Sociálne zabezpečenie starších ľudí

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 14.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 582 slov
Počet zobrazení: 3 665
Tlačení: 432
Uložení: 444
Sociálna politika a sociálne zabezpečenie starších ľudí

Sociálne zabezpečenie v SR má 3 úrovne: Sociálne poistenie, Štátna sociálna podpora, Sociálna pomoc
Sociálne poistenie – povinné verejnoprávne poistenie, založené na platení odvodov a poberaní dávok (dôchodkov) a upravuje ho Zákona č. 461 z roku 2003 o sociálnom poistení  Zabezpečuje finančne jednotlivca alebo rodinných príslušníkov pri výskyte životných udalostí, ktoré je možné predvídať a proti ktorým je poistený
Pozostáva z: -nemocenské poistenie
- garančné poistenie
- úrazové poistenie
  - poistenie v nezamestnanosti
  - dôchodkové poistenie
 
Členenie dôchodkového poistenia- existujú dva podsystémy:
1.Starobné poistenie ako poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia. Poskytuje sa z neho starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, vdovský, vdovecký, sirotský dôchodok. 2.Invalidné poistenie ako poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.  (• 2 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení). Poskytuje sa z neho invalidný dôchodok, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok
Starobný dôchodok -dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Účelom starobné ho dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe.
Dôchodkový vek je 62 rokov jednotne u mužov aj žien. Začne sa však uplatňovať až u mužov narodených v období počnúc rokom 1946 a u žien narodených v období počnúc rokom 1962 (u niektorých žien aj skôr, závisí to od počtu detí, ktoré žena vychovala).

Suma starobného dôchodku ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok sa určí ako
  POMB = priemerný osobný mzdový bod
POMBxODPxADH  ODP = súčet obdobia dôchodkového poistenia  
 ADH = aktuálna dôchodková hodnota

Nárok na výplatu starobného dôchodku
- vzniká splnením podmienok nároku na starobný dôchodok a podaním žiadosti o priznanie starobného dôchodku a zostáva zachovaný aj počas dôchodkového poistenia (napr. výkonu zamestnania) trvajúceho po priznaní dôchodku. To znamená, že poberateľ starobného dôchodku môže poberať tento dôchodok a súčasne aj pracovať bez obmedzenia.
Ak bol poistenec po vzniku nároku na starobný dôchodok dôchodkovo poistený, starobný dôchodok sa mu za predpokladu splnenia zákonom stanovených podmienok za toto obdobie zvyšuje.
Starobný dôchodok sa nevypláca počas obdobia, v ktorom má poistenec nárok nanáhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo nemocenské.

Súbeh nárokov na výplatu dôchodkov - situácia, keď jednému poistencovi vznikne nárok na výplatu dvoch alebo viacerých dôchodkov.
1. Poistenec, ktorému sa priznáva starobný dôchodok, už poberá invalidný dôchodok, prípadne starobný dôchodok, na ktorý bol prekvalifikovaný invalidný dôchodok -vypláca sa iba ten dôchodok, ktorý je vyšší a -ak je ich suma rovnaká, tak ten, ktorý si poistenec zvolil. Nárok na dôchodok, ktorý sa nevypláca, odo dňa súbehu zaniká.
2. Poistenec, ktorému sa priznáva starobný dôchodok, už poberá pozostalostný dôchodok (vdovský dôchodok alebo vdoveckýdôchodok) -v plnej sume sa vypláca iba vyšší dôchodok, -nižší sa vypláca v sume jednej polovice, -ak je ich suma rovnaká, tak sa v sume jednej polovice vypláca vždy pozostalostný dôchodok

Predčasný starobný dôchodok - dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Účelom predčasného starobného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe.

Podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok

Nárok má poistenec, ktorý nie je sporiteľ, ak:
-získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia,
-chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a
-suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.
Nárok má aj poistenec, ktorý je sporiteľ, ak:
-získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia
-chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a
-suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 0,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu
Žiadosť o predčasný starobný dôchodok môže poistenec  podať najviac dvakrát v kalendárnom roku.
Vdovský dôchodok - je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia alebo z invalidného poistenia. Účelom vdovského dôchodku je zabezpečiť vdove príjem v prípade úmrtia jej manžela.
-od 1. januára 2004 nemôže vzniknúť nárok na vdovský dôchodok rozvedenej žene
Nárok na vdovský dôchodok vzniká dňom smrti manžela, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení manžela za mŕtveho.
Suma vdovského dôchodku  je 60 % -starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, n a ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti,  -invalidného dôchodku, ak zomretý manžel bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok, -predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému manželovi
Ak zomretý manžel spĺňal ku dňu smrti podmienky nároku na dva dôchodky, vdovský dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku. Vdovský dôchodok sa nekráti s príjmom zo zárobkovej činnosti.  
Vdovecký dôchodok  -je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia alebo z invalidného poistenia. Účelom vdoveckého dôchodku je zabezpečiť vdovcovi príjem v prípade úmrtia jeho manželky.
Podmienky nároku na vdovecký dôchodok -dňom smrti manželky, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestná neprežila) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení manželky za mŕtvu.
Najskôr od 1. augusta 2006 má na vdovecký dôchodok nárok vdovec, ktorého manželka zomrela pred 1. januárom 2004, nebol mu priznaný vdovecký dôchodok podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, alebo zanikol nárok na taký vdovecký dôchodok pred 1. augustom 2006 a ku dňu smrti manželky, najneskôr do troch rokov od smrti manželky

- dovŕšil dôchodkový vek alebo
- bol uznaný invalidným a táto invalidita trvá aj po 31. júli 2006 z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, ak jeho manželka

- ku dňu smrti bola poberateľkou starobného dôchodku, pomerného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, čiastočného invalidného dôchodku alebo dôchodku za výsluhu rokov,
- ku dňu smrti splnila podmienky nároku na starobný dôchodok, pomerný starobný dôchodok alebo získala dobu zamestnania na nárok na invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov alebo
- zomrela v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Podmienka trvania invalidity vdovca sa považuje za splnenú aj vtedy, ak v čase trvania invalidity dovŕšil dôchodkový vek pred 1. augustom 2006.
Suma vdoveckého dôchodku je 60%
-starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mala alebo by mala nárok zomretá manželka ku dňu smrti,   -invalidného dôchodku, ak zomretá manželka bola poberateľkou invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnila podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískala počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok - predčasného starobného dôchodku priznaného zomretej manželke.
Ak zomretá manželka spĺňala ku dňu smrti podmienky nároku na dva dôchodky, vdovecký dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku.
Sirotský dôchodok -je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia alebo z invalidného poistenia. Účelom sirotského dôchodku je zabezpečiť sirote príjem v prípade úmrtia jej rodiča alebo osvojiteľa.
Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi,
-ktorý ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo
-ku dňu smrti nepoberal niektorý z týchto dôchodkov, ale získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na nárok na invalidný dôchodok, alebo
-ku dňu smrti nepoberal niektorý z vyššie uvedených dôchodkov, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo
-zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
Od 1. januára 2004 môže vzniknúť dieťaťu nárok na sirotský dôchodok po každom z rodičov alebo osvojiteľov. To znamená, že dieťa môže mať nárok na dva sirotské dôchodky.
 
rok na sirotský dôchodok vzniká dňom smrti rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení rodiča alebo osvojiteľa dieťaťa za mŕtveho.
 
Nárok na sirotský dôchodok nevznikne nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo jeho manželovi.
 
Suma sirotského dôchodku je 40 % (uvedená sadzba platí od 1. augusta 2006, v období od 1. januára 2004 do 31. júla 2006 to bolo 30 %)

- starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa,
- invalidného dôchodku, ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa bol poberateľom invalidného dôchodku a ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok,
-  predčasného starobného dôchodku priznaného zomretému rodičovi alebo osvojiteľovi.

Ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa splnil podmienky nároku na dva dôchodky, sirotský dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku.
Dôchodky sa valorizujú vždy k 1.1. a vypláca ich Sociálna poisťovňa
 
Popis dôchodkových pilierov
 
I. PILIER – PRIEBEŽNÝ
 -všetci občania v aktívnom veku a ich zamestnávatelia, ktorí povinne platia odvody do Sociálnej poisťovne z každej mzdy. Ak je poistenec účastníkom iba I. piliera platí do Sociálnej poisťovne dôchodkové odvody vo výške 7% z hrubej mzdy a jeho zamestnávateľ vo výške 21,75%, čo dokopy predstavuje 28,75%.

II. PILIER – KAPITALIZAČNÝ (SPORIVÝ, SÚKROMNÝ)
- vznikol od 1.1.2005.
-časť odvodov poistenca – na jeho osobný dôchod. účet vo vybranej dôch. správcovskej spoločnosti. Z 18%, ktoré by inak plynuli do Sociálnej poisťovne na starobný dôchodok,  odvádza len polovicu, teda 9%. Zvyšných 9% putuje do dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
 
III. PILIER – DOPLNKOVÉ DÔCHODKOVÉ POISŤOVNE
- nie je to poistenie, je to len sporenie na individuálny účet v doplnkovej dôchodkovej poisťovni
- je to dobrovoľná forma dlhodobého sporenia s možnosťou prispievania od zamestnávateľa.
- úplná dobrovoľnosť. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu