Sociálna práca s rodinou

Spoločenské vedy » Pedagogika

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 02.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 733 slov
Počet zobrazení: 20 693
Tlačení: 929
Uložení: 865

Sociálna práca s rodinou, rodina ako najzávažnejší klient sociálnej práce súčasnosti

Sociálna práca s rodinou

Rodina bola objektom sociálnej práce už v jej počiatočnom štádiu vzniku. Sociálna práca sa venovala hlavne primárne chudobným rodinám, zaujímala sa o príjmy, hospodárenie s nimi a o prítomnosť alebo neprítomnosť určitých abnormalít u detí alebo dospelých. Sociálni pracovníci boli prví dobrovoľníci, ktorí rodinám pomáhali a navštevovali ich v ich prirodzenom rodinnom prostredí.

Aj v súčasnosti je rodina centrom pozornosti sociálnej práce. Sociálna práca s rodinou sa zameriava na obnovu sociálneho fungovania prostredníctvom alebo pomocou rodinného systému a na obnovu sociálneho fungovania rodiny ako celku.

Rodina

Rodina je najbližšie a najvplyvnejšie prostredie, ktoré už od narodenia, neskôr počas vývoja a dospievania utvára, formuje alebo deformuje osobnosť a správanie človeka. Pre každého človeka predstavuje súkromný priestor, do ktorého jednotlivec patrí a do ktorého by mu nemal nikto zasahovať.

Je primárnou skupinou, do ktorej sa človek rodí a v ktorej vyrastá spolu s ostatnými členmi. Členovia takejto skupiny sú spätí silnými väzbami a dôvernou komunikáciou, čo spôsobuje intenzívnejšie formovanie osobnosti jednotlivca. Všeobecne ju tvoria dve alebo viaceré osoby spojené manželskými, pokrvnými alebo adoptívnymi záväzkami.

Funkcie rodiny:

- Výchovná
- ekonomická
- biologicko-reprodukčná
- emocionálna
- ochranná
- socializačná

Typológia rodín:

- harmonické rodiny - plnia všetky svoje funkcie a majú predpoklady na vytvorenie optimálneho  prostredia pre rozvoj ostatných členov rodiny

- konsolidované rodiny - majú predpoklady pre vznik problémov, ktoré vznikajú pri plnení niektorých funkcií. Tieto problémy nemajú tendenciu narúšať funkčnosť rodiny

- disharmonické rodiny - pri plnení jednotlivých funkcií sa vyskytujú problémy, ktoré majú vážnejší charakter. To môže byť príčinou narušenia alebo ohrozenia fyzického, psychického a sociálneho vývinu jednotlivých členov rodiny, najmä detí

Kríza rodiny

Kríza rodiny znamená stále sa stupňujúce zmeny v štruktúre rodiny alebo v plnení klasických rolí, ktoré vyvolávajú obavy o blížiacom sa zániku rodiny ako sociálnej inštitúcie.

Vedie k zmene spôsobov správania sa, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle. Najčastejšími spúšťačmi kríz sú časový stres, zdravotné a finančné problémy. Kríza môže vyústiť až k rozpadu rodiny.

Typy kríz:

- krízy súvisiace s vývinom dieťaťa
- krízy súvisiace s vývinovými etapami v rodine
- tranzitórne krízy v rodine
- krízy vyvolané poruchami osobnosti a správania sa jedného či viac členov
- krízy súvisiace s náhlymi životnými udalosťami v živote dieťaťa a rodiny
- krízy súvisiace s manželskou krízou

Porucha rodiny

Situácia, keď rodina z nejakého dôvodu a v rôznej miere neplní základné požiadavky a úlohy dané spoločenskou normou a vyjadrené v očakávaní na primerané začlenenie jej členov do spoločnosti.

Najčastejšou príčinou poruchy rodiny je narušenie systému jednotlivec – rodina – spoločnosť a ich vzájomná interakcia. Poruchy rodiny si vyžadujú intervenčné zásahy do spoločnosti prostredníctvom špeciálnych zariadení výchovnej a psychologickej intervencie.

Diagnostika rodiny

Je jednou z etáp sociálnej práce, v ktorej ide o zisťovanie a hľadanie príčin, v ktorých rolách a funkciách rodina ako klient zlyhala, teda identifikácia problému.

Taktiež zisťovanie možnosti pomoci, stanovenie a definovanie problému. Sociálny pracovník sa zameriava na slabé i silné stránky rodinného fungovania.

Okruhy diagnostiky:

- orientácia na problém – zisťujú sa aktuálne problémy rodiny, rodinné roly a vzťahy, fungovanie rodičov, rodinná komunikácia či spôsoby riešenia konfliktov
- orientácia na vnútorné zdroje rodiny – potenciál členov, spôsoby zvládania záťaže, správanie, funkčnosť rodiny
- orientácia na vplyv prostredia na rodinný systém – vplyv makro i mikro prostredia na fungovanie rodiny, vzťahy medzi rodinou a okolím,

Metódy diagnostiky:

- metóda rozhovoru
- pozorovanie
- video home training
- metóda spoločnej analýzy problémov
- projektívne techniky
- návšteva v rodine

Výsledkom diagnostiky je správa o stave rodiny. Následným krokom je vytvorenie plánu starostlivosti o rodinu. Všetky informácie musia byť založené na dôkazoch a dokázateľných zdrojoch informácii.

Služby poskytované rodinám

- krízové - sú krátkodobé služby, ktorých cieľom je rýchlo a efektne zhodnotiť súčasnú situáciu rodiny a poskytnúť čo najrýchlejšiu pomoc. Rodinám sa poskytujú v prípade, ak je ohrozené dieťa, dospelý člen alebo pri opätovnom zjednocovaní rodiny po dočasnom odlúčený jedného z jej členov.
- poradenské - Neposkytujú sa u rodiny doma, ale v inštitúciách na to špecializovaných, kde rodinám pomáha tím profesionálov. Ich podstatou je to, že profesionál si s rodinou dohodne určitý počet stretnutí, na ktorých s nimi preberá ich problémy.
- terapeutické - Cieľom tejto služby nie je za každú cenu udržať rodinu pohromade, pretože niekedy je pre úspešný výsledok vhodnejší rozvod, najmä ak je antagonizmus medzi dospelými veľmi silný.
- vzdelávacie programy - Ich cieľom je podporovať rodičov v rodičovskej úlohe, pomôcť riešiť konflikty a udržiavať kvalitné vzťahy v rodine
- preventívne programy - Hlavnou cieľovou skupinou sú rodiny, ktorým sa nenarodilo zdravé, ale handicapované dieťa alebo rodiny, v ktorých je pravdepodobnosť výskytu vážnych ochorení vyššia ako u iných.

Metódy práce s rodinou

- rozhovor pomocou návodu
- pozorovanie
- analýza prostredia
- spoločná analýza problémov
- štúdium dokumentov

Sociálny pracovník v práci s rodinou

Sociálny pracovník nesmie zabúdať spolupracovať s inými odborníkmi. Je koordinátorom, ktorý zostavuje tím potrebný k riešeniu problémov a náprave rodinného systému. Stanovuje kompletnú sociálnu diagnózu, prognózu, navrhuje postupy a alternatívy riešení a prípadnú terapiu či rehabilitáciu členov rodiny.

Má:

- ovládať cudzie jazyky, metódy a techniky poradenstva
- disponovať diagnostickými schopnosťami
- disponovať sociálnymi zručnosťami
- disponovať psychologickými schopnosťami
- mať osobnostnú zrelosť

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Pedagogika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu