Metódy veštenia

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 05.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 911 slov
Počet zobrazení: 4 516
Tlačení: 352
Uložení: 397
Metódy veštenia

AKUTOMANTIA
Toto slovo označuje veštenie podľa ostrých predmetov, teda pomocou špendlíkov a ihiel. Po prvýkrát sa dozvedáme o týchto procedúrach z knihy Pekelný slovník od Collina de Plancyho z roku 1818. Veštenie ihlami sa trochu odlišuje od veštenia špendlíkmi, pri ktorom používame sedem obyčajných špendlíkov a jeden špendlík s čiernou hlavičkou. Chytíme všetky špendlíky a hodíme ich naraz na stôl. Vzniknú rôzne obrazce, ktoré môžeme voľne vykladať ale na základe týchto zásad:
- zvislá línia vyjadruje prozreteľnosť a vôľu Božiu
- vodorovná línia označuje osud
- krivka ohlasuje meškanie
- prerušená čiara cestu
- šikmé línie okľuky
- vodorovné čiary peniaze
- hlavička rozlomeného špendlíka s čiernou hlavičkou znamená ženu, špička muža

ALEKTRYONOMANTIA
Starí Gréci s obľubou predpovedali svoju budúcnosť pomoci kohúta. V Rusku sa tento zvyk udržal až do 19. storočia. V Grécku prebiehala táto veštba tak, že sa na zem nakreslil kruh a po obvode napísali písmená abecedy. Oproti každému písmenku nasypali niekoľko zrniek obilia a vypustili kohúta do takto pripravenej „reštaurácie". Veštec si potom všímal, ktoré zrnká kohút zobal, resp. pri ktorom písmene, a z tohto momentu rozvíjal veštbu. V Rusku sa takto veštilo mladým dievčatám to, ktorá sa prvá vydá. Namiesto písmen abecedy sa po obvode kruhu postavili dievčatá. Podľa toho ako kráčal kohút, sa určovalo poradie vydaja.

ALEUROMANTIA
Gréci veľmi prísne rozlišovali veštbu z mletej pšeničnej múky (aleuromantiu) od veštby z rozdrvených pšeničných zŕn (alfitomantiu), no poznali tiež veštby z ražnej múky (krithomantiu). Z obilných zŕn, či už celých alebo pomletých sa veštilo od pradávna, počas všetkých dôb a vo všetkých krajinách. Tam kde sa pšenica nepestovala používali na veštbu zrná kukurice, tak to bolo v Peru a aj v iných krajinách. Jeden zo spôsobov veštby bolo vyťahovanie papierikov s odpoveďami z kôpky múky. Tento spôsob sa dodnes využíva vo Francúzsku. Druhým spôsobom bolo vianočné veštenie dobrých mesiacov v budúcom roku. Na kovovú platňu sa v kruhu rozmiestnilo 12 zŕn pšenice. Tie, ktoré najskôr zhoreli, predstavovali mesiace zlé, plné chorôb a problémov.

ANAGRANOMANTIA
Tento spôsob predpovede je postavený na vytváraní anagramov (prešmyčiek) z krstného mena, a to tak, aby vzniklo slovo alebo veta, ktorá má zmysel a tvorí jadro proroctva. Halbert d'Angers hovoril v minulom storočí dámam a slečnám, ktorým venoval svoje dielo „Štvornásobné orákulum", zvláštnu historku:
Je to predpoveď smrti nešťastného Georgesa, mechanika, rušňovodiča, ktorý pracoval na lokomotíve Mathieu Muray a zahynul 8. mája 1842 pri železničnom, nešťastí blízko Versailles. Druhý deň sa našli na peróne útržky jazdného príkazu, ktorým si Georges zapálil fajku a to podľa očitých svedkov.
Tento príkaz znel:
"A. No. 45, chemin de fer de la rive gauche, 8. mai, départ á une heure 1/2 S."
V preklade by to znamenalo asi toto:
"A. č. 45, železničná trať na ľavom brehu, 8. máj, odchod o pol druhej S“.
Rozložením týchto slov vzniká zaujímavé proroctvo:
"G...une machine á quatre roues te fera perdre la vie, dimanche 8, á 5 heures et 1/2."
V preklade:
"G... v nedeľu 8.5. o pol šiestej Ťa stroj zo štyrmi kolesami pripraví o život."
Iste sa pýtate, čo znamená písmeno D, ktoré ostalo, vraj je to skratka francúzskeho slova Dieu - BOH.

AXINOMANTIA
Táto veštba k nám prišla pravdepodobne z Orientu. Ide o predpoveď podľa sekery zatnutej do dreva. Tento spôsob poznali už v starom Grécku, zmieňuje sa o ňom Plínius. Sekera sa veľkou silou zatla do dreva a veštec predpovedal budúcnosť podľa chvenia poriska.

ARITMOMANTIA
Záhada čísel a vysoký stupeň zovšeobecnenia, ktorý je v nich obsiahnutý, od pradávna budil v ľuďoch údiv, ale i znepokojenie. veda o číslach zasiahla do všetkých oblasti ľudského života a myslenia. Dnes ide o naozajstnú vedu, zatiaľ čo v minulosti to bol ten najrýdzejší prejav múdrosti, ale i záležitosť magická a teda vhodná i na veštenie budúcnosti. Nesmieme sa diviť, že aj tu tak často natrafíme na meno Pythagora, ale i na vysoko abstraktnú špekuláciu hebrejských kabal. Je veľmi veľa spôsobov ako veštiť pomocou čísel, ale najčastejšie sa používa tá metóda, pri ktorej spočítame hodnoty písmen nejakého mena, priezviska, alebo i mena a priezviska naraz. Dajú sa tak vypočítať hodnoty vzťahu medzi snúbencami a manželmi. Je možné použiť písmená hebrejské i grécke. Hodnotu písmen môžme určiť buď podľa tabuliek, alebo postavením v abecede, teda A by bolo 1, B by znamenalo 2 atď.

ATRAMENTOMANTIA
Ako už názov napovedá, je to veštenie pomocou atramentových škvŕn. Spracoval ho okolo roku 1920 Luce Vidi. Postupujeme takto: na kus papiera sa napíše meno človeka, ktorému ideme predpovedať budúcnosť a otázka. Papier sa uprostred preloží a to odhora dolu. Potom sa otvorí a urobí sa naň 13 kvapiek atramentových škvŕn. Mal by to byt' červený atrament. Papier sa opát' zloží a počká sa, kým škvrny nevyschnú. Zo škvŕn, celkovej plochy, sa potom robí prognóza. Symboly hore sú priaznivé, dolu nepriaznivé, v prostriedku sa vzťahujú k samotnej osobe. Obrazce, ktoré nie sú z atramentových škvŕn, reprezentujú vlastnosti duchovné, intelektuálne. Hodno podotknúť, že aj moderná psychológia využíva túto metódu v podobe tzv. Rorsch testu.

BOTANOMANTIA
Botanomantia je veštenie pomocou rastlín. Rozoznávame tieto druhy:
- botanoskopiu
- kleromantickú botanomantiu
- vegetálnu farmakomantiu
- meteorologickú radiesthesiu
- vlastnú botanomantiu
- kromyomantiu a lychnéomantiu - veštenie lásky z cibuliek a pukov
- dendromantiu a dafnomantiu - pozorovanie stromov
- botanoskopickú fyllomantiu - skúmanie listov
- fytoskopiu - ľudové predpovedanie počasia podľa rastlín
- xylomantiu - veštenie z dreva a konárov
- pisomantiu - veštenie pomocou vyhadzovania suchých zrniečok hrachu
- rhabdomantiu a palomantiu - kde si veštec pomáha drevenými paličkami
- radiosteziu
- prútikárstvo
a dalších 11 odnoží veštieb pomocou rastlín.

GEOMANTIA
Je jednou z najstarších a dnes najrozšírenejších mantických metód (V. MantikaJ. Vyvinula sa údajne z chaldejskej astrológie v lV. storočí pred Kristom, nachádzame ju však vo všetkých kultúrach, napr, aj u západoafrických černochov ako tzv. „medži'; i u starých Číňanov, kde sa nazýva „FENG – šui“; t. j. „vietor - voda" a inde. Východiskom tejto vešteckej metódy je „náhodné" vytváranie štruktúr pomocou rôznych aktivít - pôvodne to bolo vrhanie hrsti kameňov na zem, rozdelenú na štyri plochy. V metóde „medži" je to zase vyťahovanie ôsmich tmavých alebo svetlých guľôčok z vrecúška poslepiačky, ktoré sa potom v určitom poradí navliekajú na ohnutý prút. Vo všetkých prípadoch vytvára štruktúra určitý symbolický obrazec, a ten je potom východiskom veštenia. Môžeme ho chápať ako orákulum, utvorené vlastnou aktivitou osoby, ktorá chce získať mantickú odpoveď: Je sporné, či ide o mantickú alebo divinačnú techniku. Geomantická konštelácia je síce daná vlastnou aktivitou pýtajúceho sa, avšak uplatňuje sa v nej skutočné posolstvo bohov, magický pohyb „duše sveta". Najjednoduchším spôsobom geomantie, ktorý sa dnes všeobecne používa, je nasledujúca praktika: pýtajúci sa urobí rýchle, bez rozmyslenia, rad bodov ceruzkou na papier v štyroch riadkoch pod sebou. Je to variant metódy, ktorú odporúča C. Agrippa von Nettesheim. V každom riadku sa potom body spočítajú a súčty dávajú figurálne korene na zostavenie symbolického obrazca. Ak je súčet bodov párny, sú koreňom dva body - ak nepárny, je koreňom jeden bod. Tak možno získať celkove 16 možných obrazových kombinácií, základných geometrických pratvarov, ktoré súvisia so živlovou symbolikou.

HEMEROLÓGIA
Táto veštba pomáha rozlišovať priebehu celého roka dni nešťastné od dní šťastných. Kedysi sa poznatky hemerológie využívali dosť všeobecne, no i dnes, hoci už v naozaj degenerovanej forme, sa určité prvky zachovali. Napríklad, ak na piatok vyjde 13-ka, verí sa, že to bude nešťastný deň, nešťastný piatok. Súkromní astrológovia buď konvenciou, alebo i oficiálne určovali šťastné dni a existovali dokonca hemerologické kalendáre.

CHÉLONIOMANTIA
V druhom tisícročí pred naším letopočtom sa v Číne veštila budúcnosť z prasklín na pancieri korytnačky. Číňania sa domnievali, že nadväzujú styk s dušami svojich predkov. Najskôr však veštec napísal na papier otázku a potom vyvŕtal niekoľko otvorov, aby pancier skôr praskol. Praskliny veštec potrel čiernym tušom a mohol začať vlastný výklad.

KAFEDOMANTIA
Veštenie z kávovej usadeniny vzniklo asi koncom 17. storočia. Prvá zachovaná kniha je od florentského veštca Thomasa Tamponeliho. Hovorilo sa, že kávová usadenina na tanieri má hypnotický účinok. Najčastejšie sa veští podlá Braglisa. Kávová usadenina sa prepláchne a nechá sa dobre odkvapkať aby sa zrnká od seba oddelili. Potom sa vysype na plytký tanier a trochu sa zatrasie. Podľa útvarov, ktoré vzniknú, veštec predpovedá. Tieto útvary možno vykladať trojako:
1. Odpoveď sa týka skupiny faktov, napríklad i celého života, potom sa čítajú všetky útvary zhora dolu a zľava doprava. Je potrebné ich vykladať samostatne, ale aj podlá vzťahu medzi sebou.
2. Ak požadujeme odpoveď áno, orientujeme sa podľa kruhu, ktorý sa môže eventuálne vytvoriť
3. Veštec vždy začína výklad od toho znaku, ktorý je najbližší jeho ľavej ruke.

KATOPTROMANTIA
Katoptromantia je veštenie pomocou zrkadiel, niekedy sa im hovorí aj kúzelné zrkadlá. Pre šikovných ľudí je to veľmi ľahký spôsob, vyžadujúci si iba určitý cvik. Stačí, ak na zrkadlo alebo na vodnú plochu v pohári, studni, rieke, jazere či mori uprieme nehybne zrak a v priebehu krátkej chvíle sa nám objavia tzv. zrakové halucinácie, podľa ktorých sa potom veští budúcnosť.

KLAVIKULOMANTIA
Týmto slovom označujeme veštenie a predvídanie budúcnosti na základe kľúčnych kostí (klavikul) hydiny. Zachovalo sa až do dnešných dní. Vtáci majú kľúčne kosti spojené do jednej kosti v tvare písmena V. Každý koniec kosti uchopí jedna osoba a snaží sa ju ťahom rozlomiť: Kosť sa nikdy neprelomí v prostriedku, ale tak, že jeden koniec je kratší a jeden dlhší. Ten, ktorému ostane v ruke dlhšia časť; sa môže domnievať, že sa mu splní prianie, na ktoré pri úkone myslel.

KLÉDONOMANTIA

Toto je spôsob predpovedania budúcnosti, ktorého základom je náhodná súvislosť medzi otázkou, ktorá znepokojuje človeka a slovom, gestom, náznakom, ktorý sa nečakane objaví v rovnakom čase, ale nezávisle od udalostí. Napríklad človek ide po ulici a v duchu sa pýta, či sa mu niečo podarí alebo nie, vtom začuje ako dvaja náhodne idúci chodci hovoria: „Áno, určite", v tom vidí dobré znamenie a verí, že sa mu splní jeho záležitosť.

KOSKINOMANTIA
Tentokrát budeme predpovedať budúcnosť pomocou sita. Tento spôsob bol všeobecne známy a využívaný už v starom Grécku, no s obľubou sa využíval i v stredoveku. Dokonca vo francúzskych dedinkách vydržal tento spôsob až do 19. storočia. Sito sa uchopilo zospodu oboma prostredníkmi tak, aby sa našla rovnovážna poloha, potom sa položila otázka, a ak sa sito otočilo, znamenalo to kladnú odpoveď na otázku.

KUBOMANTIA
Toto je umenie veštiť z hodených kociek. V Grécku tento spôsob veštby slúžil najmä na zodpovedanie otázok lásky. Dobrý hod znamenal šťastie a úspech, zlý hod sklamanie a nešťastie. Potrebujete dve kocky s bežným číselným označením 1-6. Chcete vedieť ako dopadne záležitosť, ktorá vás znepokojuje, alebo chcete poznať budúcnosť, napíšte si otázku na papier a podržte ju nad dymom z jalovcového dreva. Potom položte papier obrátene na stôl a hoďte kocky. Napíšte písmená jedno po druhom. Jednotka znamená písmeno A, dvojka písmeno E, trojka I/Y, štvorka O, päťka U, šestka B, P, V, sedmička C, K, Q, osmička D, T, deviatka F, S, X, Z, desiatka G, J, jedenástka L, M, N, dvanástka R. Môže sa stať, že odpoveď nie je celkom jasná, no osud je vrtošivý, a tak si musíte potom už poradiť sám/a.

KYNOMANTIA
Pes - priateľ človeka, i nástroj veštby už v babylónskej ríši.
Ak sa cudzí pes zastaví po boku človeka a neoňuchá ho, znamená to, že tento človek je pod ochranou bohov.
Ak si pes ľahne na vašu posteľ privoláva trest Boží a hnev.
Ak si pes sadne na vašu stoličku, znamená to, že sa bude na vás hnevať vaša manželka.
Ak pes vyje, privoláva smrť vášmu susedovi.

MELOMANTIA
Tento zvyk poznáme z Vianoc. Áno, je to veštenie lásky, zdravia, rodinnej pohody z jabĺk. Láska sa zisťuje takto:
- skúste spomedzi palca a ukazováka vystreliť jadierko jablka, ak sa to podarí hneď na prvýkrát, váš partner vás naozaj miluje,
- hoďte jablko milovanej osobe, ak ho chytí a hodí späť je to dôkaz lásky,
- ak po kolmom prerezaní jabĺčka sa objaví hviezdička, čaká vás dobrý rok, plný pohody, zdravia, lásky a porozumenia.

NEKROMANTIA
Nekromantia je všetko to, čo súvisí s vyvolávaním mŕtvych, ktorí by nám mali prezradiť vysvetliteľné, tajomné, očakávané. Túto veštbu poznal celý antický svet, práve tak ako Afrika a Ázia. Zachovala sa dodnes a najmä v minulom storočí pod názvom spiritizmus sa tešila širokej popularite. Izraelskí proroci, celá katolícka cirkev aj úrady proti tejto „zábavke" rozhorčene bojovali a prívržencov trestali neraz aj smrťou. Už od stredoveku sa slovo nekromantia komolilo na nigromantiu, azda preto, že sa tu využívali prvky čiernej mágie. Teológovia všetkých dôb presvedčivo kázali o tom, že sa tu uplatňujú silné démonické sily. Nekromantické obrady sú veľmi rôznorodé. Kresťanský výklad starej viery tvrdí, že mŕtvi sa zjavujú pomocou a prostredníctvom démonov a títo potrebujú k zjaveniu krv. Podľa Židov návrat mŕtvych do sveta živých sa môže urobiť len ak sa preleje krv a práve tu pramenia horory o upíroch. Vyvolávanie mŕtvych malo trojaký ciel:
- objaviť telo mŕtveho
– uctiť si jeho ducha
- začať komunikovanie.

OMOPLATOSKOPIA
Omoplatoskopia, alebo ak chcete predpoveď z lopatky zvieraťa. Tento spôsob bol známy v byzantskom svete a tiež u Arabov. Tí ho mimochodom používali dlhé storočia a aj dnes sa s obmenami základnej línie môžeme stretnúť napríklad v Kirgizsku. Baranie pliecko sa dalo variť, kým z neho úplne neodpadlo všetko mäso, potom sa kosť vybrala, ochladila a starostlivo vyčistila. Po tomto úkone ju veštec pražil nad ohňom a tie miesta, ktoré sčerneli, sa stali základom predpovede.

OOSKOPIA
Ooskopia je veštenie z vajec. Tento spôsob sa používal už v stredoveku. Najviac mu holdovali Rimania a Peržania, ale aj stredoveká Európa. V 19. storočí sa rozšíril zvyk rozbíjať vajce a vytrvalo ho skúmať. Už vtedy sa táto metóda rozdelila na dve skupiny.
- metódu skúmania vajíčka ako celku
- metódu skúmania žĺtka, respektíve bielka.

Peržania vkladali vajce do ohňa a pozorovali ho. Keď vajce prasklo, znamenalo to nebezpečenstvo, keď zostalo neporušené, pripisovali tomuto javu silu a tešili sa z priazne osudu. Jeden zo spôsobov veštby vyzeral takto: zobralo sa prvé vajce čiernej sliepky znesené vo štvrtok a vložilo sa od rána do obeda do oleja, potom sa vybralo a dotyčný odišiel na tiché miesto, kde ľavou rukou zdvihol vajce oproti slnku a povedal: „Zaprisahávam ťa, vajce, v mene pravého Boha, živého Boha, svätého Boha všemohúceho, pocti ma, a povedz mi celú pravdu o tom, čo chcem vedieť"

V západnej Európe sa veští z vaječných bielok. Vaječný bielok zo štipkou soli vložíme do pohára s vodou. Za 24 hodín sa vytvoria rôzne útvary. Obyčajne sa používajú tri vajíčka a tri poháre. Postup veštby je zľava doprava. V inom prípade sa používa iba zárodok, ktorý sa takisto vloží do slanej vody na dve hodiny na slnko. Existuje aj metóda parthenomantická. Ide o veštbu, či je dievča pannou a chlapec panicom. Ak zárodok klesne v pohári s vodou ku dnu, je nevinnosť preukázaná, ak zárodok pláva, je to dôkaz, že dievča stratilo panenstvo.

PARTHENOMANTIA
Pod týmto cudzím slovom sa skrývajú tie najrozmanitejšie metódy, ktorých spoločným cieľom je overiť, zistiť, či dievča je pannou. Pravda, musíme si odmyslieť ten najprirodzenejší spôsob a zameriame sa na tie spôsoby, ktoré poznali a využívali napríklad starí Rimania. Práve od nich ich vlastne prevzala celá stredoveká Európa. Jedna z metód je meranie obvodu krku dievčaťa. Ak jej náhle zosilnie, je to neklamný znak toho, že najneskôr pred týždňom stratila panenstvo. Angličania kontrolovali vývoj puberty tak, že dávali dievčatám zhltnúť pomletý achát. Keď dievčatá túto kontrolnú látku vyvrátili, boli si istí, že dievča sa stalo ženou. Zo starších, krajovo neidentifikovateľných metód, spomeňme aspoň tieto:
- trojdňové nechutenstvo
- zvýšená ospanlivosť v popoludňajších hodinách
- zmena tvaru prsníkov
- zmeny v správaní.

PSEFOMANTIA
Toto veštenie môžete predviesť na vychádzke k jazeru, či na dovolenke pri mori. Základy tohto veštenia opísal Bosca de Véze a spočíva v tom, že sa do vlhkého piesku zahrabú kamienky, na toto miesto sa sadne, po 3. minútach sa kamienky vyhrabú a zo vzoriek, ktoré sa na povrchu kamienkov vytvoria, spriadate svoju veštbu. Veští sa z nepárneho počtu kamienkov, pričom ak veštíte z jedného kameňa, ide o budúcnosť; z troch o minulosť; prítomnosť; budúcnosť; z piatich sa pridáva ešte láska a finančná situácia a zo siedmich sa pridáva sex a láska a zamestnanie.

SKIAMANTIA
Je to veštenie z ľudského tieňa. Collin de Plancy i jeho nasledovníci tento druh veštby považujú za jednu z foriem nekromantie, pri ktorej sa vyvoláva prízrak (vidina) mŕtveho človeka. De 1'Ancre považuje za veľmi zaujímavý spôsob skiamantie predpove+d priebehu nemocí. Tak napríklad v starej Litve chorých položili blízko ohňa a podľa toho, či ich tieň padal dopredu alebo dozadu, sa usudzovalo, či sa ich choroba zlepší, alebo zhorší. Ak padal dozadu, boli presvedčení o tom, že choroba ešte nepominie, že sa zhorší stav pacienta a že môže nastať i smrť. Za priaznivé považovali tiene, ktoré padali dopredu.

SPONDANOMANTIA
Tu sa k veštbe využíva popol. Už v antike sa veštilo z popola obetí a spondanomantia sa vykonávala podobnými spôsobmi. Do popola sa napísala otázka a popol sa nechal na vzduchu, niekedy i cez noc, takže naň pôsobila nočná vlhkosť. Niektoré písmená z otázky pritom zmizli a budúcnosť sa hádala zo zachovaných písmen. Podľa zmiznutých písmen sa veštila minulosť.

STICHIOMANTIA
Táto metóda sa používala všade tam, kde mali poruke nejakú svätú knihu. Celkom iste sa táto veštba vyskytovala v Grécku, Ríme, Číne i inde vo svete. Ide o spôsob poznávania budúcnosti podlá toho, na ktorej stránke sa otvorí náhodou kniha a kde dopadne veštcov pohľad. Vykladá sa príslušná veta ako odpoveď Božia. Ak nie je celkom jasná, veštba sa opakuje. Môže sa pritom použiť špendlík alebo záložka.

VITREOMANTIA
Pomocou tohto spôsobu veštenia sa môžete dozvedieť mnoho zaujímavých vecí. Na veštenie potrebujete:
- sklenenú tabuľu rozmerov 50x50 cm
- dve hrste suchého, jemného, dokonale premytého piesku
- husľový slák/sláčik
Postupujeme takto: Ľavou rukou čiastočne pokryjeme dosku pieskom. Husľovým slákom trieme o okraj skla tak, akoby sme hrali na husliach. Chvením skla sa vytvárajú najrozmanitejšie obrazce a kresby, ktoré sa snažíme výkladom spojiť do súvislého celku odpovedajúceho na otázky, ktoré boli položené.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu