Problém dôchodkového poistenia občanov

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.05.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 324 slov
Počet zobrazení: 2 827
Tlačení: 226
Uložení: 239
Zaujmite stanovisko k problému dôchodkového poistenia občanov. Porovnajte výhody a nevýhody 1. A 2. dôchodkového piliera.
 
Charakteristiky oboch pilierov:
I. pilier – priebežný
V prvom pilieri sú zapojení všetci občania v aktívnom veku a ich zamestnávatelia, ktorí povinne platia odvody do Sociálnej poisťovne z každej mzdy. Ak ste účastníkom iba I. piliera platíte do Sociálnej poisťovne dôchodkové odvody vo výške 7% z hrubej mzdy a Váš zamestnávateľ vo výške 21,75%, čo dokopy predstavuje 28,75%.
Z tejto sumy (teda 28,75%) plynie 18% na starobný dôchodok, 6% na invalidný dôchodok a 4,75% do rezervného fondu solidarity.
Peniaze, ktoré vyzbiera Sociálna poisťovňa sa používajú na výplatu súčasných dôchodkov, tzn. Pre občanov, ktorí sú v súčasnosti na dôchodku. Od 1. januára 2004 funguje I. pilier podľa nových pravidiel.
 
II. pilier – kapitalizačný
Druhý pilier vznikol od 1.1.2005. Jeho zmyslom je, že časť Vašich odvodov sa bude putovať na Váš osobný dôchodkový účet vedený vo Vami vybranej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
Z 18%, ktoré by inak plynuli do Sociálnej poisťovne na starobný dôchodok, budete odvádzať len polovicu, teda 9%. Zvyšných 9% poputuje do dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorá by mala Vaše peniaze zhodnocovať investovaním na kapitálovom trhu. To znamená, že nebudete platiť nič navyše,  jedine poplatky za služby správcovských spoločností.
Výhodou vstupu do 2. piliera je aj to, že peniaze na vašom osobnom dôchodkovom účte budú vaším súkromným majetkom a v prípade vášho úmrtia ich zdedia vaši pozostalí.
Súkromné dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), ktoré budú prostredníctvom dôchodkových fondov zhodnocovať peniaze na vašom osobnom dôchodkovom účte, budú fungovať podľa prísnych pravidiel a pod dôslednou kontrolou štátu. Štát bude aj finálnym garantom fungovania 2. piliera.
 
Vyplácanie dôchodku funguje na princípe:
a) Ak je človek vedení len v I.pilieri -  100% dochodok z prvého piliera
b) Ak je človek vedení v oboch pilieroch - 50% dôchodku z I. Piliera a zvyšných 50% z druhého. Peniaze sa však majú v II. pileri zhodnocovať, čo znamená že výsledný dôchodok môže byť vyšší ako v  a)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#piliere dochodkoveho poistenia #starobný dôchodok #dôchodkový #dôchodok #Súkromné problémy

Maturitné témy z NOSKY



Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu