AIDS a HIV - Preventívne programy

Spoločenské vedy » Psychológia

Autor: Krbka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.06.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 996 slov
Počet zobrazení: 3 033
Tlačení: 352
Uložení: 347
AIDS a HIV - Preventívne programy
AIDS a HIV
boli ešte pred pár rokmi iba nemým strašiakom pre niekoľko vyvolených. V minulosti označovaná ako choroba homosexuálov a drogovo závislých, v súčasnosti rozšírená v širokej populácii bez rozdielu sexuálnej orientácie, pohlavia, či rasy. Je pravdou , že oblasť sveta s najväčším výskytom tohto ochorenia je pomerne dobre lokalizovaná a vymedzená. Avšak nie je možné, aby sme si iba preto, lebo sa nás táto choroba zdanlivo významnejšie nedotýka , nasadzovali ružové okuliare. V mnohých krajinách Afriky už boli podniknuté mnohé kroky na zníženie šírenia vírusu HIV. No výsledky dosiahnuté za pomoci týchto krokov sú v svetovom meradle doteraz nie veľmi významné až zanedbateľné. I na Slovensku sa čoraz častejšie ľudia stretávajú s týmto obávaným fenoménom.

Chudobné krajiny tretieho sveta vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie tohto ochorenia, no pomysleli, krajiny ako Veľká Británia, Nemecko či Čína majú väčšiu incidenciu AIDS ako napríklad také Slovensko či Česká republika. Bežne medzi mládežou pretrváva názor, že sexuálne prenosné ochorenia, ku ktorým patrí i AIDS, sú tým posledným, na čo mysli pred začatím pohlavného života. Je potrebné dostať do povedomia mládeže, že HIV je v súčasnosti existujúcim problémom i na Slovensku. Preto ak chceme znížiť výskyt AIDS na Slovensku, je potrebné zároveň zvýšiť úroveň poznatkov, ktoré by mali sprevádzať prvé sexuálne skúsenosti teenagerov ako aj riziká s nimi spojené .Neželané tehotenstvo ale aj možné získanie sexuálne prenosnej choroby. Čoraz väčšmi sa začína objavovať ako následok užívania nelegálnych omamných látok ako sú kokaín a pervitín. Organizácie zaoberajúce sa problematikou AIDS sa snažia o osvetu mládeže prostredníctvom kampaní a stretnutí . No doposiaľ sa ani im nepodarilo odstrániť stigmu , ktorú HIV- pozitívni jedinci v spoločnosti automaticky dostávajú. V prípade, že bude spoločnosť nezačne v budúcnosti výraznejšiu kampaň v boji proti HIV a AIDS , je pravdepodobné, že sa budeme čoraz častejšie stretávať s týmto ochorením aj v bežnej populácii Slovenskej republiky. Teoretické východisko: HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus) vírus patriaci medzi tzv.retrovírusy Sposobuje ochorenie AIDS z anglického výrazu pre „syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti“.

Podľa správy organizácie UNAIDS z roku 2008 žije na svete asi 33 miliónov ľudí s HIV. Z toho cca 70 % v Afrike, kde je AIDS stále hlavnou príčinou úmrtí. Väčšina ľudí žijúcich s HIV v Afrike sú ženy.V krajinách, kde sa epidémia AIDS vyskytuje v najväčších mierach (napr.: v Keni, Rwande, Ugande či Zimbabwe), bol zaznamenaný pokrok v oblasti prevencie novovzniknutých infekcií. Kým v roku 2001 bol počet novovzniknutých infekcií 3 milióny, v roku 2007 sa tento počet znížil na 2.7 milióna. V rokoch 2005 – 2007 sa zvýšilo percento tehotných žien žijúcich s HIV, ktoré dostávali antiretrovirálnu liečbu ( zo 14% na 33%.) (Pozn.: Antiretrovirálna liečba nevylieči, ale može eliminovať prepuknutie ochorenia. Spočíva v dennom užívaní liekov, ktoré bojujú proti vírusu HIV tým, že spomaľujú jeho reprodukciu v ľudskom organizme.)Každý deň sa infikuje približne 7500 ľudí.V roku 2007 malo len 31% ľudí žijúcich s HIV prístup k liečbe. Od roku 2005 bolo najviac prevenčných snáh sústredených na ľudí poskytujúcich platené sexuálne služby, mužov majúcich sex s mužmi a injekčných užívateľov/ľky drog.Skupiny, najviac ohrozené vírusom HIV sa menia v závislosti od krajín či regiónov. To preukazuje obrovskú dynamiku v šírení vírusu. Napríklad v Thajsku bol pred niekoľkými rokmi vírus HIV zistený v najväčšej miere u ľudí poskytujúcich platené sexuálne služby a užívateľov drog; v súčasnosti sa vírus najčastejšie prenáša medzi manželskými pármi. V SR bol HIV od roku 1985 k 31. 12. 2010 diagnostikovaný u 343 občanov SR. Z tohto počtu bolo 290 mužov a 53 žien. Klinické príznaky AIDS sa vyvinuli u 57 ľudí. Väčšina infekcií HIV v SR bola zaznamenaná v skupine homosexuálnych mužov. Cieľ preventívneho HIV programu : Kvantitatívne : Znížiť až eradikovať výskyt ochorenia AIDS v populácii SR v priemere ročne o 6 % Kvalitatívne : Dostať do povedomia mládeže AIDS ako možné riziko neusporiadaného sexuálneho života a užívania drog Cieľová skupina : Preventívny HIV program je určený najmä pre mládež od 13 - 17 rokov. Z hľadiska veku máme možnosť ovplyvniť formovanie postoja k usporiadanému sexuálnemu životu a užívaniu drog. Trvanie programu : Program bude podľa plánu prebiehať v celkovom trvaní dvoch rokov, pričom každá zo skupín sa zúčastní ôsmich trojhodinových stretnutí v rozmedzí ôsmich týždňov. Špecifické zásady realizácie: Teenageri tvoriaci našu cieľovú skupinu sú veľmi zraniteľní v oblasti sexuality a ľahko ovplyvniteľní názormi ostatných , najväčšmi však priateľmi. Je nevyhnutné, aby vedúci skupiny podával tému nie ako niečo tabuizované, ale ako prirodzenú súčasť života.

Taktiež je potrebné vysvetliť riziká v reálnej rovine problému, nie zastrašovaním. Prostredníctvom diskusie, hravou formou vedúci skupiny usmerňuje názor skupiny. Metódy: Nadobudnutie poznatkov – diskusia, prednášky – snaha vyvrátenie mýtov o HIV a AIDS v spoločnosti, vykreslenie následkov ochorenia Zmena obrazu AIDS – odstránenie spoločenskej stigmy Všeobecná prevencia - zásady bezpečného a usporiadaného sexuálnej života, protidrogová propaganda Usporiadanie a organizácia programu: Organizácia programu predpokladá vytvorenie skupín 10-12 členov , plus jedného vedúceho skupiny. Tento je pedagógom so širokými znalosťami o príslušnej téme a nezaujatým postojom. Skupina si na základe hlasovania vytvorí vlastné pravidlá pre jej fungovanie: právo na ochranu osobných informácií ( čo sa povie v rámci skupiny , ostáva v rámci skupiny),pravidlo o dochvíľnosti, pravidlo o nerušení, v prípade , že iný jedinec má slovo .... Stretnutia budú realizované v Centre mládeže v Bratislave. Teoretické okruhy a časový plán: 1. Zoznamovanie sa v rámci skupiny. Doterajšie skúsenosti jej členov týkajúce sa HIV a AIDS 2.

Ako sa môžem nakaziť? Spôsoby prenosu a prevencie - diskusia 3. Ako sa z HIV- negatívneho jedinca stáva HIV - pozitívny, prechod k AIDS 4. Sociálna stigma človeka s AIDS. Ako by môj život vyzeral ako HIV- pozitívny? 5. Nový člen v skupine, priamy rozhovor s človekom postihnutým AIDS 6. Výroba letákov s tematikou rizika HIV v dôsledku nechráneného sexu a užívania drog 7.Ako vidím HIV a AIDS teraz? – úvaha 8 . Zhodnotenie programu – čo nové sme sa naučili?, pripomienky Vyhodnotenie: V prípade realizácie PP HIV by sa ho zúčastnili základné i stredné školy v Bratislave a okolí. Či by sa podarilo dosiahnuť predpokladaný cieľ a v akej miere, môžem len odhadovať.

Zdroj: internetové zdroje, Positive Prevention, New York : Plenum Publishers, 2005 .300 p., ZDRUŽENIE ABSTINENTOV SLOVENSKA,, KLINICKÝ OBRAZ A LÉČBA, 1.vydanie . Praha
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#aids-uvaha #Kokaín #ochorenie aids #aids a hiv #AIDS #počas ôsmich týždňov


Odporúčame

Spoločenské vedy » Psychológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu