Opica čínsky horoskop

Spoločenské vedy » Psychológia

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 18.11.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 835 slov
Počet zobrazení: 7 430
Tlačení: 458
Uložení: 492
Opica
Zo všetkých zvieracích znamení práve Opica sa najväčšmi podobá samotnej nahej opici, teda človeku. Preto nečudo, že práve ona zdedila najviac ľudskej inteligencie a zároveň i najväčšiu schopnosť klamať. Opica je v čínskom zvieratníku znamením vynálezcu, improvizátora i novátora, šarlatána schopného svojou prefíkanosťou a šarmom pritiahnuť k sebe každého. Kedže je to bystroumný génius cyklu, je inteligentný, pružný a novátorský. Ľahko vyrieši komplikované problémy a veľmi rýchlo sa učí. Zvládne všetko na svete, zvyčajne má predpoklady stať sa dobrým jazykovedcom. Človek narodený v tomto roku dosiahne úspech, nech sa rozhodne pre akékoľvek povolanie. Nijaký problém nie je preňho priveľký. Jeho negatívnou stránkou je vrodený komplex nadradenosti. Nemá dosť úcty k iným. Či skôr, z jeho zorného uhla, má jej priveľa pre seba. Vie byť nesmierne sebecký, egoistický a márnomyseľný. Prechováva aj istú žiarlivosť, ktorá sa prejaví zakaždým, keď niekto získa postavenie alebo čokoľvek iné, čo on ešte nemá. Je až extrémne súťaživý, ale neprezrádza svoje pocity, plánuje ľstivé ťahy. Jeho obratnosť v honbe za peniazmi, úspechom či mocou je neprekonateľná. Všestranný príslušník znamenia Opice sa môže stať dobrým hercom, spisovateľom, diplomatom, advokátom, športovcom, maklérom, učiteľom atď. Je veľmi spoločenský, s každým dobre vychádza. Má zvláštne nadanie získať si vašu náklonnosť, i keď vás podviedol. Tejto mnohostrannej osobnosti, nech by pôsobila akokoľvek placho a poslušne, určite nikdy nechýba jedna vlastnosť, a síce bezočivosť. Dá si však záležať, aby prejavila dobré správanie, dokonalú zdvorilosť a pokojnú dôstojnosť. Má hlbokú a neotrasiteľnú vieru sama v seba. Bolo by však nesprávne zavrhnúť Opicu ako úplne sebeckého človeka. V radostnom zaujatí vlastnou osobou pripomína skôr dieťa. Je schopná absolútne nevnímať iných ľudí, ak nie sú priamo zapojení do toho, čo v tej chvíli práve robí. Pozoruje sa rovnako fascinovane a s nadmierou radosti ako batoľa, ktoré po prvý raz objaví svoje pršteky ako možnú hračku. Všimnite si, ako ten drobec reaguje, keď príde na to, že rukami sa dá zatlieskať! Piští od nadšenia a opakuje to znova a znova, tlieska, i kým to neovládne dokonale. Taký je zaujatý tým fantastickým objavom, že nič iné nevníma.

Príslušník znamenia Opice prejavuje takú istú až nehanebnú radosť nad vlastným chytráctvom a brilantným výkonom. Pyšne sa nevystatuje, ale nepredstiera ani falošnú skromnosť. Je úprimne presvedčený, že široko-ďaleko sa mu nik nevyrovná.

Keď bližšie spoznáte tento typ, sotva sa budete pohoršovať nad takou nádhernou radosťou zo života. Veď práve ňou sa odlišuje, niekedy až závideniahodne, od ostatných ľudí. Opica nielen že má šťastie a bystrý rozum, ju jednoducho nemožno zraziť na dno. Zahŕňať Opicu urážkami, obvineniami a trestmi je márne a môže vás to dokonca dohnať k zúfalstvu. Je to ako hádzať hrach na stenu. Jednoducho nie je schopná uveriť všetkému nepeknému, čo ste vyslovili. To nemôže byť pravda. Vaše výčitky pokladá za neopodstatnené, ba možno ju až hystericky rozosmejú. Vytvorila si taký presný obraz o sebe, o svojom nadaní a právom zaslúženom šťastí, že ste zrejme až nezdravo žiarliví, keď tvrdíte také smiešnosti.

Človeku narodenému v tomto znamení nechýba presvedčivosť. Jeho najväčším problémom je odolávať pokušeniu, pretože sa mu zdá až zvodne ľahké vymýšľať si dôvody, aby dokázal oprávnenosť svojho konania a riešil problémy bez veľkej námahy. Práve preto mu je ťažko čo len predpokladať, že by sa iní úplne držali pravdy. U takej osobnosti s vrodenou bystrosťou zas ostatných vždy pokúša pochybovať o jej pohnútkach. Ľudí z roku Opice často hrubo odsudzujú alebo mylne posudzujú tí, ktorí nedosahujú podobnú úroveň. Stupeň ich popularity sa môže dvíhať a klesať ako hojdačka. Príslušník znamenia Opice si však nerobí veľmi ťažkú hlavu z toho, čo si o ňom v tej chvíli myslíte, nech by sa tváril akokoľvek skrúšene. Je to azda preto, lebo vie, že to závisí len a len od neho, aby ste si zmenili mienku.

To však neznamená, že by mal hrošiu kožu alebo odmietal kritiku. Vôbec nie, lenže najprv ho musíte poznať, aby ste to pochopili. On si totiž skôr ako ktokoľvek iný uvedomuje, že všetko je iba dočasné, nič nie je nenapraviteľné, tak načo sa mračiť, zúfať a myslieť si, že je to koniec sveta. Počkajte, kým sa sivé bunky dajú opäť do činnosti, a všetko sa čoskoro dostane do správnych koľají. Pamätajte: Podľa neho sú protokoly na to, aby sa porušili, normy, aby sa prekonali vyššou odbornosťou, vynálezy, aby sa zdokonalili náročnejšími projektmi. Je menedžerom, večným zlepšovateľom. Zriedka sa dá odradiť vlastnými chybami, a úspechy iných nerobia naňho dojem, usiluje sa pracovať čoraz lepšie a neraz prekvapí i sám seba. Ak máte dočinenia s týmto typom, buďte vecný. Práve objektivita je jeho hlavným vodidlom. Ale v konečnom dôsledku, a to by ste mali vedieť, nezáleží mu na tom, či schvaľujete, alebo neschvaľujete jeho metódy. Potrebuje iba jeden súhlas svoj vlastný. Opica vie presviedčať a vyjednávať s plným zanietením. Pritom zistíte, že okrem dojednanej dohody chce z vás celkom zámerne vymámiť ešte malé výhody. Nevrhne sa na vás divo ako Tiger ani vás nehypnotizuje neodolateľným pohľadom Draka, postupuje pomaly, po centimetríkoch, akoby celkom neškodne, ale urobte si rýchly výpočet a prídete na to, že tie centimetríky dávajú dokopy už skoro meter. A kým to vyrátate, možno vás nemilo prekvapí, ako ďaleko vás už zatlačila. Jej rany z milosti sú ako smrtiaci šok. Keď sa spamätáte, uvedomíte si, že vám ešte nikto neuštedril knokaut s väčším šarmom a duchaplnosťou. Ale netrápte sa, prežijete. A len čo sa dostatočne spamätáte z prvého šoku, už tu bude zas, príde s ešte krajším balíkom a s celkom novým, zaručeným tipom, no a vy celkom iste znovu podľahnete jej čaru. Čo to v sebe má, bosorácku silu, uhrančivosť…na tom nezáleží, už je neskoro, stali ste sa oddaným priaznivcom Opice.

Človek narodený v jej roku býva intelektuál a máva dobrú pamäť. S takou výnimočnou inteligenciou a schopnosťami predsa musí vyhrávať. Jeho ducha poháňa neukojiteľná zvedavosť. Prinajmenej raz musí všetko vyskúšať. Ak ho zaskočí nejaký problém, nedá sa vyviesť z rovnováhy, nájde preň riešenie. Okrem toho, že je bystrý a prefíkaný, je i praktický, ráta si nielen bankovky, ale i drobné. Nikdy ho nepristihnete, že by márnil čas neúspešným podnikaním. Keďže je realista s vynaliezavým pudom sebazáchovy, bez zaváhania sa vydá po najľahšej ceste vedúcej z pasce. Ak ho zatisnete do kúta, môže použiť bezohľadné metódy, aby unikol. Avšak má i svedomie, a keď ho priveľmi trápi, dostáva záchvaty dobročinnosti a zrazu je až ohromujúco veľkorysý. Využite vhodný čas, lebo tieto záchvaty netrvajú dlho.

Slečna Opica je stelesnená iskra. Rodená šoumenka prináša vzrušenie a podnety všade, kamkoľvek príde. Iba málo ľudí odolá jej milote a vyzývavej kráse. Má dobrú hlavu na čísla a ľahko sa prispôsobuje zmenám. Je ochotná pracovať s akoukoľvek skupinou, kým má na to dostatočný podnet a rozumné dôvody. Milovníčka spoločenských udalostí, zábavná a výrečná spoločníčka, láskavá hostiteľka, taktná dôverníčka, to je pani Opica, ktorú nikdy nesmiete podceňovať. Je mimoriadne súťažeschopná, pozorná a vypočítavá. Vábia ju i svetlá rámp a môže byť nadanou herečkou. Je veselá a nápaditá, sklamania prijíma na pochode a vždy je schopná z vlastnej iniciatívy vyraziť opäť vpred. Táto schopná žena nepotrebuje, aby ste ju viedli za ručičku a pri každom kroku označili, kam má stúpiť. Je nezávislá a sebaistá, presne vie, kam chce ísť, a môže vám ukázať nejednu šikovnú skratku, ktorú pozná len ona. Možno, že je všetečníčka, ale zo svojich tajomstiev vám neprezradí ani jedno na revanš za vašu dôvernú informáciu. Slečna Opica vždy potrebuje stimul. Zadarmo zásadne nepracuje! Keďže vie dobre používať slová, hovorí pravé veci v pravý čas. Zriedka sa mýli v dôležitých veciach, netrúsi hlúpe a neopodstatnené poznámky. Vždy presadí svoje, lebo vie výborne odhadnúť povahu ľudí a nikdy neprekročí hranice svojich možností. Ani utrácať peniaze nemá vo zvyku. Každý, kto očakáva, že mu za niečo zaplatí, musí sa primerane prejaviť, a to veľmi dobre, lebo slečna Opica býva nesmierne kritická a povýšenecká. Žena Opica sa oblieka módne, ale triezvo, osobitne si zakladá na vlasoch. Jej účes je taký dokonalý a módny, aký si len môže dovoliť. Treba ešte spomenúť, že je veľmi náchylná ku kožným chorobám a alergiám. Máva citlivú pokožku, a keď používa priveľa kozmetických prípravkov, dostáva vyrážky. Hoci sa zdá, že si priveľmi voľká, nikdy nie je nepresná ani neporiadna. Popri mnohých aktivitách si vždy nájde čas a energiu i pre rôzne hobby a skúmanie rozličných hľadísk, ktoré ju zaujali. Patrí medzi najmodernejšie ženy vo svojom prostredí. Každá Opica je originál. Z tejto osobnosti sa nerobia odliatky a nerozmnožujú sa po tuctoch. Aj napriek mnohým jej osobným nedostatkom sa okolo nej sústreďujú ľudia z toho jednoduchého dôvodu, že sa nezaobídu bez jej znalostí a šikovnosti. Je to najvhodnejší typ človeka pre styk s verejnosťou, vie prefíkane ako čarodejník zaobchádzať s peniazmi a vlastne so všetkým, takže priemysel, politika a obchod by bez neho boli stratené. Mať ho vo svojom tíme je rozhodne veľkým prínosom. Ale najskôr sa presvedčte, či je stopercentne na vašej strane. Je nevyhnutné mať poruke nejaký obchodne založený typ Opice. Nedá sa naňho dlho hnevať, veď je to expert, ktorý vie, ako sa i stať obľúbeným a nepostrádateľným. Vždy sa vmanévruje do výhodného postavenia. Keď prehrá, nespráva sa ako nafučaný hlupák, vie, ako ustúpiť a kedy sú okolnosti proti nemu. Ako majster v umení prežiť riadi sa filozofiou: Radšej ujdem a prežijem, bojovať môžem inokedy.

Je rodeným stratégom. Koná vždy podľa plánu, ba pravdepodobne niekoľkých plánov. Nikdy sa neobráti chrbtom k príležitosti (tú rozpozná v každom prestrojení).

Opica je dobrým kritikom. Vie prstom ukázať na miesto, kde čosi neklape, a navrhnúť účinnú nápravu. Spôsob, ako sa pritom zachová, závisí od toho, k akému typu Opice patrí. Niektoré nižšie typy sa môžu tváriť tak nafúkane, že radšej zhltnete kefu, ako by ste prijali ich pomoc.

Príslušník tohto znamenia býva však zväčša prívetivý, prirodzený a spontánny, ochotný tvrdo pracovať, najmä ak mu aspoň čiastočne prenecháte iniciatívu. A čím dôležitejšia je úloha, tým vyššiu odmenu si nárokuje. Skúste ho platiť pod jeho úroveň, a on vám to vráti výkonmi bez úrovne. Prijmite dobrú radu, nikdy sa nepokúšajte oblafnúť Opicu. Nevyjde vám to. Okrem toho, že je expertom na pomstu, má aj zmysel pre čierny humor. Zväčša sa skôr zlomyseľne chechtá, ako srdečne smeje. Pretože to, čo chce, získava takýto človek bez veľkej námahy a bojov, neváži si, čo vydobyl. Prestane ho to zaujímať. Mal by sa priučiť stálosti a serióznosti.

Za svojho života nájde len málo takých, ktorým bude veriť, a pre svoju komplikovanú a podozrievavú povahu nemôže sa veľmi pochváliť ani skutočnými trvalými priateľstvami. Nerád dôveruje iným. O Opicu je napriek tomu veľký záujem. Potkana nadchýna jej dômyselnosť. Spoznajú sa podľa toho, že obom žiaria z očí peniaze. Drak ju vyhľadáva pre vysokú inteligenciu. Zajac, Koza, Pes, Kôň a Byvol majú úžitok z jej mnohostrannosti a cenia si jej schopnosti. Podobne i Prasa a Kohút potrebujú talent a geniálnosť Opice. Had so všetkou svojou múdrosťou a podobne pochybovačnou mysľou sa nikdy necíti naozaj dobre v jej spoločnosti. A Tiger by sa mal radšej vyhýbať tomu, aby sa jej dostal do cesty, lebo sa stane obľúbeným terčom jej nezbedností. Opica, keď ju provokujú, jednoducho musí prejaviť svoju šikovnosť, a pri zistení, že Tiger nevie prehrávať, dá si záležať, aby ho večne otravovala.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Psychológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu