Isaac Newton

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: ivana123
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 208 slov
Počet zobrazení: 4 142
Tlačení: 378
Uložení: 441

Isaac Newton

Isaac Newton sa narodil sa v roku 1642. Vyštudoval bakalára na Trinity College v Cambridge, kde osnovy ovládal Aristoteles, no keď už bolo vo vzduchu cítiť vedeckú revolúciu. Neskôr utiekol na rodinné pozemky v Lincolnshire, aby unikol bubonickému moru.

Medzi najdôležitejšie činy Newtona patrí sformulovanie súboru dynamických princípov. V auguste 1984 cestoval Edmund Halley( po ňom neskôr kométa) do Cambridge za Isaacom Newtonom na rozhovor o nebeskej mechanike. Hovorili o tom, že pohyby planét by mohli byť dôsledkom sily pochádzajúcej od Slnka, ktorá by sa zmenšovala nepriamo úmerne so štvorcom( druhou odmocninou) vzdialenosti medzi Slnkom a planétami.

Nik však, ale dôkaz nevytvoril. Newton sa pochválil, že vie matematicky dokázať to, čo odvodil pred 70 rokmi pred ním Johannes Kepler z pozorovaní oblohy. Halley chcel vidieť dôkaz, ale Newton mu ho neukázal. Povedal, že ho zapatrošil a sľúbil, že mu ho pošle. A tak sa aj stalo. V novembri 1684 poslal Newton Halleymu 90-stránkové pojednanie. V ňom dokázal, že zákon prevráteného štvorca spolu s istými základnými princípmi dynamiky vysvetľuje nielen eliptické dráhy planét, ale aj ostatné Keplerove zákony pohybu planét a tiež omnoho viac.

Halley  to chcel vydať, ale Newton nebol spokojný s tým, preto odmietol. Odklad na vydanie trval tri roky. V roku 1687 vyšlo dielo Matematické princípy prírodnej filozofie, Newtonovo majstrovské dielo, od vydania, ktorej začína jestvovať moderná veda.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#isaac newton #lewin #newton


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu