Marxova teória

Ostatné » Náuka o spoločnosti

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 14.06.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 502 slov
Počet zobrazení: 5 334
Tlačení: 373
Uložení: 418
Kriticky zhodnoťte Marxovu teóriu o materiálnej základni a duchovnej nadstavbe. Pomocou poznatkov z histórie posúďte, do akej miery je táto teória realizovateľná v praxi.

Marxov dialektický materializmus:
   Marx to ale celé zmenil: príčinou, ktorá uvádza do pohybu spoločenské zmeny (dejiny) nie je duch, rozum, myšlienky, absolútno, idea .. a ani nič podobné, ale naopak príčinou dejinných zmien sú materiálne potreby, ekonomické vzťahy, hmota ... Inak povedané, rozhodujúce pre život a dejiny sú materiálne podmienky a materiálne zmeny, ktoré potom určujú duchovné pomery. To, čo je dôležité je tzv. materiálna základňa (ekonomický základ spoločnosti),  ktorá sa delí na 3 časti: a/ výrobné prostriedky = pracovná sila, náradie, nástroje, know-how a pod.  b/ výrobné vzťahy = vlastnícke vzťahy, deľba práce resp, „Kto je vlastníkom výrobných prostriedkov?“  c/ výrobné podmienky = prírodné zdroje, podnebie, suroviny a pod.

To, čo je menej dôležité (až na 2. mieste) ja tzv. nadstavba:
zákony, politika, umenie, náboženstvo, etika, filozofia, veda 
Zhrnutie: Marx neuznával Hegelovu teóriu o nadradenosti Ducha a idealistické poňatie vývoja (dejín). Idea nemôže predchádzať hmote (najprv bola hmota až potom bola myšlienka). Hegelovský systém je správny, ale iba ak sa obráti. Hovorí sa, že Marx postavil Hegela na hlavu.

Historický materializmus alebo marxistické chápanie dejín: na začiatku Marx analyzoval kapitalistický spôsob výroby, ktorý považoval za antagonistický (protirečivý). Spôsob výroby neostáva ani na okamih v kľude (konkurencia). Neustále zmeny výrobných síl, prírodných kapacít či vlastníckych vzťahov spôsobujú, že dochádza ku krízam (nezamestnanosť, tyrania, nízka mzda a pod.).  Nakoniec sa ale kríza vyrieši a vývoj (viď. dialektika) výrobných síl (modernizácia) sa prispôsobí výrobným vzťahom (deľba práce, vlastníctvo).  
Príklad z histórie: prvotnopospolná spoločnosť – otrokárstvo – feudalizmus – kapitalizmus – diktatúra proletariátu – socializmus – komunizmus. To je koniec histórie, na vrchole historického vývoja je komunizmus!! Každý stupeň znamená pokrok oproti predchádzajúcemu štádiu.

Teória nadhodnoty:
v kapitalizme pracuje robotník pre niekoho iného (pre vlastníka výrobných prostriedkov) a nie pre seba. Robotník pracuje (a zarába) pre inú spoločenskú triedu (buržoázia). Toto nazval Marx vykorisťovaním proletariátu.

citát z diela Manifest komunistickej strany:  „Komunisti pokladajú za nedôstojné tajiť svoje názory a úmysly. Otvorene vyhlasujú, že ich ciele sa dajú dosiahnuť len násilným zvrhnutím doterajšieho platného spoločenského zriedenia. Nech sa trasú vládnuce triedy pred komunistickou revolúciou. Proletári v nej nemajú čo stratiť, len svoje okovy. Dobyť môžu celý svet. Proletári všetkých krajín spojte sa!“ 

Marxistické myšlienky sa na miestach kde vládla zlá sociálna situácia (väčšina Európy) šírili ako chrípka. Najväčší výbuch nastal v roku 1917 v Rusku (tzv. VOSR), kde sa moci chopil Vladimír Iľjič Lenin –Uľjanov, ktorý upgradeoval marxizmus na tzv. marxizmus-leninizmus. Po prevzatí moci Stalinom sa marxizmus ešte viac zvulgarizoval a vznikol tzv. stalinizmus (.= 20 miliónov mŕtvych v gulagoch). Historický vývoj (výsledky 2. svetovej vojny) spôsobil, že myšlienky (a tanky) Marxa a Engelsa sa vo zvulgarizovanej podobe dostali aj do východnej Európy, ktorá za sebou zatiahla oponu (tzv. „železná opona“) a snažila sa vytvoriť raj na Zemi pomocou marxizmu (ZSSR, ČSSR, NDR, MĽR, PĽR .... Kuba, KĽDR ....Africké marxistické experimenty viď Robert Mugabe v Mozambiku ..... juhoamerické marxistické experimenty viď. Hugo Chávez atď. po celom svete). Myšlienka marxizmu je veľmi silná a lákavá (beztriedna spoločnosť a pod.), ale s realizáciou je to už horšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy z NOSKY



Odporúčame

Ostatné » Náuka o spoločnosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu