Viliam Tóth Pauliny

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: Miky
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 319 slov
Počet zobrazení: 4 537
Tlačení: 488
Uložení: 475
3.6.1826 Senica - 6.5.1877 Martin

Viliam Tóth Pauliny - Pseudonym: Amaranth; Boleslav; Budišovský; B-v; F.V.P.; Lysický; Marek Rozmarín; M.I.H.; Miloslavín; Mína; M-n; M.R.; Mydloslav; Mydloslav Vechťovič; m.y.h.; Podolský; R-n; Rozmarín; ...vič; V.M.; V. Miloslavín; V. Podolský; V.P.T.

Narodil sa v Senici. Politik, beletrista, básnik a publicista, predstaviteľ tzv. memorandovsko-matičného obdobia. Po absolvovaní gymnázia v Modre a lýcea v Bratislave pôsobil v štátnych službách ako župný úradník v Trenčíne a Bytči, ako stoličný úradník v Kecskeméte (Maďarsko). Po prepustení zo štátnych služieb (1860) sa venoval literatúre a kultúrno-osvetovej práci. Vydával beletristický časopis Černokňažník, reprezentatívny časopis Sokol. Po presťahovaní do Maďarska (1867) sa stal vedúcou osobnosťou slovenského politického a kultúrneho života.

Do literatúry vstúpil v študentských rokoch básňami titansky vypätého byronovského typu. Neskôr sa zameriaval na tvorbu propagujúcu generačné ideály boja za národné a sociálne práva, čo dokumentuje najmä kniha básní Staré i nové piesne Viliama Podolského. Najväčšia Paulinyho báseň je Zlatý prsteň (1850), baladická povesť zo 17. storočia s typickým romantickým námetom o nešťastnej láske dvoch zaľúbencov, ktorí nevedeli, že sú súrodencami. Báseň Dvoch bratov mohyla.Osobitné miesto v jeho básnickej tvorbe má desaťdielna alegorická básnická dráma Ľudská komédia (1862) o Dóžovom povstaní, vyslovil tú myšlienku, že cestu k slobode treba kliesniť zákonom, nie vzburou. Knižne vydal súbor svojich próz pod názvom Besiedky (1865 - 1870).Z historických próz je príznačná širšia novela Trenčiansky Matúš. Rozsahom i obsahom je významnejšia jeho prozaická tvorba, zameraná hlavne na aktuálne potreby národnobuditeľskej práce. Na tomto základe vznikli nielen jeho autobiografické črty Trinásta komnata, Volebné rozpomienky, Škola a život. Vyslovene dokumentárne je spracovaná poviedka Tri dni zo Štúrovho života o tajnom úteku Ľ. Štúra v máji 1848 zo Slovenska na Moravu.

Zdroje: Dejiny slovenskej literatúry (Bratislava, 1984), Encyklopédia slovenských spisovateľov I a II ( Bratislava, 1984) a Slovenský biografický slovník (Martin, 1986 - 1994).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#OSOBNOSTI SENICE #Viliam Paulíny-Tóth životopis #Viliam Pauliny-Tóth


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu