3 ekonomické (ideologické) smery

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.05.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 472 slov
Počet zobrazení: 3 651
Tlačení: 269
Uložení: 284
Porovnajte 3 najrozšírenejšie ekonomické (ideologické) smery a ich hodnoty, ktoré fungujú vo svete – kapitalizmus, sociálna demokracia, komunizmus (socializmus). Nájdite argumenty na obhajobu jedného ľubovoľného smeru. Uveďte 3 typické príklady štátov na každý ekonomický smer.
 
1.Kapitalizmus - ekonomický systém založený na súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov a súťaži súkromných podnikov na trhu, a (sekundárne) tiež veľkej individuálnej podnikavosti, snahe o dosiahnutie zisku a systematickom reinvestovaní zisku (USA, Kanada, Japonsko)
 
Charakteristika kapitalistickej ekonomiky:
Medzi základné vlastnosti kapitalizmu patrí súkromné vlastníctvovoľný trh.
Súkromné vlastníctvo
 
Charakteristikou novovekých a moderných kapitalistických štátov je inštitúcia vlády zákona pri zakladaní a   ochrane vlastníckych práv. Súkromné vlastníctvo bolo výsadou právneho systému už v starovekom Ríme, no   jeho ochrana bola problematická. Silné súkromné vlastníctvo a existencia právneho systému umožnili:
  a) väčšiu nezávislosť
  b) jasne a preukazateľne ochránené vlastníctvo
  c) štandardizáciu a integráciu vlastníckych práv a informácií o nich v krajine ako celku
  d) zvýšenie dôvery z dôvodu väčšej istoty postihnutia podvodov v ekonomických transakciách
  e) poistenie rizika
  f) väčšiu dostupnosť úverov a množstvo vymožeností, ktoré umožnili dovtedy nevídaný ekonomický rast
  Voľný trh
 
Tento pojem, kde všetky ekonomické rozhodnutia vrátane pohybu peňazí, tovarov a služieb sa odohrávajú na   základe slobodných rozhodnutí ich vlastníka bez donucovacej sily štátu či kohokoľvek iného, je bežne považovaný za základnú vlastnosť kapitalizmu. Tieto aktivity vznikajú ako spontánne necentralizované rozhodnutia jedincov pri slobodnom obchodovaní, dohodovaní, spolupráci a vzájomnom súťažení. Štát má v   tomto kontexte ochrannú a dozornú úlohu nad dodržiavaním práv.

  2.Sociálna demokracia - politická ideológia/koncepcia, ktorá sa usiluje o spoločnosť, v ktorej sú okrem občianskych a politických práv zaručené aj sociálne práva. Dôraz sa kladie na celospoločenské hľadiská, odstránenie hmotnej a sociálnej biedy a iné sociálne hľadiská. Strany, ktoré túto koncepciu majú ako základ programu sú sociálnodemokratické strany, socialistické strany a čiastočne kresťansko-sociálne strany.
  Sociálna demokracia sa vyvinula na konci 19. storočia z klasického socializmu a kladie dôraz na vytvorenie solidárneho štátu, v ktorom vládne spravodlivosť.

  3.Komunizmus(socializmus) - Čína, Laos, Severná Kórea - spoločenský systém založený na spoločnom vlastníctve výrobných prostriedkov, príp. aj požitkov. Moderný komunizmus založil Karl Marx spolu a F.   Engelsom. Marx mal na celú vec iný názor, podľa neho sa má:

  1.  zrušiť vlastnícky princíp (súkromné vlastníctvo), čím sa odstráni samoodcudzenie človeka
  2.  vytvoriť voľné spojenie výrobcov (pracujúcich)
  3.  výrobu zmeniť na spoločenskú činnosť, pri ktorej sa zruší rozdiel medzi duševnou a fyzickou činnosťou a potom aj deľba práce
Marxov súčasník P. Kropotkin nesúhlasil s Marxovou predstavou centralizovanej spoločnosti, pretože podľa neho obmedzuje individuálnu slobodu. Vnútorným protirečením komunistických teórií bola skutočnosť, že ľudia mali mať aj právo na rozdeľovanie pôžitkov rovným dielom, čo však predpokladá existenciu kritizovaného vlastníckeho princípu. Pokiaľ ide o praktickú realizáciu, Marx predpokladal, že v dôsledku „rastúcich rozporov v kapitalizme“ podmienky na realizáciu komunizmu časom vzniknú samé od seba.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy z NOSKY



Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu