Pozitivistický zákon 3 štádií ľudského myslenia

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.05.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 276 slov
Počet zobrazení: 3 407
Tlačení: 313
Uložení: 289
Zhodnoťte pozitivistický zákon 3 štádií ľudského myslenia. Pomocou filozofických argumentov obhajujte, alebo kritizujte teóriu A.Comteho.
 
Zákon troch štádií ľudského myslenia  -  vývoj ľudského myslenia, aj v jednotlivcovi ale aj v celých ľudských dejinách, sa delí na tri štádiá:

a/ teologické (fiktívne) štádium poznania - človek verí v možnosť absolútneho poznania a dokonca si navráva, že ho dosiahol. Človek verí nadprirodzeným silám a bojí sa ich.
Toto štádium sa delí na 3 časti:
animizmus (všetko má dušu),
polyteizmus (každá oblasť javov má svojho Boha – more, Slnko, búrka ...),
monoteizmus (najvyššia úroveň prvého štádia je uctievanie jedného Boha)  

b/ metafyzické (abstraktné) štádium poznania
- je to len vyššia úroveň teologického štádia. Namiesto božstva ľudia uznávajú abstraktné sily. Boh, absolútno, oduševnenie sveta (hmoty) v rámci prírody – panteizmus. 

c/ pozitívne (vedecké) štádium poznania
- človek zisťuje, že snaha o poznanie absolútnych právd a skrytých príčin je zbytočná, pretože také príčiny ani neexistujú. Najvyšším cieľom pozitívneho štádia je podriadiť všetky javy jednému všeobecnému princípu – napr. zákon o gravitácii, zákon o zotrvačnosti.

Tento zákon troch štádií platí aj pre jednotlivca a aj pre celé ľudské dejiny. 
Príklad 1: dieťa verí v nadprirodzené javy (strašidlá, bosorky, Mikuláš, Ježiško a iné), mladý človek (stredne veľké dieťa :))) verí, že veci majú dušu (bábiky, autá, zvieratá, vankúš a iné), dospelý človek (čítaj rozumný) verí už len v pozitívne, isté, určité, spoľahlivé, skutočné, zmysluplné, užitočné poznanie sveta. Dostal sa do vrcholného štádia. 

Zase subjektívne zhodnotenie celej veci. Podľa môjho názoru by sa s ním aj dalo súhlasiť, kedže sa človek vyvíja a tak aj jeho myslenie (tento príklad s deckom je dobrý, ten si treba zapamätať) Myslenie človeka prechádza určitými fázami – napr. Teraz sa smejeme nad existenciou Ježiška a bosoriek, ale v období nášho detstva sme v nich verili.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy z NOSKY



Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu