Projektovanie v sociálnej práci

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 17.08.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 707 slov
Počet zobrazení: 13 381
Tlačení: 916
Uložení: 865
Projektovanie v sociálnej práci. Štruktúra projektov, zdroje financovania
sociálnych projektov.
 
Štruktúra projektu:
- Informácie o žiadateľovi (základné údaje žiadateľa ):
Názov organizácie, právna forma, adresa sídla, príp. kontaktná adresa, IČO, dátum registrácie, telefón, fax, e – mail, webová stránka, oblasť pôsobenia.

- Opis projektu

- Ciele projektu – základná charakteristika projektu, oblasť, do ktorej daný projekt zapadá, uviesť aj formy a metódy realizácie projektu, doterajšie aktivity žiadateľa v tejto oblasti.
- Cieľová skupina (skupina osôb, ktorým je projekt určený, spôsob výberu účastníkov, celkový počet a typ účastníkov), o aký typ znevýhodnených skupín obyvateľstva pôjde.
- Východiskový stav pred realizáciou projektu – uviesť súčasnú situáciu, zdôvodniť potrebu realizácie projektu, uviesť, čo sa realizáciou projektu zlepší
-  Zabezpečenie projektu – uviesť priestorové, materiálne, technické zabezpečenie, propagáciu a jej formy, personálne podmienky a pod.
- Aktivity (aj ich opis) a harmonogram činností – uviesť rámcový harmonogram realizácie projektu – uviesť prípravnú, realizačnú a vyhodnocovaciu fázu s konkrétnym postupom pri jeho zabezpečení, zároveň uviesť termín realizácie projektu, miesto konania projektu.
- SWOT analýza – opis slabých a silných stránok realizácie projektu, príležitostí a ohrození.
- Partneri projektu – inštitúcie, organizácie, združenia, ktoré sa budú na realizácii projektu podieľať. Uvedie sa aj ich presný podiel na realizácii projektu.
- Výstupy a prínos projektu (indikátory) – ukazovatele úspešnosti realizácie projektu

- Odborný garant projektu – meno, priezvisko, titul odborného garanta, jeho pracovisko, jeho odborná spôsobilosť, písomný súhlas s prevzatím garancie za realizáciu projektu, vrátane záväzku na záverečné vyhodnotenie projektu, príp. osobný podiel garanta na priamej realizácii projektu. 

- Prehľad doteraz realizovaných projektov, opis ich úspešnosti
Aké projekty žiadateľ realizoval, do ktorej oblasti podpory spadali, aká bola výška podpory  a mieru úspešnosti a pod.

- Rozpočet projektu a zdroje financovania
Rozpočet korešponduje s potrebami žiadateľa – zohľadňuje všetky plánované aktivity v čase, rešpektuje oprávnené náklady v grantovej výzve, náklady v rozpočte zodpovedajú trhovým cenám.
Rozpočet vypracovať v členení:
-  Príjmová časť
-  Výdavková časť
Príjmová aj výdavková časť musia byť v rovnováhe.

- Príjmová časť – vlastné zdroje,(príjmy zo vstupeniek, účastnícke poplatky, predaj kníh...), iný subjekt...
- Výdavková časť – položkový rozpočet výdavkovej časti s podrobnou špecifikáciou počtov, cien materiálov, odmien, pobytových nákladov a pod.

Výdavky deliť na bežné a kapitálové.
Kapitoly a položky rozpočtu:
- Personálne náklady – mzdy miestneho personálu (cena práce, hrubé mzdy + odvody)
- Externé služby – tlmočenie, grafické spracovanie publikácií, občerstvenie, prenájom internetovej domény, ...
- Nákup vybavenia – PC, nábytok, motorové vozidlo,...
- Náklady kancelárie – prenájom kancelárií, cestovné náklady, poštovné a telekomunikačné náklady, administratívne náklady...
- Iné náklady

Rozpočet by mal zahŕňať aj náklady nepriamo súvisiace s realizáciou (bankové poplatky, kurzové výkyvy, poistné, náklady na verejné obstarávanie a pod.) Malo by sa v ňom rátať aj s určitou rezervou na nečakané udalosti
Dátum vypracovania projektu: 
Meno a priezvisko autora projektu:
Podpis autora projektu:
 
Zdroje financovania:
Štrukturálny fond Európskej únie je jeden z troch finančných fondov Európskej únie určených spolu s Kohéznym fondom na podporu menej rozvinutých regiónov EÚ a súčasne na rozvoj trans-európskej infraštruktúry najmä v oblasti dopravy.

- Európsky fond regionálneho rozvoja je určený na hospodársky a sociálny rozvoj najmenej rozvinutých regiónov Európskej únie. Financuje infraštruktúru, investície do tvorby pracovných príležitostí, miestne rozvojové projekty a pomoc malým firmám.
- Európsky sociálny fond má za cieľ pomáhať najmä v oblasti aktívnej politiky zamestnanosti a voľného pohybu pracovných síl. Podporuje návrat nezamestnaných a znevýhodnených skupín obyvateľstva do pracovného života, a to predovšetkým financovaním odbornej prípravy a systému podpory zamestnávania týchto skupín.
- Európsky poľnohospodársky riadiaci a garančný fond podporuje štrukturálne zmeny v poľnohospodárstve . Zároveň podporuje rozvoj poľnohospodárskej infraštruktúry, obnovu vidieka, vidieckeho dedičstva a lesov. Cez financie z fondu sa dosahujú ciele v oblasti poľnohospodárskej politiky.

Finančná podpora sa môže získať aj zo zdrojov nadačných fondov prostredníctvom grantových programov. Oblasti podpory si určujú  jednotlivé nadácie individuálne.
 
Nadácia je účelové združenie majetku, ktorý slúži na podporu verejnoprospešného účelu.

Na Slovensku je upravená v zákone č. 34/2002 Z.z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov (predtým v zákone č. 207/1996 Z.z. a predtým v •20b Občianskeho zákonníka).
Podľa textu zákona je nadácia právnická osoba; zapisuje sa do registra nadácií, ktorý vedie Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Nadácia vedie účtovníctvo.

Verejnoprospešným účelom sa rozumie najmä rozvoj a ochrana duchovných a kultúrnych hodnôt, realizácia a ochrana ľudských práv alebo iných humanitných cieľov, ochrana a tvorba životného prostredia, zachovanie prírodných hodnôt, ochrana zdravia, ochrana práv detí a mládeže, rozvoj vedy, vzdelania, telovýchovy a plnenie individuálne určenej humanitnej pomoci pre jednotlivca alebo skupinu osôb, ktoré sa ocitli v ohrození života alebo potrebujú naliehavú pomoc pri postihnutí živelnou pohromou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu