Sociálna udalosť a konflikt

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 13.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 597 slov
Počet zobrazení: 8 524
Tlačení: 659
Uložení: 684
SOCIÁLNA UDALOSŤ A SOC. KONFLIKT

SOCIÁLNA UDALOSŤ je každá životná situácia,ktorú človek nedokáže zvládnuť vlastnými silami. Charakterizuje ju nedostatok zdrojov a síl na jej riešenie. Je verejnoprávne uznaná a je s ňou spojené sociálne opatrenie-nárok na niektorú z dávok sociálneho zabezpečenia v prospech postihnutého. Na to, aby sa takáto životná situácia nestala sociálnou udalosťou slúžia dva procesy:

-Autoregulácia-riešenie bežného chodu života
-Prevencia-prvá forma intervencie,ktorou predchádzame vzniku sociálnej udalosti

Ak zlyhá autoregulácia aj prevencia,vzniká sociálna udalosť.
Európska únia pokladá za štandartný rámec tieto základné sociálne udalosti: -staroba,invalidita,choroba,pracovný úraz,choroba z povolania,materstvo,narodenie dieťaťa,prítomnosť nezaopatrených detí v rodine,vdovstvo,vdovectvo a sirotstvo,nezamestnanosť a stav hmotnej núdze.Nepatrí tu úmrtie.
ZDRAVIE: Stav telesnej,duševnej a sociálnej rovnováhy-teda pohody,ktorá je výsledkom súladu vo vzájomnom pôsobení organizmu a prostredia.
CHOROBA: Choroba je narušenie rovnováhy biologických a psychických faktorov a ich vzájomného pôsobenia vo fyzickom a 
sociálnom prostredí.Sociálnou udalosťou sa stáva,keď človek nemôže zabrániť poruche svojho zdravia alebo nemá dosť vlastných síl a zdrojov,aby túto poruchu odstránil liečil a rehabilitoval sa.
INVALIDITA: Významnejšie prechodné alebo trvalé telesné či duševné poškodenie,alebo strata určitej funkcie,či časti organizmu a v dôsledku toho znížená pracovná schopnosť alebo spoločenské uplatnenie.
MATERSTVO,RODIĆOVSTVO A VÝCHOVA DETÍ-
Materstvo-sociálnou udalosťou nie je tehotenstvo,ale až druhotné potreby s ním spojené: náklady na zdravotnú starostlivosť,strata mzdy  vyvolaná potrebným pracovným voľnom,-zvýšené náklady vyvolané potrebou rodiny adaptovať sa na prírastok do rodiny
Rodičovstvo a výchova detí- sociálnou udalosťou nie je detstvo samo o sebe,ale náklady na:
-výživu
-preventívnu a liečebnú starostlivosť
-vzdelanie a výchovu
-socilizáciu(štart do života)dieťaťa
NEZAMESTNANOSŤ-sociálno ekonomický jav,ktorého definícia je založená na tom,že osoba schopná práce je z možnosti pracovať v platenom zamestnaní vyradená.Druhy nezamestnanosti:
-dlhodobá a krátkodobá
-cyklická
-štrukturálna
-frikčná(nezamestnanosť medzi dvoma zamestnaniami)
-skrytá
-neúplná
-nepravá
-sezónna

Harrisonov model-dlhodobý vplyv nezamestnanosti má nasledujúce fázy:
-šok-počiatočná reakcia človeka,odmietanie,že sa stáva nezamestnaným
-optimizmus-obdobie usilovného hľadania nového zamestnania.viera v budúcnosť(spravidla obdobie troch mesiacov)
-pesimizmus-dochádza k poklesu aktivity v hľadaní zamestnania.nastávajú pocity menejcennosti a strata sebaúcty
-fatalizmus-strata akéhokoľvek záujmu o zamestnanie,prejav nárastu apatie voči spoločnosti.
STAROBA-je to prirodzené posledné obdobie ľudského života,v ktorom sa pozvoľna obmedzujú funkcie ľudského organizmu.ako sociálna udalosť sa stáva vtedy,ak:
-je ohrozená ekonomická stabilita človeka
-je potrebná starostlivosť a pomoc inej osoby
CHUDOBA-je to stav,kedy nedostatok hmotných prostriedkov obmedzuje možnosti spotreby a nedostatok peńazí neumožňuje zabezpečovať dôležité(základné)životné potreby na primeranej úrovni.
Chudoba so sebou prináša sociálnu izoláciu-vylúčenie(najzávažnejší faktor chudoby modernej spoločnosti),sociálnu núdzu(neschopnosť zabezpečiť základné životné a sociálne potreby)a hmotnú núdzu(nie sú zabezpečené základné životné podmienky dostatočným príjmom a nie je možné vlastným pričinením alebo pomocou svojej rodiny tieto podmienky alebo prostriedky zaistiť-príjem pod životným minimom)
SOCIÁLNY KONFLIKT-
Z pohľadu sociálneho pracovníka je konflikt-systém protirečení medzi dvoma alebo viacerými sociálnymi subjektami,taktiež označuje určitý nesúlad,nezhodu,rozpor,stretnutie až zrážku.Je stretom dvoch aktérov pôsobiacich v tej istej spoločnosti,pričom môže ísť o stret dvoch individualít,ale tiež o narušenie interakcie medzi jedincom a spoločnosťou,alebo medzi dvoma časťami celku.
Sám o sebe nemusí mať vždy len negatívny náboj,nemusí teda byť prejavom dysfunkčnosti spoločnosti,ale môže vystupovať ako regulátor spoločenského vývoja správania.
Najtypickejším príkladom je tkz.generačný konflikt,vychádza z odlišných hodnôt generácií žijúcich v úzkych rodinných vzťahoch.
Je potencionálnym zdrojom spoločenského napätia,porúch vznikajúcich v sociálnej interakcii neadekvátnej komunikácie.
Úlohou sociálneho pracovníka je teda hľadať príčiny  týchto stretov,odhaľovať možnosti ich riešenia,vypracovávať metody práce s klientom,ktoré by viedli k spoločenskému konsenzu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu