko a kukuričný sirup, alebo med. Túto náhradu nevymyslel Hubbard. Vraj sa používala za čias Rimanov. Barley formula je zložením najviac podobná materskému mlieku.
 
6. 4.  Ceremónie v kostoloch
Všetky ceremónie ako svadby, pohreby, krsty atď. sa odohrávajú v Kostoloch scientológie, pred kongregáciou a sú riadené scientologickým ministrom. Všetky ceremónie boli spísané Hubbardom v knihe Ceremónie Kostola scientológie. Napríklad, pri pohrebe sa minister prihovára priamo  k duši – thetanu mŕtveho a garantuje mu odpustenie všetkého. Takto očistená duša môže začať nový život.
  
7.  Členská základňa
Do roku 2006 mala scientologická cirkev (ďalej len SC) asi 10 milionov členov,  i keď aktuálne sa tento počet zdá oveľa nižší. Celosvetovo sa počet členov tejto cirkvi pohybuje približne od 100.000 ~ 500.000 ľudí. Podľa prieskumu z roku 2001, uverejnenom „City University of New York“,  sa približne 55.000 opýtaních respondentov radilo k Scientológii. Prvá Scientologická Cirkev bola zaregistrovaná v Camden-e, New Jersey ako nezisková organizácia a to v roku 1953. Dnes toto spoločenstvo predstavuje stredisko celosvetového komplexu (siete) organizácií určených k podpore a realizácii L. Ron Hubbard-ovej filozofie vo všetkých aspektoch života. Pričom zahŕňa :
· Strediská pre liečbu drogovo závislých
· Aktivity v oblasti pomoci mentálne zaostalým
· Projekty ohľadom aplikácie Hubbardovych výchovných metód v oblasti vzdelávania
· Politická aktivita zameraná na propagáciu sociálne orientovaných programov pred zložkami štátnej moci rôznych úrovní
· Svetový Scientologický Inštitút, ktorý licencuje aplikáciu Hubbard-ových techník pre použitie v podnikaní
· Kampaň zameraná na priamu implementáciu Dokumentu z r. 1948 „Všeobecná deklarácia ľudských práv“ (kladúca dôraz na prvky sobodného rozhodovania v otázkach viery)
· Vo vnútri cirkvi sú členovia  organizovaní hierarchicky
 
Scientologická cirkev tiež sponzoruje mnohé projekty zamerané na zdravý vývoj spoločnosti :
· 1993 : „Drug-Free Marshals“ (Maršáli bez drog), ktorá poskytuje bezplatnú literatúru a poradenstvo pre mladých o drogách a ich nebezpečenstve. Ich znak predstavujú mladí cowboyi,  ktorí ako „Bezdrogoví maršáli“ prisahajú, že nebudú brať drogy a tiež, že sa tak isto budú snažiť pomôcť svojim rovesníkom. Cirkev udáva, že celosvetovo sa do tohto projektu „zaprisahalo“ asi 3,1 mil. ľudí.
· Ďalší anti-drogový program sa volá „No to drugs – Yes to life“ (Nie drogám – Áno životu). Je zameraný na plošné vzdelávanie ľudí ohľadom nebezpečenstva drog. (Na rozdiel od „Drug-Free Marshals“ je zameraná pre všetkých ľudí, nie len mladých)
· „Cesta ku šťastiu“  nadácia sprostredkujúca nenáboženské morálne kódexy napísané L. Ron Hubbart-om.
· „Freedom Magazine“ (Nezávislý Magazín) investigatívny časopis, ktorý je doručovaný politikom a iným politickým organizaciam pričom predstavuje záujmy tejto cirkvi.
· „Scientology Volunteer Ministers“ (Dobrovolnícki ministri) je to zväz Scientologistov, ktorí venujú svoj čas na výpomoc pri živelných pohromách a rôznych charitatívnych procesoch.

8.  Neúspechy scientológov
· Najväčšiu publicitu získala operácia Snow White (Snehulienka) v r. 1973 – mala sa infiltrovať do vládnych úradov a Interpolu a odcudziť materiály, ktoré boli pre Scientologickú cirkev nepriaznivé. Po troch rokoch boli SC zhabané kompromitujúce i ukradnuté dokumenty, deväť vysokých funkcionárov bolo poslaných do väzby.
· V roku 1983 bola SC odsúdená v Toronte za infiltráciu do radov torontskej polície a krádež dokumentov.
· Prehraté súdne spory s bývalými členmi za ublíženie na zdraví (Výpoveď jedného z nich: „Používali taktiku na dosiahnutie vlády nad mojou mysľou.“ „Takzvané poradenské techniky sú vytvorené tak, že vás buď zlomia, alebo urobia otrokom. Bol som na pokraji šialenstva.“ /SME 13. 5. 2002/
· Médiá vo švajčiarskom Freiburgu informovali o hrubom porušení slobody názoru na internete. Program vyhľadávania Google na nátlak Scientologickej cirkvi cenzuroval kritikov tejto organizácie. SC žiadala od prevádzkovateľov Google, aby webové stránky, ktoré sa o nej vyjadrovali kriticky, z katalógu odstránila. /TK KBS 24. 4. 2002/
· Nemecké tajné služby môžu od r. 1997 sledovať členov SC, pretože SC sleduje ciele, ktoré nie sú zhodné s demokratickým štátnym zriadením v Nemecku. Scientologická cirkev sa usiluje obmedziť základné ľudské práva (napr. právo na rovnaké zaobchádzanie). /Slovenský rozhlas 13. 11. 2004/
· Vo Francúzsku v r. 2002 bol súd proti oblastnej parížskej organizácii SC. Obvinená zo zneužívania občianskych slobôd, zavádzajúcej reklamy a pokusu o podvod.
· Na procese proti SC v Španielsku žalobcovia vyzvali na rozpustenie tejto organizácie a žiadali ťažké tresty pre 13 členov za trestné činy od ilegálneho držania ľudí proti ich vôli, cez psychické poškodenie niektorých členov, až po daňové podvody.
· V roku 2001 SIS informovala o „obsadzovaní postov“ scientológmi v rôznych oblastiach spoločnosti.
· Cirkev odsúdili v Kanade na pokutu 250-tisíc dolárov za pokus infiltrovať sa do polície.
· Ministerstvo spravodlivosti v roku 1995 zatvorilo centrálu scientológov v Paríži za nepriznanie daní v hodnote 100 miliónov frankov.
· V  Grécku rozpustili 7. októbra 1996 filiálku scientológov, keďže súd údajne uznal, že ide o totalitnú organizáciu „vymývajúcu mozgy“.
· Belgická vláda odmietla žiadosť SC o priznanie statusu oficiálne uznaného náboženstva lebo má jasné znaky sekty, najmä pokiaľ ide o povinnosť členov odvádzať vysoké finančné čiastky ako členské príspevky. Pretože v Belgicku je len 6 oficialne uznávanych nábožnestiev: katolícka, protestantská, pravoslávna a anglikánska cirkev, ako aj islam a židovstvo.
·  V Nemecku roku 2004 Scientologická organizácia pôsobila nepriateľským spôsobom proti ústave na formovanie politickej vôle svojich členov. V nákladných kurzoch, ktoré ponúkala štýlom firmy orientovanej na zisk, propagovala zrušenie demokracie v prospech scientologického štátneho systému! V ňom sú existencia jednotlivca a jeho základné práva závislé od svojvôle Scientologickej organizácie.V minulých rokoch Scientologická cirkev viackrát neúspešne podala žalobu proti sledovaniu Úradom pre ochranu ústavy. Táto skupina sa sama označuje ako náboženské spoločenstvo. Počet jej členov v Nemecku sa odhaduje asi na 6 000. Scientologická cirkev však uvádza počet až 30 000. V krajine má podľa vlastných údajov 10 „kostolov“ a 10 „misií“.

9. Scientológia na Slovensku
Scientológia začala svoju činnosť na Slovensku pred šiestimi rokmi. Prvé centrá boli otvorené v Bratislave a Leviciach, o dva roky neskôr aj v Košiciach. Teraz je už 14 centier a do 2 000 sympatizantov. Jedným z prvých Slovákov, ktorí sa u nás o scientológiu dôsledne zaujímali, je majiteľ firmy Business Success a U-man Pavol Timko – brat populárnej moderátorky. U nás vyškolili v tejto necirkevnej oblasti už vyše 28-tisíc ľudí.  A Hubbardov manažérsky systém je asi najpoužívanejším systémom svojho druhu u nás a zrejme aj na planéte.

Na Slovensku patrí medzi známych scientológov napríklad Zora Ochodnícka, profesionálna cvičiteľka z Košíc, ktorá spolupracovala na projekte Supertelo. Existuje špeciálna pomoc pri fyzických zraneniach či psychickej traume. Tieto metódy použila aj v projekte Supertelo a s úspechom. Ďalšia organizácia, ktorá propaguje scientológiu na Slovensku je napr. aj jazyková škola LITE.

Bežné aktivity pozostávajú z organizovania prednášok, predaja kníh o sebazlepšovaní a poskytovania kurzov na zlepšenie života (komunikácie, medziľudských vzťahov, práce, štúdia, manželstva...) Ponúkajú návod na to, ako viac využívať svoje schopnosti, viac prosperovať a tešiť sa zo života. Scientologické kurzy bývajú vzhľadom na finančnú náročnosť určené skôr pre solventnejšiu klientelu. No sú aj také, ktoré sa dajú absolvovať za „osem stovák“. Väčšina kurzov stojí od 2 tisíc do 3 500 korún a nájdu sa tu aj dva kurzy za 25 tisíc. Avšak Scientologická cirkev sa na rozdiel od nich, prezentuje ako humánna nekomerčná organizácia. Počas štyroch rokov existencie centra v Košiciach prešlo jeho kurzami približne 350 ľudí a predalo sa tu takmer 3000 kníh. Najväčší záujem je o kurzy, v ktorých sa zlepšuje komunikácia, o spoznávaní ľudskej mysle a o tom, ako sa vyrovnať s vzostupmi a pádmi v živote. Vyhľadáva ich rôzna veková kategória, najčastejšie skupina od 35 do 45 rokov. Väčšinou sú to ľudia, ktorí chcú v živote niečo zmeniť, alebo takí, ktorí chcú pomôcť v riešení problémov svojim blízkych.

Podľa Pavla Timka sa scientológii na Slovensku darí. Presný počet jej sympatizantov si však netrúfa odhadnúť. Pretože vzhľadom na diskriminujúci zákon nie je scientologická cirkev u nás registrovaná, preto je ťažké hovoriť o formálnom členstve. O popularite a rýchlej expanzii Dianetického učenia svedčí aj fakt, že Scientologické organizácie sú prakticky všade, okrem Antarktídy. Pôsobia vo vyše 130 krajinách sveta, kde sú uznané ako náboženská spoločnosť či cirkev. Navštevujú ich ľudia rôznych rás aj svetonázorov.
 
Koketovali so scientológiou:
Andy Timková, moderátorka
„Myslím si, že to nikomu neubližuje. Je to každého vec. Aj môj brat je scientológ a žije slušným životom. Sú však aj takí, ktorí sa k tomu stavajú negatívne.“
Miro Noga, herec
„Bolo to dávno, niekedy v mladosti, a poriadne som nevedel, o čo ide. Bol to omyl a vôbec nič s nimi nemám spoločné.“
V minulosti sa údajne o scientológiu zaujímali aj bývalý podpredseda parlamentu Jozef Migaš a exminister financií Ivan Mikloš.

10.  Kritika scientologie
Na Slovensku sú významné firmy, ktoré sa riadia filozofiou L. R. Hubbarda a patria k členom scientologickej cirkvi, čím sa oni sami netaja. Problém je však, že kurzy a semináre nimi organizované sú zneužívané na propagáciu myšlienok scientológie a na zhromažďovanie osobných informácií o ich účastníkoch a ich zamestnávateľoch. Pod pláštikom kurzov a seminárov sa im darí preniknúť do každej oblasti spoločenského života. Hlavné firmy scientológov na Slovensku sú Bussiness Success a U-man Slovakia. Jedným z dôkazov je  odovzdávanie zoznamov s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa zúčastnili kurzov spomínaných firiem Dianetickému centru v Bratislave.
Kritici tvrdia, že scientológia je podvod a je nemorálna, spoločensky škodlivá,  skazená, nepoctivá a nebezpečná. Skazená preto, že je založená na klamstvách a podvode a má svoj skutočný účel v získaní moci a peňazí pre p. Hubbarda. Nepoctivá preto, lebo dáva voľný priechod nečestným metódam, ktoré sa praktizujú jednak na ich stúpencoch, ktorí neplnia rozkazy bezmyšlienkovito, jednak na tých, ktorí ju kritizujú alebo stoja proti nej. Nebezpečná preto, lebo jej cieľom je loviť ľudí. Indoktrinovať ich a vymyť im mozog, aby sa stali nepochybujúcimi zajatcami a nástrojmi kultu, odtrhnutými od zvyčajného myslenia, života a vzťahov. Scientológia má po celom svete mnoho odporcov, najmä z radov tradičných cirkví a psychiatrov. Z kritikov psychiatrov môžeme spomenúť Jiřího Rúžičku, ktorý sa vyjadril, že Dianetika ako scientologická biblia sa u nás neuchytila preto, lebo v nej o žiadnu liečbu nejde. Až po revolúcii v roku 1989, keď hubbardovci dostali možnosť beztrestne manipulovať s ľuďmi, z ktorých by mohli mať finančný zisk, sa objavila aj u nás. Snažia  sa preniknúť najmä do ekonomických štruktúr. Dianetika je od začiatku do konca podvod. Predstiera vedeckosť, ale vedu nectí, zaujíma sa o liečebnú starostlivosť, a pritom ju zneužíva, sľubuje nesplniteľné a vytvára ďalšiu utópiu, na ktorú naletí veľa zúfalých, opustených a zablúdených ľudí.“

11.  Zaujímavosti
Celebrity scientológmi
Tom Cruise, Nicol Kidman, Dustin Hoffman či John Travolta, to je len časť mien slávnych ľudí, ktorých spájajú so scientológiou. Robia to skutočne z vlastnej vôle alebo ich zneužívajú? Celebrity, ktoré sú scientológmi, žijú šťastné životy, usilujú sa podporovať zlepšenie spoločnosti, čím dávajú ostatnému svetu pozitívny príklad. Scientológiu však vyhľadávajú ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev. Práve manželka Toma Cruisa, ktorá nedávno porodila, je známa tým, že ako scientologička rodila potichu. Keď americký herec Tom Cruise nakrúca film, je Scientologická organizácia vždy pri tom. Podľa nej sa dokáže človek analýzami osobnosti a nákladnými školeniami rozvinúť na osobnosť dokonalého duchovného zdravia a na iným nadradenú dokonalú bytosť. Pri nakrúcaní filmu Vojna svetov, bol na mieste nakrúcania postavený aj stan scientológie. Tým vraj chceli pomôcť filmovému štábu napríklad pri problémoch s drogami. Cruise sa vyjadril,že je len pomocnikom scientologie a vraj už pomohol stovkám ľudí scientologickými metódami oslobodiť sa zo závislosti od drog. Manželstvo herca s katolíckou herečkou Nicole Kidmanovou stroskotalo okrem iného aj pre spor o náboženskú výchovu detí.

Chce scientológia ovládnuť svet?
Podľa údajov bývalej americkej členky Scientologickej cirkvi Stacy Brooksovej nie je organizácia ani cirkvou ani náboženstvom. Jej cieľom je ovládnuť svet. Brooksová, ktorá z organizácie vystúpila, bola zastrašovaná a obťažovaná. Deväť mesiacov ju držali zatvorenú v zajateckom tábore a hodiny ju vypočúvali. Organizácia jej hrozila zničením. Stacy Brooksová vyjadrila nádej, že ešte viac krajín ako Nemecko sa postaví proti scientológii. Hamburská odborníčka na scientológiu Uršula Cabertová (SPD) vyhlásila, že ju sledujú detektívi. Takisto bývalých pracovníkov jej úradu vypočúvali a obťažovali.
 
Scientológovia získavajú deti
V Nemecku vydal Nemecký zväz učiteľov výzvu na ochranu detí pred scientológiou. Ide o varovanie pred ponukou doučovacích kurzov pre deti, ktoré ponúka scientologická organizácia (SO). Medzi inštitúciami v Nemecku ponúkajúcimi takéto kurzy je asi 30 takých, ktoré majú preukázateľné prepojenie na spornú SO. Na narastajúci vplyv scientológie v oblasti vzdelávacích agentúr už dávnejšie upozornili viaceré organizácie a politici. Scientológia zneužíva skutočnosť, že deti, ktoré majú ťažkosti s učením, trpia pocitmi menejcennosti a krízou identity.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu