Marec – charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 414 slov
Počet zobrazení: 14 037
Tlačení: 1 034
Uložení: 990

Marec – charakteristika mesiaca

Marec – mesiac knihy.
Marec – mesiac protipožiarnej ochrany. Niektorí ľudia sa stále vášnivo oddávajú tomuto škodlivému zvyku a napriek všetkým neúčinným zákonom každoročne vypaľujú suchú trávu z minulého roka. Nezakladaj oheň, ktorý bolí, buď človek!
Marec – poberaj sa starec!

Tento mesiac u nás prekypuje oslavami.

8. MDŽ nie je to prežitok socializmu, je to sviatok všetkých žien na svete, nie len matiek, ale aj budúcich matiek a bezdetných žien, ktoré sa v mnohom vyrovnali mužom a často podávajú aj vyššie výkony než muži.

12. V r.1995 sme sa stretli s manželom a založili sme našu úžasnú dvojicu, ktorá sa časom krásne rozrástla.

19. medzinárodný deň Jozefov
Katolíci ctia sv. Jozefa ako patróna rodiny a otcov preto, lebo voľakedy Jozef neodmietol tehotnú Máriu, hoci vedel, že očakávané dieťa nesplodil on.

21. jarná rovnodennosť, od východu do západu Slnka ubehne presne 12 hodín.

29. Mirko má meniny.

Príroda v marci je už plná života, jar sa nezadržateľne blíži. Hoci niektoré stromy začali pučať už skôr, teraz je pučanie viditeľnejšie aj na iných druhoch.
V období topenia snehu a ľadu dochádza k jarným záplavám. PO usadení kalu a utíšení vôd sa k životu preberajú aj ryby. Vracajú sa sťahovavé vtáky (drobné spevavce denne uletia 60 km, bociany 200 km, slukovité až 500 km). Jarný návrat je vždy kratší než jesenný ťah, hoci je to rovnaká vzdialenosť. Aj u vtákov asi platí, že všade dobre, doma najlepšie. Prví nedočkavci sa vrátili už vo februári (škovránky, škorce, čajky).

Jedna lastovička jar nerobí, no skutočnými zvestovateľmi jari sú zajace, u ktorých skoro na jar začína obdobie párenia. Samica rodí po 42-44 dňoch brezivosti 2-5 mláďat, ktoré sú hneď po narodení osrstené a majú otvorené oči a uši. Prvé nadojčenie tučným mliekom je pre zajačiky také výdatné, že ďalšie papanie sa odloží na 3. (4.) deň. Zajačica dojčí svoje mláďatá krátko, 15-20 dní, potom už len v noci. Po odstavení samica mláďatá opustí. V jeseni sú zajce už celkom dospelé a žijú samostatne. Ešte spod snehu začínajú kvitnúť prvé jarné kvietky: snežienky, prvosienky, bledule a iné jarné cibuľoviny.

Hubári začínajú sezónu. Chrapačkovitým hubám k dobrému rastu stačí teplo a vlhko. Chrapačkovité (smrčkovec český, ušiak obrovský, ale i neskôr rastúci smrčok jedlý, smrčok vysoký, či chriapač jamkový) patria k vreckatým hubám, ktorých výtrusy sa tvoria na povrchu špecificky vyzerajúceho klobúka.
Chrapačkovité huby obsahujú za surova jedovatú kyselinu helvelovú, ktorá sa však už po oparení horúcou vodou rozkladá na neškodné zlúčeniny, odchádzajúce hneď s vodou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu