Janko Jesenský

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 18.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 449 slov
Počet zobrazení: 6 959
Tlačení: 512
Uložení: 548
30.12.1874 Martin - 27.12 1945 Bratislave

Janko Jesenský - Narodil sa v národné uvedomelej zemianskej rodine. Základné školské vzdelanie získal v rodisku, gymnázium navštevoval v Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Kežmarku, kde v roku 1893 zmaturoval. Potom absolvoval Právnickú akadémiu v Prešove a štúdia práv zakončil v Kluži doktorátom. V novembri 1945 mu bol udelený titul národný umelec. Umrel v Bratislave, no r. 1950 previezli jeho pozostatky na Národný cintorín v Martine.

Zanechal po sebe desiatky rukopisných básní z čias "juvenílií", avšak verejnosti sa predstavil až v r. 1897 básňou Vyznanie v Slovenských pohľadoch a krátkymi prózami v Národných novinách. Až na naliehanie priateľov sa odhodlal r. 1905 zhrnúť svoje básne do zbierky pod názvom Verše. Zbierka sa stala prvou veľkou udalosťou vo vývine slovenskej poézie na prahu nového storočia.

Jesenský ako prvý v slovenskej poézii sproblematizúva vlastné city a tým do značnej miery porušuje tradičný charakter lyrického hrdinu. Básne napísané v r. 1906-14 vydal knižne až vr. 1923 v zbierke Verše II. Zbierka má dva oddiely: Sonety a Verše príležitostné, no tematicky niet medzi nimi veľkého rozdielu.

V tomto období vznikla aj lyricko-epická báseň Náš hrdina, ktorá dostala definitívnu podobu až vo štvrtom zväzku Zabraných spisov.Báseň je lyrickou - epickou skladbou z rodu veršovaných "rozprávaní" typu Eugena Onegina alebo Dušinského.

V predprevratovom období publikoval asi štyri desiatky prozaických prác a len malú časť z nich zhrnul do knižky nazvanej Malomestské rozprávky. Po niekoľkých prozaických prác (Cestou k slobode... ) prepracoval poviedky a novely, ktoré spolu s viacerými novými vydal v zbierke Zo starých časov. Je to zbierka tematicky ucelená, čerpajúca z prostredia zanikajúcej monarchie.

Jeho vývin ako prozaika vrcholí v románe Demokrati, ktorý je komponovaný ako séria epizód poskladaných postavou mladého úradníka Landíka a vytvárajúca obraz spoločenských a politických pomerov v buržoáznej republike a najmä v slovenskej meštiackej spoločnosti.

Zbierka ZO ZAJATIA má charakter voľného básnického denníka a azda aj preto je tematicky vari najmnohostrannejšou knižkou básní J. Jesenského.

Prvým knižným zhrnutím už novej, poprevratovej tvorby je zbierka básní Po búrkach. Zbierka zostala jedinou Jesenského knižkou subjektívnej lyriky z prvej polovice 30. rokov, hoci v tomto čase lyriku osobného zamerania ešte písal. Knižne ju však zhrnul až neskôr do jedného zväzku Zobraných spisov pod názvom Proti noci.

Dokladom heroického vzopätia básnikovho ducha na obranu primárnych hodnôt ľudskosti v čase ich najväčšieho ohrozenia sú zbierky Čierne dni a Na zlobu dňa II.

Jeho dve rukopisné divadelné frašky napísané r. 1895: Bozky súboja alebo Poručík a Medicína účinkuje, pravda, obe bez väčšieho literárneho významu. Prvá z nich bola publikovaná v časopise Slovenské divadlo r. 1961.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu