Teórie o konci sveta

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 06.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 7 111 slov
Počet zobrazení: 6 584
Tlačení: 519
Uložení: 559
Teórie o konci sveta
 
1.0  Úvod   
,,Strach pred tým, čo má prísť, je pravdepodobnejšie najsilnejším popudom pre vznik proroctiev. Mnohé veľké proroctvá sa v priebehu tisícročí často vzťahujú na veľké vojny a rozsiahle katastrofy." Jules Silver
 
Odkedy existuje ľudské vnímanie a myslenie, neutícha úsilie o spoznaní budúcnosti. Popri rozličných formách starovekého veštectva v každom období existovali ľudia, ktorí verili, že sa im budúcnosť otvára zvnútra a jej črty zvestovali v podobe proroctiev alebo veštieb. Predsa však ešte nemožno vysloviť konečné rozhodnutie o pravdivosti ich obsahu, pretože by to vyžadovalo analýzu a následnú kontrolu reálnosti každej jednej výpovede, čo často nie je možné už aj kvôli veľmi hmlistému jazyku týchto proroctiev a nejasne dokumentovanej príslušnej historickej udalosti.
 
 V niektorých prípadoch sa proroctvá odovzdávali ústne a až neskôr zachytávali písomne. Z množstva záznamov  sme vybrali tie, ktoré sa nám javia ako markantné, alebo pochádzajú od osôb, ktorých predpovede sa už v iných prípadoch splnili. Neprikláňame sa ani k jednej z teórii, ale uvádzame, čo povedali na danú tému proroci, prognostici, mýty a legendy zo starších i novších čias. Ostáva na každom z nás, aby si utvoril vlastnú mienku. Spojili sme moderné teórie s veštbami, mýtami a legendami.
 
,, Kto zažije zradu, prial by si koniec sveta okamžite, kto sa zaľúbi, chce, aby neprišiel nikdy...´´ 
 
Táto téma nás zaujala kvôli svojej tajomnosti a nejasnosti. Núti nás zamyslieť sa nad zmyslom ľudskej existencie a mnohými alternatívami jej zániku. Čo bude skôr? Naplnia sa starodávne veštby a proroctvá či bude ľudstvo potrestané za svoju chamtivosť a túžbu po moci Bohmi? Alebo sa nakoniec zničíme sami?
 
2.0  Mýty a legendy o konci sveta
2.1  Perzská legenda 
Podľa perzskej legendy iba tí, ktorí bojujú proti zlu a nedajú sa mu zmámiť, môžu byť na konci sveta zachránení. Ku koncu budú na zem poslaní traja hrdinovia, záchrancovia, pred poslednou veľkou bitkou medzi dobrom a zlom. Najprv príde obdobie "železa", v ktorom budú všelijakí démoni napadať ľudí. Mnohí podľahnú ich zvodom a budú sa viac snažiť blížiť dobrým ľuďom, než bojovať proti vlastnému pokušeniu. Potom sa svet bude dlhý čas nachádzať v temnote. Spŕška hviezd z neba na zem bude znamenať narodenie prvého hrdinu. Keď dovŕši 30 rokov veku, slnko bude nehybne stáť na oblohe 10 dní. Prvý hrdina príde ľudí učiť o správnosti a spravodlivosti a spôsoboch ako odolávať zlu. Keď odíde, svet už bude oveľa lepší: ľudia už nebudú natoľko zomierať na choroby, len pri nehodách alebo na starobu. O tisíc rokov nato sa však zlo znovu začne šíriť po svete; choroby, utrpenia, vojny, hlad sa opäť objavia. To bude čas narodenia druhého hrdinu. V jeho 30-tke sa slnko opäť nehybne zastaví na oblohe, ale teraz už iba na šesť dní a zlo bude rýchlo potlačené. Na konci tejto doby budú už všetci ľudia vegetariáni a nebudú takí agresívni. Zem však bude ohrozovaná "zlým drakom Azhidahaka", ktorý sa zobudí zo spánku a tretina obyvateľstva a všetkých zvierat zahynie. Ale dobro napokon zvíťazí nad zlom. Po ďalšej tisícke rokov sa objaví tretí hrdina, ktorý prinesie zvesť o poslednom súde. Celú zem potom zaplaví veľká potopa z roztaveného kovu, ktorá zabije všetkých tých, čo nebudú schopní polepšiť sa. Dobrým však nijako neublíži a po tejto očiste nastane posledný súd, kedy sa Pán Múdrosti objaví na oblohe so svojimi anjelmi a jeho svetlo sa bude odrážať v ľuďoch podľa toho, akí sú. Potom sa už smrť a utrpenie raz navždy stratí a na zemi bude znovu raj.
 
2.2  Nórska legenda
Podľa nórskej knihy Ragnarok budú koniec éry zvestovať rôzne znamenia: zvieratá začnú zhromažďovať potravu, čo obyčajne robia len pred zimou, už pred začiatkom jari, pretože zima sa nikdy neskončí a bude trvať celé tri roky. Potom sa bude zem triasť zemetraseniami, aké ľudia ešte nezažili a oceány vystúpia z brehov. Tie zemetrasenia spôsobí "zlý démon Loki", ktorý sa oslobodí z dočasného väzenia. Veľa ľudí v tých katastrofách zahynie a napokon bude zničený celý svet. Ale po zničení Boh stvorí "novú zem, nové ľudské bytosti, rastliny a zvieratá".
 
3.0  Nostradamus
Nostradamus patrí k radu uctievaných prorokov siahajúcemu až po biblické časy. Väčšina z týchto výnimočných osobností, vrátane Nostradama, dospela k predpovediam budúcnosti prostredníctvom astrológie- štúdiom účinkov konjunkcie nebeských telies na ľudské bytosti.

Ak Nostradamus skutočne bol vizionárom, potom bol možno vo viacerých zmysloch slova obdarený nezvyčajnými schopnosťami. Okrem toho, že sa mnoho z jeho predpovedí vyplnilo, vtisol svoju pečať futuristickému literárnemu dielu, ktoré sotvakto pred ním či po ňom prekonal. Priam úžas vyvoláva štatistický údaj, že od roku1555, keď Mace Bonhome v Lyone publikoval prvý výtlačok Nostradámových proroctiev. Teda viac než 400 rokov, naďalej vychádzajú zväzky jeho diel.

Čo je príčinou, že Nostradamus tak mimoriadne výrazne a dlhodobo
podnecuje našu predstavivosť? Jeho predpovede sú nezvyčajné tým, že veľa z nich je pesimistických alebo hovoria o násilí. Predpovedajú hrôzostrašné udalosti, čo nesporne vyvolalo istú morbídnu a skúsenosťou neoveriteľnú tajomnosť. Nostradamove proroctvá údajne vychádzali z detailných vízií a znamení. On ich však zaobalil do veľmi nejasných formulácií a okrem niekoľkých pozoruhodných výnimiek ani k jednému neuviedol presný dátum. Len málo z nich možno s istou mierou presnosti priradiť k udalostiam, ktoré sa už stali. Z viac ako 960 štvorverší sa iba o približne 50 dá tvrdiť, že ich odborníci analyzujú zhodne.   
 
3.1  Veľká hviezda horí
V súvislosti s celosvetovými konfliktami, ktoré majú prepuknúť tesne pred koncom nášho storočia alebo hneď po, je zvlášť zaujímavé štvorveršie Siécles II, 41:
  
Veľká hviezda sa bude po sedem dní variť,
jej mračná spôsobia, že Slnko bude vyzerať ako dvojitý obraz,
Veľký pes bude celú noc vyť,
Až pápež zmení svoje bydlisko.

Pri pokuse stanoviť okamih, kde k prorokovanej udalosti dôjde, bola "veľká hviezda" z prvého riadka identifikovaná ako návrat Halleyho kométy. Pretože však posledné dve priblíženia kométy boli tak málo viditeľné, že sotva mohli byť iba okom sledované, dá sa tomu ťažko veriť. Podstatne pravdepodobnejšie je, že "hviezda" je explózia obrovskej atómovej zbrane, pri ktorej sa energia uvoľňuje presne rovnakým spôsobom ako vo vnútri väčšiny hviezd, to je premenou vodíku na hélium. Pri  bombe vyrobenej ľudskou rukou však "varenie" skutočného výbuchu netrvá týždeň a tiež nevyvolá dojem dvojitého obrazu Slnka. Možno sa proroctvo vzťahuje na niekoľko atómových útokov, pravdepodobnejšie vysvetlenie by však bolo, že obraz "varenie", ktorý veštec použil, znamená obrovský oblak prachu zdvihnutý výbuchom vodíkových bômb, ktoré potrebuje veľmi dlhú dobu, aby sa opäť usadila na Zemi.
 
3.2  Príchod antikrista
Nostradamus predpovedal, že prvé roky nového tisícročia budú poznamenané mŕtvolami rozsiatymi po celej zemeguli v dôsledku bakteriologickej  alebo atómovej vojny. Ako ale interpretovať zbytok verša? V nezkrátenej podobe znie:
  
Antikrist veľmi rýchlo zničí Trojicu,
sedemadvadsať rokov potrvá jeho vojna,
Kacíri sú mŕtvi, zajatí, v exile,
Červené krúpy, voda, krv a mŕtvoly pokryjú Zem.

Totožnosť "Trojice", o ktorej sa píše, že bude zničená Antikristom, je všetkým vykladačom Siécles záhadou. Snáď sú to tri veľmoci, alebo tri veľké vodcovské osobnosti našej Zeme, či už duchovné alebo svetské. Ale nech je "Trojicou" ktokoľvek, kto sú kacíri zmienení v treťom verši a čo znamená slovo "Antikrist" v prvom  riadku? Najlepšie bude, keď s najskôr pokúsime nájsť odpoveď na druhú otázku. Podľa tradičnej kresťanskej vierouky je Antikristovi predurčené vystupovať ako falošný Vykupiteľ: slúži veľkým pekelným kniežatám, uvrhne Zem v chaos a väčšinu ľudí zvedie na duchovnú cestu vedúcu k ich záhube. Táto viera má však veľmi dlhú tradíciu, ale ešte dnes ju mnohí berú vážne a snáď by sme mali pripomenúť, že v nie príliš vzdialenej minulosti dokonca i tak vzdelaný muž ako kardinál Manning (1808 až 1892) preslovil mnoho prednášok o Antikristovi. Vyjadril v nich svoje presvedčenie, že niektoré naozaj pozoruhodné udalosti, ku ktorým došlo zároveň so vznikom moderného spiritualizmu, by mohli byť odkazom na blížiaci s pekelný advent, zrodenie Antikrista. Nech už bola kardinálova myšlienka pravdivá alebo nie, je isté, že Nostradamus bol stúpencom teologických pojmov, ktoré boli v podstate rovnaké. Zásadne dôležité je, že úvahy o objavení Kristovho protipólu "Syna skazy" boli súčasťou Nostradámových predstáv o svete takisto, ako to bolo u každého vzdelaného kresťana tej doby. Preto musíme predpokladať, že Nostradamus, keď bol schopný nazerať do budúcnosti, vykladal svoje vízie negatívnych osôb a udalostí pojmami, ktoré dôverné poznal. Teda príchodom Antikrista, zjavením zázraky konajúceho falošného Vykupiteľa, ktorého žiakmi boli služobníci zla a pekelné kniežatá.
Inými slovami: takisto ako sa pokúšal vysvetliť boje 20. storočia pomocou prirovnaní k známym zbraniam a vojenskej technike, pokúšal by sa Nostradamus vysvetliť morálne stanoviská a z nich vyplývajúce jednanie, ktoré by väčšina z nás považovala za neľudské a k večnému princípu zla príslušiacej, pomocou pojmov z eschatológie 16. storočia, teda z náboženských dogiem a učení o konci sveta. Nostradamus toto zrejme predpovedal na dobu krátko po roku 2000.

3.3  Mesiáš zla
V samých počiatkoch kresťanstva, slovo "Antikrist" sa opakovalo pri popisovaní mimoriadne zlých a zlovoľných osôb. Nostradamus a ďalší kresťania 16. storočia používali slovo v tomto zmysle, lebo najvyšším Antikristom by pre nich bol Mesiáš zla, diabolský zlý prorok konajúci zázraky. Pre tú dobu boli typické názory sv. Róberta Bellarmina (1542-1651) o Antikristovom pôvode. Bellarmine veril, že Antikristovým otcom je Inkubus, démon, ktorý udržuje sexuálne styky s ľudskými ženami, a matkou čarodejnice. Jeden dominikánsky farár zo 17. storočia tvrdil, že prichádzajúcí Antikrist nebude len stvorením diablovým, ale tiež:
  
... bude zlý ako šialenec, plný ohavnosti, akú zem ešte nezažila...
bude s kresťanmi jednať tak, ako sa v pekle jedná s dušami zatratencov.
Bude mať mnoho synagogálnych mien, a keď bude chcieť, dokáže lietať.
Jeho otcom bude Belzebub a dedkom Lucifer.
 
3.4  Znamenie beštie
Za Nostradamovho života boli udalosti, ku ktorým malo podľa eschatologických názorov na Zemi dôjsť pred Posledným súdom, takmer neoddeliteľne spojené s udalosťami, ktoré majú, ako sa tradovalo, predchádzať Antikristovmu príchodu a nasledovať tesne po ňom. To znamená, že Nostradamus, keď zahliadol vo vzdialenej budúcnosti učenie a činy Hitlera, Stalina alebo iného diktátora, ktorý sa ešte chcel dostať k moci, musel ich s najväčšou pravdepodobnosťou rozprávať ako zjavenie jedného či viacerých Antikristov. V tejto súvislosti sa vyplatí preštudovať istú pasáž v Epištole Jindrichovej II., ktorá bola vytlačená zároveň s Siécies a ktorá, udáva celkom presný dátum udalostí, ku ktorým došlo počas Francúzskej revolúcie. Úryvok podáva veľmi neradostnú správu o dianí, ktoré bude predchádzať vláde toho, koho Nostradamus nazýva "tretím (tj. najvyšším) Antikristom".
V popise "kráľa" (v tejto súvislosti znamená slovo kráľ každého absolútneho vládcu), ktorý spácha ťažké zločiny proti cirkvi, veštec píše, že táto ľudská beštia:
 
... preleje viac krvi cirkevných mužov,
ako by ktorýkoľvek z nich dokázal preliať vína...
Ľudská krv potečie v kostoloch a po cestách ako voda po prudkom daždi,
a rieky v susedstve sa krvou zafarbia do červena...
potom, v to istom roku i v rokoch nasledujúcich,
sa privalí najstrašnejšia morová epidémia, bude horšia o to,
že ju bude predchádzať hladomor a rozšíri sa utrpenie,
ktoré nemá obdoby za ce1ý čas trvania kresťanstva...
Veľký farár pluviálu /pápež/ bude...k smrti zarmútený a všetkými opustený...
Potom s Antikrist stane pekelným kniežaťom... celý...
svet sa bude peťadvadsať rokov otriasať...
a bitky a vojny budú kruté... Satan vykoná toľko hanebností...,
že skoro celý svet bude zničený a k smrti zarmútený.
 
Okrem spomenutia Antikrista ako ”pekelného kniežaťa” a odkazu na svet k smrti zarmútený kvôli hanebnostiam, ktoré vykonal Satan, nenájdeme v proroctve nič, čo by nemohlo byť považované za popis dôsledkov politických udalostí. Ako náhle bude akceptované, že Nostradamus a iní veštci a proroci boli za určitých okolností skutočne schopní vidieť (alebo snáď vycítiť, čo sa deje v inej realite), neobsahuje pasáž nič, čo by mohlo príliš otriasť jej vierohodnosťou u čitateľov. Neprekvapilo by, keby muž ako Nostradamus, ktorý poznal iba techniku 16. storočia, dospel k domnienke, že diktátor, ktorý má k dispozícii všetky dary rafinovanej vedy počínajúc atómovými zbraňami a končiac bombami s jedovatým plynom, nie je človek ale diabol, buď Antikrist, alebo Antikristov predchodca. Niektorí dnešní vykladači proroctiev tvrdia, že príchod strašného vládcu, ako ho veštec popisuje v Epištole Jindrichovi II, nás už zakrátko čaká. Okrem toho so zmieneným "kráľom" stotožňujú tretieho a veľkého Antikrista. Veria, že táto zlá stvora je určená k tomu, aby prelievala viac "krvi cirkevných mužov", ako by "ktorýkoľvek z nich dokázal preliať vína". Jeho neviditeľné činy, ktoré povedú k vypuknutiu "najhroznejšej morovej epidémie, ktorá bude horšia o to, že ide o odkaz na vojnu vedenú bakteriologickými zbraňami.

Argumentuje sa tak, že prichádzajúci, tretí Antikrist je s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaké indivíduum, ktoré je zodpovedné za zostup kráľa desu z nebies v júli alebo auguste 1999.

3.5  Syn zatratenia
Tretí Antikrist, stvorenie, ktoré spôsobí, že krv "potečie v kostoloch a po cestách ako voda po prudkom daždi", bol mnohými vykladačmi identifikovaný ako "syn zatratenia, o ktorom sa v Novom zákone tvrdí, že mnohých oklame klamnými zázrakmi". Príslušný text je časť 13. kapitoly poslednej knihy Biblie, Zjavenie svätého Jána, a popisuje "druhú beštiu", ktorá je pre konzervatívnych komentátorov Nového zákona totožná s pekelnou podstatou Antikrista. Pasáž znie:
  
...Potom videl som inú šelmu..., ale' hovorila ako drak...
a spôsobí to, že zem i tí, ktorí prebývajú na nej,
klaňajú sa šelme tej prvej... A činí divy veľké,
takže i ohňu rozkazuje zostupovať z neba na zem ...
A zvedie tých, ktorý prebývajú na zemi,
tými divmi... ktoré sú mu dané činiť...
  
3.6  Tretia svetová vojna
Najmenej v dvanástich štvorveršiach nám Nostradamus predáva odkazy, ktoré môžu byť vyložené ako predpoveď tretej svetovej vojny. Najznámejšie je štvorveršie X, 72, o ktorom je skôr písané (Chemická vojna).Ale môžme ho vyložiť aj iným spôsobom, čo nám samozrejme umožní preniknúť ešte hlbšie pod povrch vecí. Keď totiž napríklad Angolmois nevyložíme ako nedokonalý anagram slova Mongolois (Mongolovia), ale ako francúzske mesto Angouléme. Z jeho blízkosti pochádza vodcovská francúzska osobnosť Francois Mitterrand, ktorý sa narodil v Charente. Verš v tomto výklade pripúšťa domnienku, že hneď ako z neba zostúpi kráľ hrôzy (možno raketový útok), oslávi Francois Mitterrand politický návrat a prechodne sa obeť ujme moci. Mars by potom mohol znamenať odkaz na vojnu vôbec, alebo na existenciu nejakého francúzskeho vodcu, ktorého horoskop je pod silným vplyvom Marsu a ktorého vláda bude prerušená prechodným obdobím, kedy bude pri moci prezident Mitterrand alebo iný francúzsky politik z rovnakého kraja.
V Siécles I, verš 16 Nostradamus siaha obeť na astrologické symboly, aby tak udal dátum nasledujúcej vojny:

Kosa spätá s rybníkom v Strelcovi 

Pri najvyššom ascendente, Mor, hladomor,
smrť vojenskou rukou,
Storočie, sa blíži k svojej obnove.

V tejto astrologickej súvislosti znamená kosa planétu Saturn zatiaľ čo "spätá s rybníkom" odkaz na niektoré znamenia vody alebo na planétu. Jeden vykladač interpretuje "rybník" ako Vodnára a pasáž prepisuje ako: "Keď Saturn a Vodnár stoja v konjunkcii so Strelcom." Nie je ale možné, aby dve znamenia zverokruhu stáli v konjunkcii. Správne by teda muselo byť, že dve planéty stoja v konjunkcii, a v žiadnom prípade že planéta (Saturn) je vo vzťahu k znameniam zverokruhu (Vodnár). Zrejme "rybník" znamená Mesiac v konjunkcii so Saturnom v Strelcovi. Zo štvrtého verša môžme usúdiť, že k udalostiam dôjde na konci storočia. Naposledy bol Saturn v Strelcovi v roku 1988. Od tej doby až do konca storočia sa Saturn, ktorý putuje veľmi pomaly, pohybuje len okolo Rýb, Škorpióna a Býka. Preto môžeme vyvodiť záver, že epidémia, hladomor a smrť sa nerozšíri v prvých rokoch 21. storočia, ale značne o niečo neskôr. Siécles II, 46 nám poskytuje ďalšie pohľady na blížiacu sa tretiu svetovú vojnu:
 
Po veľkej biede ľudstva
príde ešte väčší,
Až sa veľký cyklus storočia obnoví,
Bude pršať krv, mlieko, hlad, vojna a choroby,
Na nebi sa objaví oheň
a potiahne za sebou hon iskier.

A znovu je časový rámec naznačený odkazom: "Až sa veľký cyklus stáročí obnoví". Na rozdiel od II, 41, v ktorom je reč o veľkej hviezde, ktorá sa buď varí, alebo horí, v tomto verši ide o "oheň, ktorý za sebou potiahne oheň iskier". To by mohol byť odkaz na veľkú kométu. Pretože Halleyova kométa okolo nás letela v roku 1986, než sme ju dosť zreteľné videli a než by vyvolala astrologický nekľud, je "oheň" pravdepodobne nečakaným meteorologickým fenoménom, snáď znamená dopad nejakého meteoru na Zem. Ak už presný okamih nastane kedykoľvek, výraz "až sa veľký cyklus storočí obnoví" nepochybne ukazuje na prelom tisícročí. Vojna so sebou prinesie prúdy krvi, mlieko, hladomor a choroby. Slovo "mlieko" do tejto súvislosti nepatrí, preto by snáď bolo lepšie slovo "1aict" z francúzskeho originálu preložiť ako "laicité", počiatky sekularizácie alebo protináboženských citov. Na prílet kométy Nostradamus znovu upozorňuje v Siécles II, 62:

Mabus skoro zomrie a nastane 

hrozné hynutie ľudí a zvierat:
Náhle príde pomsta, sto rokov, smäd a hlad,
až okolo poletí kométa.

Kľúč pre časové určenie spočíva v totožnosti Mabuse - možno je to niekto, kto ešte verejne nevystúpil. Pretože sa výslovne poukazuje, že budú umierať aj zvieratá, bude strašné ničenie pravdepodobne znamenať jadrovú zbraň, ktorá zabíja bez rozdielu. Erika Cheetilamová sa domnieva, že zmienka o stu rukou sa vzťahuje na mnoho utečeneckých táborov, ktoré rýchlo vyrastú všade na svete tam, kde budú zúriť vojny a hladomor. Prelet kométy by ale mohol byť skôr interpretovaný ako vízia rakety než skutočné prírodné kométy. Ďalší verš, ktorý sa konkrétne vzťahuje na 20. storočie, je Siécles 1, 63:

Morová epidémia skončila, svet sa zmenšil,
Na dlhý čas bude zem žiť v kľude.
Ľudia budú pokojne cestovať /po/ zemi a vode i nebi:
  Potom znovu prepuknú vojny. 

"Svet sa zmenšuje", to je veta typická pre 20. storočie. Skoro by sme sa mohli domnievať, že Nostradamus započul útržky rozhovoru z 20. storočia. Posledný riadok nám hovorí, že po obdobie mieru znovu vypuknú vojny. Veta by sa mohla vzťahovať na svetové vojny, ktoré už boli alebo môže byť odkazom na tretiu svetovú vojnu, ktorá nastane po 50 pomerne kľudných rokoch. Ak prečítame 50 rokov ku koncu druhej svetovej vojny, dostaneme s k roku 1995.
 
3.7  Zúfalstvo a spustošenie
Štvorveršie 72 v Siécles X, temne naznačuje, že z neba zostúpi kráľ hrôzy, a síce päť mesiacov po začiatku roku 2000. Bolo to rôzne interpretované ako zvrhnutie obrovskej atómovej bomby alebo dokonca ako invázia mimozemšťanov v pravom slova zmysle. Ak to bude čokoľvek, nebude to príjemné. Ako potvrdenie tohto proroctva pôsobí predpoveď profesora Hidea Itakawi, japonského priekopníka raketovej technológie, ktorý nám predpovedá na august 3 999 koniec sveta. Dokladá, že s tak stane na základe veľmi zvláštneho astrologického, krížu podobného postavenia planét v tomto mesiaci. Kríž vznikne opozíciou Venuše (v Škorpiónovi) k Saturnu a Jupiterovi (v Býkovi) a v pravom uhle k tomu stojacemu Neptúnu a Uránu (vo Vodnárovi) v opozícii k Slnku, Mesiacu a Merkúru (v Levovi). Štyri znamenia zverokruhu Býk, Lev, Škorpión a Vodnár sú znameniami štyroch jazdcov Apokalypsy, ktorí sa tiež objavujú na poslednej tarokovej karte, svetu.
Vedci vidia stále väčšiu súvislosť medzi objavujúcimi sa slnečnými škvrnami, zemetraseniami a sopečnou aktivitou na jednej strane a postavením planét, nie len geologickými podmienkami, na strane druhej. Vzhľadom k výške uvedeného postavenia planét je možné, že v túto dobu nastane podstatne viac prírodných katastrof, než by sa normálne očakávalo. Ďalším potvrdením povedaného je predpoveď amerického jasnovidca Edgara Cayce, podľa ktorého zmena polohy zemskej osi spôsobí mnoho prírodných katastrof, zemetrasení a povodní, pri ktorých zahynie značný počet ľudí.

To je taktiež čas Armageddonu, "vojny vedenej o veľkom Božom dni", ktorú predpovedali biblickí prorokovia. V nej sa stretnú mocnosti dobra a zla v poslednom rozhodujúcom boji. Meno je nepochybne odvodené od slávneho bojiska v nížine Esdraelon zmieneného v Knihe Sudcov, verš 19, kde Izraelitovia bojovali svoje veľké bitky. Bohužiaľ nie je lokalizácia tak presná ako Umiestnenie týchto bitiek. Ďalší, ktorí súhlasia s predpoveďou, že koniec sveta nastane okolo roku 1999, sú Svedkovia Jehovovi a Adventisti Siedmeho dňa. Mnoho ľudí zrejme bude posledných päť mesiacov tohto roku žiť v strachu, a to rovnako oprávnene ako mnohí v roku 1999. V predslove určenom synovi Cézarovi Nostradamus jasne hovorí o udalostiach predchádzajúcich posledný oheň: "...svetový požiar, ktorý nám privodí toľko katastrof a premien, že sotva ešte bude existovať zem, ktorá by nebola pokrytá vodou, a to zostane tak dlho, až všetko, s výnimkou dejín a geografie, zanikne." Než sa to stane, Nostradamus nás uisťuje, že "je tomu tak preto, že v mnohých zemiach pred a po týchto premenách tak málo pršalo a z neba spadlo toľko ohňa a ohnivých striel, že nič neujde zničeniu...”. Pretože predtým vojna ukončí storočie a vo svojej záverečnej fáze ho bude držať vo svojom zajatí."

Skutočne pochmúrna vízia, ktorá by sa za niekoľko rokov mohla stať skutočnosťou. V Siécles V, 25 Nostradamus predpovedá, že hneď ako dospejeme k roku 2000, nová Arabská ríša, zložená pravdepodobne z extrémisticky orientovaných arabských zemí rozložených okolo Izraelu, zaútočí na Irán (Perziu), Egypt a Turecko (Byzanciu). Podporu získa ríša od neškrupulóznych, zlovoľných, proti kresťanských a protizápadne zmýšľajúcich fanatikov v Alžírsku, Tunisku a možno "Veľkej Sýrii", ku ktorej bude patriť i časť Libanonu:
 
Arabské knieža, s Marsom, Slnkom
a Venušou /v/ Levovi,
Pluk cirkvi sa
potopí v morských vlnách.
Blízko Perzie /stojí/ dobre milión /mužov/,
Pravý had obsadí
Egypt a Byzanciu.

Presná poloha súhvezdia, ako je tu popísaná, nastane od 21. do 23. augusta 1998 a od 2. do 6. augusta 2000. Pretože o cirkvi Nostradamus hovorí ako o lodi, znamená jej potopenie v mori jej koniec, prinajmenšom koniec pápežstva. Vlajka útočníkov ponesie znamenie hada alebo bude mať k hadovi nejaký vzťah. Na jún 2002 predpovedá Siécles VT, 24 strašnú vojnu, po ktorej bude nasledovať pomazanie a regentstvo nového kráľa. Nostradamus nepochybuje, že to "Zemi na dlhý čas prinesie mier". Pokiaľ ide o presné datovanie proroctva, ak všetci prežijeme tieto strašné udalosti, Nostradamus jasne prehlasuje, že by sme potom mali hľadieť naproti tisícročiu, ktoré by bolo ďaleko pokojnejšie.
 
3.8  Kľúčové dátumy storočí
Rokom 2000 začína vek Vodnára, pre ľudstvo doba zásadných zmien. Pasovým merít kom je posun ekvinokcií (rovnodenností) a na konci tohto tisícročia sa uskutoční prechod z veku Rýb do veku Vodnára na obdobie asi 2 160 rokov. Úplný cyklus všetkými znameniami zverokruhu trvá 25 290 rokov. Pretože každé z dvanástich znamení zverokruhu nezaujíma presne uhol 30 stupňov, vynorili sa rôzne názory na presný dátum prechodu. Nasleduje výber z najzaujímavejších možných dát:

1904 Pre kúzelníka Aleistera Crowleye žijúceho v našom storočí bol Horov aión okamih prechodu k veku Vodnára, obdobie korunovaného, triumfujúceho Horovho dieťaťa. Druhá polovica storočia bola iste dobou Horovho dieťaťa, zvlášť rok 1964, kedy vzniklo hnutie kvetín. 1962 Americká veštkyňa Jeane Dixonová mala víziu o zrodení Antikrista v Jeruzaleme a táto udalosť svojim významom naďalej pôsobí na producentov hororov a katastrofických filmov. Deň predtým, než mala veštkyňa videnie, nastalo zatmenie Slnka a všetkých sedem tradičných planét stálo v znamení Vodnára.

2000 Mnoho veštcov zhodne považuje tento rok za počiatok veku Vodnára. Patrí k nim Nostradamus, Edgar Cayce (americký "spiaci" veštec), svätý Malachiáš (ktorý predpovedal všetkých pápežov až do konce katolíckej cirkvi, ktorý má nastať v tomto roku), Garabandal a astrologička Margaret Honeová.
2001 Mnohí autori, napríklad Barbarin a Adventisti Siedmeho dňa, vidia v prvom roku tisícročia kľúčový dátum. Samozrejme že je argumentom, ak sa povie, že "nulový rok" (ako je nulový rok dieťaťa, kým je mu rok) je prvým rokom onoho veku. Ak sa splnia  tieto predpovede, dostaneme významnú odpoveď na našu aritmetickú hádanku.

2010 Peter Lemesurier, ktorý sa odvoláva na francúzsky Inštitút Géographique National, tvrdí, že toto je ten pravý rok.  2012 José Arguelles, ktorý svoje vývody opiera o cykly v starom kalendári Mayov, prehlasuje tento rok za okamih rozkladu ľudskej civilizácie a počiatok regenerácie Zeme.
2020 Pretože Jupiter a Saturn po prvýkrát od roku 1404 budú stáť v konjunkcii v znamení Vodnára, považuje Adrian Duncan 21. september 2020 za okamih, kedy dôjde k prechodu vekov.
2160 Presne 2160 rokov po narodení Krista sa nastáva náboženský, nie astrologický okamih ako prechodný dátum nového veku.

4.0  Sibyla
Kráľovná Sibyla Kumana žila asi v rokoch 970 až 870 pred Kristom. Jej pôvodným sídlom bolo územie Sáby v Arábii, kde dostala prívlastok ,,kráľovná zo Sáby´´. Vydala sa na dlhú cestu ku kráľovi Šalamúnovi, ktorému zverila svoje tajomstvá a tento čin ju  preslávil. Časť jej proroctva s zachovalo až do dnešných čias, aj  keď prísna cenzúra zabraňovala v mnohých zemiach knižnému vydávaniu. Sibyla predpovedala ako vynálezy, pokrok, autá, lietadlá, podmorské člny, tak i oslobodenie poddaných, pády mnohých veľkých ríš a kráľovských rodov. A snáď pre zachovanie dedičnosti trónu pre svoj rod, zakazovali panovníci čítať tieto proroctvá.
 
Sibyla predpovedala mnohé a mnohé s tiež vyplnilo a ešte sa vyplnia aj ďalšie predpovede, až sa naplní čas.

4.1  Dvanásť znamení pred koncom sveta
Dvanásťkrát a vždy iným spôsobom bude upozornený ľud, aby sa vrátil na cestu cnosti a viery. Ľudia však budú neustále zneužívať božskú trpezlivosť, a preto sa Hospodin odvráti od tohto ľudu.
 
1.ZNAMENIE:
 prvým znamením budú veľké mrazy, ktoré v celej krajine udrú v tom čase, keď bude kvitnúť obilie. Slamu, ktorú potom budú žať, zvážať budú na saniach a v kožuchoch! Ľudia sa však nezľaknú ani týchto trestov, ba naopak, ako na posmech budú vstupovať do manželstva už v štrnástich rokoch!
 
2.ZNAMENIE: 
Manželky budú podvádzať svojich manželov , a títo tiež lepšími ako ony nebudú! Nechajú osud osudom a rozídu sa!
 
3.ZNAMENIE:
Bude vtedy, keď sa do tejto krajiny vo veľkom množstve nasťahujú rozliční cudzinci, ktorí budú vykonávať remeslá s nebývalým umením. Ľudia vytvoria prístroje o akých sa do dnešného dňa nikomu ani len nesnívalo! Celá krajina bude plná železa a drôtov. Ľudia budú cestovať po zemi, pod zemou i vzduchom! Budú získavať teplo a svetlo z vody! Všetko si podmania: vietor, vodu i Slnko! Stanú sa nesmierne namyslenými a nezbožnými!
 
4.ZNAMENIE:
Kravy budú dávať málo mlieka, sliepky budú znášať málo vajec, mäso holubov a moriek bude nechutné!
 
5.ZNAMENIE:
Príde vtedy, keď ľudia ani sebe nebudú veriť. Lož sa stane pravdou! Bude viac falošnosti ako úprimnosti. O viere v Hospodina v tých časoch vôbec nemôžme hovoriť, pretože Boh nebude ničím, no zlato všetkým!
 
6.ZNAMENIE:
Ceny domov a pozemkov budú také vysoké, že človek, ktorý bude živý z práce svojich rúk, sa nikdy nijakého majetku nedopracuje! 
 
7.ZNAMENIE: 
Nadíde, keď ľudia začnú každý úhor preorávať, aby na ňom vinice a záhrady pozakladali. Ani vtáctvo spevavé nebude mať kde hniezd svoje stavať, pretože medzí a úhorov nebude! Chlieb bude nevýslovne drahý a pre mnohých, ktorým bol predtým dennou obživou, drahou pochúťkou sa stane!
 
8.ZNAMENIE:
S peniazmi sa v tých časoch budú diať veľké zmeny, čo bude znamením výstražným i varujúcimi stane sa, že ľud bude utekať od remesiel a svoje živnosti bude v noci tajne opúšťať, len aby nemusel pracovať na druhých!
 
9.ZNAMENIE:
Príde, keď sa ľud prestane obzerať, že je čas postu, doba nepríhodná, ale i v týchto obdobiach bude holdovať rozličným tancom a zábavám! Keď sa celé noci bude hýriť a ženy k týmto tancom polonahé budú prichádzať! Tí prví veria aspoň v seba, no tí polonahí vôbec v nič! Táto doba by mohla v mnohom ľudí poučiť, no všetko je márne!
 
10.ZNAMENIE:
Sedliak bude zemiaky spod snehu vykopávať a na mnohých miestach namiesto sena privezie domov sneh! Z tej zimy potom pohynie množstvo dobytka a mnohý sedliak zomrie od hladu!
 
11.ZNAMENIE:
Keď všetky prichádzajúce znamenia neupozornia ľud na nadchádzajúce zlé časy, tu zaplavia zem kobylky, tak ako za čias egyptských! Vtedy takmer polovička Európy bude trpieť veľkým hladom a biedou.
 
12.ZNAMENIE:
Zjaví sa nad krajinou veľká hviezda, ktorá zažiari jasným svetlom a upozorní tak všetkých na hroziace nebezpečenstvo. Tu vytryskne z hôr prameň s odporne zapáchajúcou vodou, ktorá sa však po krátkej ceste zas do zeme stratí! Zasa márne! Tu všetko, čo predtým v horách kvitlo a rástlo zrazu ako sekerou podťaté vyschne; a všetok život stadeto zmizne! Pochopí národ toto posledné varovanie?? 
 
4.2 O dni poslednom
Zapísané je: Nespytujte sa ma, kedy sa to stane, ktorý deň, lebo to sama neviem a nikto na svete vám to nebude vedieť povedať. Ale viem, že pred tým dňom samotným začnú rieky vysychať, tráva vädnúť, dobytok od hladu a smädu padať, hory sa so zemou zrovnajú a mnohé kraje pieskom zanesené budú!  
 
Na nebi zjaví sa trikrát kométa! Po prvý raz na severe, po druhý raz na juhu a po tretí na západe tejto zeme. Potom sa začne zem silne chvieť a takmer všetci ľudia vykrvácajú. Najprv ľudia, ktorí žijú v horách, potom v údoliach a ako poslední tí, čo budú žiť pri rozličných moriach a v krajinách, kde je stále zima. Ostatné znamenia už ľudia ani neuvidia: slnko bude krvavo žiariť a miesto na východe zjaví sa na západe; a hviezdy vo dne i v noci budú svietiť.
 
Vtedy Hospodin zostúpi na zem a bude súdiť. Súd najkratší a najspravodlivejší! Nikdy potom už nebude táto zem hostiť človeka, a to len preto, že už raz bol zemou živený, no on si to nevážil, reptal a búril sa

5.O Vidiny Jeane Dixonovej

Americká jasnovidka J. Dixonová vo svojich proroctvách do roku 2037 predpovedá na roky 1994-2004 atómovú americkoeurópsku vojnu s východnými krajinami a na roky 2005-2020 americko-čínsku atómovú vojnu. Obidve vojny súvisia s Blízkym východom.
 
Vo svetle týchto proroctiev tvoria udalosti tretej svetovej vojny určitý prechod k apokalyptickému obdobia ľudstva a Zeme. O budúcej tretej svetovej katastrofe nie sú od nej nijaké priame predpovede. Tretia svetová vojna tvorí teda pravdepodobne predohru k „ceste k apokalypse“. Podľa vidín Jeane Dixonovej sa má tretia svetová vojna začať bojmi o Izrael. Dovtedy bude Amerika žiť vo falošnom pocite bezpečnosti, ktorý sa vytvorí ustavičným poukazovaním na dosahované kompromisy a prebiehajúce rokovania. Koniec 20. storočia má však tento klamný obraz zrútiť ako domček z karát a obnažiť pohľad na pravý stav vecí. Keď vo svete zavládne veľký nepokoj, Amerika bude musieť pykať za predchádzajúce chyby a nedbanlivosť. V prvom budúcom období hrôzy vidí Jeane Dixonová naplnenie starozákonných a novozákonných proroctiev. Počas bojov budú nebeské sily otrasené. Slnko stmavne, mesiac a hviezdy nebudú žiariť. Tri dni a tri noci bude vládnuť úplná tma. Potom nad bojiskom Harmagedon zasvieti znak kríža. Tým sa položí základ nového tisícročia pre ľudstvo a Zem.

6.0 Náboženské výjavy
6.1 Zjavenia Jána
V 16. kap. Zjavenia Jána opisuje jasnovidec Nového zákona dianie v bitke pri Harmagedone. Na rozkaz silného hlasu z chrámu sa na Zem vyleje sedem čaši Božieho hnevu: „Potom som počul mohutný hlas z chrámu hovoriť siedmim anjelom: choďte a vylejte na zem sedem čiaš hnevu Božieho!“
 
  ·A odišiel prvý, vylial svoju čašu na zem, a zlé, odporné vredy vyhodili sa na ľuďoch, ktorí mali znak šelmy a klaňali sa jej obrazu.

·Druhý vylial svoju čašu na more a premenilo sa na krv ako z nejakej mŕtvoly, a zahynulo všetko , čo žilo v mori.

·Tretí vylial svoju čašu na rieky, na pramene vôd a premenili sa na krv.

·Štvrtý vylial svoju čašu na slnce a dostal moc páliť ľudí ohňom. A veľká horúčava pálila ľudí, preto sa rúhali menu Boha, ktorý má moc nad týmito pliagami, ale nekajali sa mu, aby mu vzdali česť.

·Piaty vylial svoju čašu na trón šelmy, a stemnelo jej kráľovstvo, ľudia si bolesťou hrýzli jazyky a rúhali sa nebeskému bohu pre svoje bolesti a pre vredy, ale nekajali sa zo svojich skutkov.

·Šiesty vylial svoju čašu na veľkú rieku Eufrates, a vyschla jej voda, aby bola pripravená  cesta kráľom od východu slnka.

·Aj siedmy anjel vylial svoju čašu na vzduch, a vyšiel z chrámu od trónu mohutný hlas: Stalo sa! Nato nastali blesky, zvuky, hromy a veľké zemetrasenie, akého nebolo odvtedy, čo je človek na zemi, tak veľké bolo zemetrasenie.
 
A veľké mesto sa rozpadlo na tri veľké čiastky a mestá národov padli. Boh sa rozpomenul na veľký Babylon, aby mu dal kalich vína svojho rozhorčeného hnevu. Všetky ostrovy zmizli a vrchov viac nebolo. Veľký ľadovec ako závažie padal z neba na ľudí a rúhali sa Bohu pre pliagu ľadovca, lebo veľmi veľká bola jeho pliaga. V čase, keď nad ľudstvom visí Damoklov meč tretej svetovej katastrofy, dostávajú vidiny Jána, ktoré sa kritickému oku bádateľa predošlých desaťročí či storočí museli javiť ako pozoruhodné rozprávky, celkom nový zmysel.
 
V priebehu niekoľkých dní alebo hodín môžu prísť mnohé milióny ľudí o život ako obete moderných zbraní a zhorieť na prach a popol. To je osudný deň, o ktorom hovorí Zjavenie. Ján opisuje následky atómovej vojny v 16. kapitole s pôsobivou presnosťou. Poradie kalichov horkosti je také isté ako pri trúbach zo Zjavenia: pohromy postihnú najprv suchú zem, potom more, neskôr rieky a napokon slnko či hviezdy. V 2. verši opisuje atómový mor postihujúci mnohých ľudí, ktorí prežili výbuchy atómových bômb. Chorí zomierajú na nevyliečiteľné vredy.
 
V 13. verši Ján hovorí o drakovi, zvierati a falošnom prorokovi. Ide tu o aspekty zla, opísané už v predchádzajúcich kapitolách, čiže o silu, ktorá človeku predstiera zdanlivý život bez Boha, pričom v skutočnosti každý človek je vnútorne, bytostne spätý s božskou všemocnosťou a s kozmom.
 
Ak už obyčajná slnečná páľava môže viesť k suchu a hladomoru, tak teraz sa spaľujú ľudia žiarou podobnou slnku, ktorú šíria vybuchujúce atómové bomby. Atómové hríby zatemňujú oblohu, zúria strašné požiare. Čierne oblaky vystupujú zo zničených miest.
 
6.2 Evanjelium podľa Marka
V Evanjeliu podľa Marka, keď učeníci obdivovali obrovské kamene, z ktorých bol chrám postavený, Ježiš im povedal, že na konci doby budú všetky veľkolepé budovy a stavby na svete zničené a nezostane z nich ani kameň na kameni. A tak ho požiadali, aby im povedal, aké znamenia tomu budú predchádzať. Pred koncom si treba dať pozor na podvodníkov a falošných prorokov, ktorí budú zneužívať Kristovo meno a mnohých zvedú na scestie. Prídu vojny, ale tie ešte nebudú znamenať koniec. Bude veľa zemetrasení a hladu. Pravoverných budú biť a hádzať do väzení, ale "dobrá správa" musí byť hlásaná po celom svete. Keď budú svedkami týchto udalostí, musia sa snažiť dostať do hôr, lebo skaza bude hroziť tým, ktorí zostanú na nížinách. Veľa bude takých, ktorí budú o sebe tvrdiť, že sú Kristom. Slnko sa zatmie, aj mesiac stratí svoje svetlo a hviezdy budú padať z neba na zem. Kristus však pošle svojich anjelov zhromaždiť pravoverných. Ale deň a hodinu nevie nik, iba sám Otec nebeský.
 
6.3 Islamská prepoveď
Vyznávači islamu veria, že túto verziu konca sveta diktoval Boh prorokovi Mohamedovi: Keď príde čas posledného súdu - a nik nemôže poprieť, že ten čas skutočne prichádza - jedni budú nadšení a druhí pokorení. Keď sa zem začne triasť a vrchy sa začnú premieňať na prach, ľudia sa budú deliť na tri skupiny: na požehnaných - tých, čo budú napravo, ďalej na prekliatych, tí budú naľavo a potom na tých, ktorí budú vynesení priamo k Bohu, do rajských záhrad. Medzi tými poslednými bude veľa svätcov z minulosti, ale len málo ľudí z modernej doby. V Hadite, posvätnej knihe Islamu, sa píše o znameniach, ktoré budú zvestovať blížiaci sa koniec sveta: ľudia sa odvrátia od Boha a budú vyhľadávať len bohatstvo, moc a potešenia tela. Na Blízkom východe vypukne veľa epidémií, v severnej Afrike možno očakávať veľké zemetrasenia a všetko živé na Ďalekom východe niekoľkokrát zmetú z povrchu zeme veľké povodne. Stratí sa sociálna súdržnosť spoločnosti, každý sa bude snažiť prežiť na úkor druhého.

6.4 Predpoveď islamského proroka Daniela
Podľa židovského proroka Daniela budú na konci sveta zachránení iba tí, ktorých meno bude napísané v "knihe archanjela Michaela". Z ostatných budú mať šancu iba tí, ktorí sa zavčasu prebudia. Ale Danielovi bolo povedané, že toto tajomstvo sa nesmie prezradiť - až tesne pred koncom sveta to bude dovolené.

7.0  Globálne otepľovanie a následná kataklizma   
Priemysel a ďalšie ľudské aktivity vypúšťajú do atmosféry zvýšené množstvá plynov, najmä oxid uhličitý. V súčasnosti tieto zdroje uvoľňujú do ovzdušia každý rok viac než sedem miliárd ton uhlíku. Väčšina tohto množstva tam pravdepodobne zostane po obdobie jedného storočia alebo i dlhšie. Oxid uhličitý je dobrým pohlcovačom vyžarovaného tepla , vychádzajúceho zo zemského povrchu, zvýšené množstvo oxidu uhličitého preto pôsobí nad povrchom ako pokrývka a udržuje ho teplejšie, ako by bol za normálnych okolností. So zvýšenou teplotou sa v atmosfére zvyšuje také množstvo vodnej pary, to sa predáva k pokrývkovému efektu a spôsobuje ďalšie otepľovanie.


 Zvýšenie celkovej teploty však povedie ku zmene celkového podnebia. Keby bola zmena malá a dochádzalo k nej dostatočne pomaly, skoro určite by sme boli schopní sa jej prispôsobiť. S rýchlym rozvojom svetového priemyslu však nie je pravdepodobné, že by zmena bola buď malá, alebo pomalá. Pokiaľ nedôjde k úsiliu o obmedzenie emisií oxidu uhličitého, bude celková priemerná teplota stúpať o štvrtinu stupňa Celzia každých desať rokov alebo o dva a pol stupňa behom storočia. Ak zrovnáme tento trend s normálnymi výkyvmi teploty medzi dňom a nocou alebo medzi dvoma nasledujúcimi dňami, nevyzerá to možno ako veľká zmena. Nejde však o teplotu na jednom mieste, ide o priemernú teplotu na celej zemeguli. Predpovedaná rýchlosť s akou sa celková priemerná teplota menila kdekoľvek behom posledných desaťtisíc rokov. A pretože medzi najchladnejšie časti doby ľadovej a teplým obdobím medzi dobami existuje rozdiel v globálnej priemernej teplote iba okolo piatich alebo šiestich stupňoch, môžeme očakávať, že niekoľko stupňov v celkovému priemeru môže znamenať veľkú podnebnú zmenu.
 
Druhým činiteľom je väčší teplotný rozdiel medzi pevninou a morom, najmä na severnej pologuli. Oblasť okolo atlantického pobrežia Európy je taká, kde by sme mohli v budúcnosti očakávať zvýšený výskyt víchríc, tento výsledok potvrdzujú i niektoré modely na počítači. Je relatívne ľahké uvažovať o efekte jednej zmeny za predpokladu, že nedôjde k iným zmenám. Budú sa však meniť i ďalšie faktory. Ekosystémy majú veľkú schopnosť adaptácie a ľudské spoločenstvá majú ešte väčšiu schopnosť reagovať na zmenu a prispôsobiť sa jej.
 
Rôzne účinky klimatických zmien týkajúcich sa ľudského spoločenstva a jeho aktivít preto uvedieme do kontextu s ostatnými faktormi, ktoré by mohli zmierniť, alebo zosilniť ich negatívny vplyv. V minulej histórií Zeme nájdeme veľa dokladov v veľkých zmenách úrovne morskej hladiny. Behom teplého obdobia pred nástupom poslednej doby ľadovej, asi pred 120 000 rokmi, bola napríklad priemerná globálna teplota o niečo vyššia ako dnes. Priemerná hladina mora bola asi o 5 až 6 metrov vyššia ako v súčasnosti. Keď bola ku koncu doby ľadovej, asi pred 18 000 rokmi, výška ľadového pokryvu maximálna, bola hladina mora o viac ako 100 metrov nižšia ako dnes: to stačilo napríklad k tomu, aby sa Británia spojila s európskou pevninou. Často si myslíme, že hlavnou príčinou zmien výšky morskej hladiny bolo roztápanie alebo pribúdanie veľkých ľadovcových štítov, ako pokrývajú polárnu oblasť. Je isté, že hlavným dôvodom pre zníženie morskej hladiny pred 18 000 rokmi bolo množstvo vody zadržiavané v polárnych ľadovcových štítoch obrovského rozsahu. Ďalším podstatným faktorom sú topiace sa ľadovce. Keby sa všetky ľadovce mimo Antarktídy a Grónska sa roztopili, morská hladina by sa zvýšila asi o 50 cm. K podstatnému ústupu ľadovcov došlo behom minulého storočia. Odhaduje sa, že roztápanie ľadovcov v tomto období mohlo k pozorovanému globálnemu zvýšeniu morskej hladiny o 10 až 15 cm prispieť asi o 5 cm.  
 
Časť antarktického ľadovcového štítu na západe Antarktídy je často predmetom zvláštneho záujmu. Jeho veľká časť je ponorená pod hladinu mora. Uvažuje sa o tom, že by sa ľadovec mohol rýchlo rozpúšťať. Jeho roztápanie by tak spôsobilo zvýšenie morskej hladiny asi o 5 metrov
 
Podľa odhadov scenáre “ďalej ako doposiaľ” sa predpovedá celkové priemerné zvýšenie morskej hladiny do r. 2030 asi o 15 cm a do r. 2100 asi o 50 cm. Teplota v mnohých oceánoch rastie pomaly, a preto sa zvyšovanie morskej hladiny vplyvom globálneho otepľovania bude oneskorovať za zmenu teploty na povrchu. V r. 2030 by boli koncentrácie skleníkových plynov stabilizované a potom by už k ďalším zmenám v radiačnom pôsobenia nedochádzalo. V r. 2030 by hladina mora stúpla asi o 15 cm. Behom ostávajúcich 70 rokov budúceho storočia by sme mohli očakávať ďalšie zvýšenie morskej hladiny asi o ďalších 20 cm. Rast by pokračoval tiež behom nasledujúceho storočia. Zvýšenie morskej hladiny však nebude na celej zemeguli rovnomerné. Účinky tepelného rozpínania v oceánoch sa budú miestne značne líšiť. Prirodzené pohyby pevniny alebo vplyv ľudských aktivít môžu mať účinky zrovnateľné s rýchlosťou zvyšovania morskej hladiny následkom globálneho otepľovania.
 
Globálne otepľovanie môže v konečnom dôsledku spôsobiť výrazné zvýšenie hladiny svetového oceánu. Pevnina bude následne zaplavená . Klimatické podmienky sa zmenia na nehostinné. Najdramatickejším scenárom je teória mnohých odborníkov- nastane druhá doba ľadová. Globálne otepľovanie patrí medzi súčasné teórie o konci sveta, ku ktorej sa prikláňa množstvo kvalifikovaných ľudí i laikov dnešnej spoločnosti.
 
8.0 Mayský kalendár 
Batum (alebo začiatočná séria) = jednoducho celkový počet dní, ktorý uplynul od mayského dňa "nula" – narodenia Venuše a začiatku aktuálneho, teda v poradí piateho, mayského cyklu (=5125,37 slnečných rokov). Zapisoval sa v tvare #.#.#.#.#.#.#.#.#., kde bodky oddeľujú určité jednotky dvadsiatkovej sústavy (u nás by to zodpovedalo zhruba zápisu tisícročia.
storočia.roky.mesiace.dni.), pričom prvá položka zodpovedá našim 64 109 589 rokom a posledná našim dňom. Bežne sa však používalo len posledných päť položiek (napr. 9.15.9.0.1 znamená 1407201 dní odo dňa "nula").Nasledujúci deň aktuálneho cyklu mayského Dlhého počtu (0.0.0.0.0.) zodpovedá 11. augustu 3114 pred Kr. a konečný deň (13.0.0.0.0.= nové 0.0.0.0.0.) zodpovedá 21. decembru 2012.V tento deň má podľa Mayov nastať koniec aktuálneho, piateho sveta, nejakou katastrofou tak, ako sa skončili aj predošlé svety. Nie je známe, či sa rok 3114 pred Kr. vzťahuje na nejakú konkrétnu historickú udalosť (pretože ani nevieme, či Mayovia vtedy už existovali), ale vyzerá to tak, že Mayovia vychádzali skôr z cieľového dňa -pretože 21. december 2012 bude zimný slnovrat spojený so zvláštnou konšteláciou - a počiatočný dátum iba spätne odvodili.
 
Učenci vedia už niekoľko desiatok rokov, že mayský systém sledovania času s ,,dlhodobým´´ cyklom o 13 baktunoch je ukončený presne zimným slnovratom, a že tento systém bol vytvorený niekedy pred 2300 rokmi. Je úžasný fakt, že starí stredoamerickí pozorovatelia oblohy boli schopní presne určiť zimný slnovrat v ďalekej budúcnosti. A prečo vybrali rok 2012? Človek ihneď získa dojem, že sa tu ocitá tvárou v tvár zvláštnemu tajomstvu. Pri hľadaní kľúča k tomuto tajomstvu vychádzame zo správy lúštiteľky nápisov Lindy Schele v ,,Mayskom kozme´´ (1994). Tento článok je prirodzeným zavŕšením výskumov, viažucich sa k mayskému ,,dlhému cyklu´´ a spresnení rovnodenností.
 
Ďalšie možné vysvetlenie roku 2012 ako roku konca sveta je trochu viac doslovné, pretože život, ako ho poznáme by skutočne prestal v dôsledku katastrofy existovať. Ide zároveň o najrozšírenejšie vysvetlenie konca mayského kalendára. Prelet Planéty X by rozhodne takúto katastrofu mohol predstavovať. Ako by ale o ňom Mayovia vedeli, bez toho, aby poznali predchádzajúce historické záznamy? "Keď slnečné magnetické pole zmení orientáciu, má tendenciu vychýliť Zem z jej osi. Vychýlená Zem podlieha zemetraseniam, záplavám, požiarom a sopečným erupciám." Takto definuje koniec sveta stanovený podľa mayského kalendára na rok 2012 Maurice M. Cotterel, vedec skúmajúci Mayov a ich teórie o vplyve slnečného magnetického poľa na Zem.
   
9.0  Porovnanie 
Každá z uvedených teórií je iná. Každá vychádza z iného obdobia, presvedčenia či viery. Nostradamus a Sibyla boli proroci a vidinu konca sveta sprostredkovávali pomocou kníh a zápisov. Svojich stúpencov mali v minulosti aj dnes a ako sme už spomenuli, je na každom z nás, či tomu uverí alebo nie.

Na druhej strane sú legendy a rôzne príbehy, ktoré sa tradovali ústne a nemajú veľkú výpovednú hodnotu. Väčšinou ide len o výplody ľudskej fantázie pri snahe predstaviť si koniec našej existencie. Náboženské teórie majú hlboké korene nielen v kresťanstve, ale vo všetkých svetových náboženstvách. Slepá ľudská viera v niečo nadprirodzené nám pomáha predstaviť si posmrtný život v raji alebo v pekle. Odmalička sme ovplyvňovaní náboženstvom a pod týmto vplyvom uveríme aj veciam, ktorým by sme za iných okolností neverili.
 
Predpovede vysoko vzdelaného národa Mayov predstihujúcich svoju dobu vedomosťami nielen z astronomického hľadiska sa v niektorých častiach výrazne podobá na predpovede dnešných vedcov o globálnom otepľovaní a následnej kataklizme Zeme. Každý si vyberie teóriu, či predpoveď, ktorá mu pripadá najvierohodnejšia. Skutočnú a jednoznačnú odpoveď na otázku, kedy nastane koniec sveta nepozná nikto, ale človek v snahe prekabátiť osud a nájsť možnosť ako zmeniť budúcnosť uverí aj neuveriteľnému...

10.0  Záver 
Nám osobne sa najviac pozdáva mayská teória o konci sveta. Síce máme už len 7 rokov, ale v postupe času sa prejavili viaceré aspekty, ktoré tomu nasvedčujú (zvýšený výskyt slnečných škvŕn a erupcie na povrchu Slnka, čo spôsobí zmenu orientácie slnečného magnetického poľa). Všetky predpovede, ktoré sme v tomto projekte uviedli sú zaujímavé a určite stoja za povšimnutie. Čítanie podobnej literatúry môže byť zaujímavým zážitkom nielen pre odborníkov a nadšencov tejto problematiky, ale bežných ľudí. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu