Apríl – charakteristika mesiaca

Ostatné » Nezaradené

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 23.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 566 slov
Počet zobrazení: 16 551
Tlačení: 922
Uložení: 937

Apríl – charakteristika mesiaca

Apríl - mesiac lesov.

1. apríl u nás nie je len Deň vtákov a žartíkov, ale je to dôležitý medzník v živote hlavy rodiny: Dodo sa pred pár rokmi v tento deň narodil. Lepší dátum by ťažko našiel.

24. Pred Jurom môžeš trávu zo zeme kliešťami ťahať, nevytiahneš. Po Jure môžeš trávu kladivom do zeme zabíjať, nezabiješ.
Okrem toho, zväčša na apríl vychádzajú Veľkonočné sviatky, alebo pre ateistov aj sviatky jari.

Smrtná nedeľa (5. nedeľa v pôste) vynášanie Moreny

Kvetná nedeľa (6. nedeľa v pôste) pre dieťa po dovŕšení 2. roka života najlepší čas na odtavenie, u evanjelikov čas na konfirmáciu, chodenie s cíckami (starý slovanský zvyk; dievčatá chodia svŕbovými kvetmi)

Zelený štvrtok výhon stáda a jaloviny na pastvu.

Veľký piatok v kostoloch sa čítajú a spievajú pašie.

Biela sobota gazdiné chystajú koláče a typické slávnostné jedlo.

Veľká noc - Vzkriesenie čas na rodinné a susedské návštevy.

Veľkonočný pondelok niekde sa ešte dodržiavajú oblievačkové a šibačkové zvyky.
Ja som presvedčená, že chlap, ktorý žene zmáča šaty studenou vodou a vyšibe ju korbáčom, si nezaslúži žiadnu odmenu v podobe hostiny, či iných darov. Naša rodinka tento deň podľa priazne počasia trávi v prírode na peknom výlete.

Príroda v apríli sa zelená, rozvoniava a hýri farbami a zvukmi.
Nie všetky vtáky vydávajú hlasy, napr. supy sú celkom nemé, bociany len klepocú zobákmi, u afrických pštrosov sa ozývajú len samce v čase párenia.
U vtákov nastáva čas vábenia, párenia a hniezdenia a vtáky zvukmi (spevom) vyznačujú svoje teritórium, chránia svoje hniezdo, vábia samičku, varujú pred nebezpečím, ... Spev je tým dokonalejší, čím je väčšia konkurencia. Medzi vtákmi je samček zväčša ten, ktorý ponúka a samička tá, čo si vyberá. Spev je druhotný sexuálny prejav a závisí od činnosti pohlavných žliaz. S útlmom sexuálnej aktivity sa stíši aj spev, ale výnimky aj tu potvrdzujú pravidlo.
Hniezdenie vrcholí. Predchádza mu však súbor iných biologických javov: nahováranie (vábenie), tokanie, vytváranie párov, stavba hniezd, nasleduje znáška, sedenie, liahnutie a nekonečné kŕmenie, až do výletu mladých z hniezda.

Najväčšie vajce znáša pštros africký; hmotnosť cca 2 kg, rozmery: 15x13 cm. Najmenšie vace znáša kolibrík Lophornis ornata: 10x6 mm, 0,2 g. Z našich vtákov má najväčšie vajce labuť: 360 g, hus veľká 150 g, najmenšie vajce zlatohlávok: 0,7 g, stehlík: niečo cez 1 g. Vajcia v hniezde sú uložené špičkami k sebe, aby ich mohla samička dobre zohrievať. Je pravidlom, že v rovnakej skupine vtákov majú viac vajec práve menšie druhy. U sov závisí veľkosť znášky od odstatku potravy (myší).

"Hniezda" sa stavajú aj pod vodou - nie len zubáče majú čas trenia. Mliečniaky sú samce, ktoré stavajú hniezda a špecifickým tancom pod vodou lákajú samice - ikernačky k znáške ikier.
V jarnej vode sa rozmnožujú aj obojživelníky (žaby, mloky, salamandre). U žiab je dochádza k oplodneniu mino tela.

Samica salamandra zas samčie pohlavné bunky vsaje do svojho tela z miesta, kde ich vopred uložil samec. Samica potom znáša oplodnené vajíčka. 
U mloka prebieha vývoj v tele samice. Malé larvy sa liahnu v priebehu znášania. Neotenia je vlastnosť pozorovaná u mlokov a salamandrov: larva môže zostať vo vode, nepremení sa na dospelého jedinca a nestratí vonkajšie žiabre. Týmto larvám sa môžu vyvinúť aj pohlavné žľazy, takže sa môžu rozmnožovať v nedospelom štádiu.

Jar na oblohe sa prejavuje rýchlym ústupom typických zimných súhvezdí s veľkým počtom žiarivých hviezd, hmlovín a hviezdokôp: Orion, Blíženci, Voziar, Veľký pes a objavú sa typické jarné súhvezdia s malým počtom hviezd: Veľký voz, Veľký lev, Panna.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Nezaradené

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu