Závisť je zlo (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 318 slov
Počet zobrazení: 12 132
Tlačení: 797
Uložení: 840

Závisť je zlo (Úvaha)

Bože, ty máš ale skvelých rodičov! Závidím ti! To sú tie nové drahé topánky? Ako moc ti ja závidím... A mnohé iné výroky zo slovkom "závidím ti" , ktoré počujem častejšie a častejšie. Nebudem sa týmto tajiť, ale keď som bola menšia, tiež som to hovorila. Postupom času som začala vnímať, čo to znamená závisť a vytvorila som si o tom vlastný obraz.

Dnes, keď mi niekto povie, že závidí (nedaj bože že závidí mne), ohradím sa a protestujem. Podľa môjho mozgu by si ľudia nemali závidieť. Závisť je čisté zlo. Keď prepukne do veľkých rozmerov, stávajú sa podobné veci ako sú krádeže a podobne. Najhoršie je, keď vás okradne kamarát. Stalo sa mi to a bola som veľmi sklamaná.

Keď niekto závidí známky škole. Ach, čo je to za hlúposť? Vždy nad tým krútim neveriacky hlavou. Nečudovala by som sa, keby tí ľudia mali problémy s učením, ale mladí a zdraví ľudia, ktorí miesto učenia idú von a potom sa čudujú, že majú známky a len závidia. Potom väčšina z nich začne spolužiakov s lepším priemerom nazývať "bifľošmi" alebo "kockami". Samozrejme, že ja som podľa väčšiny jednou z nich. Jedna tá kocka. A viete čo? Zvykla som si. Je lepšie byť podľa nich kocka, byť nenávidená ale s rozumom miesto toho aby som bola bezvýznamný flákač, ktorý chodí do školy len preto, že musí.

Čo je to ten bifľoš? To je človek, ktorý sa učí všetko naspamäť bez toho, aby niečomu pochopil a aj to si pamätá len veľmi krátko. Učí sa mechanicky. Čiže nesprávne. A koľkí z nás takto pomenujú svojich kamarátov len preto, že majú lepšiu známku ako my? Dostala som sa veľmi hlboko až tam, kam som nechcela zájsť, ale mám pocit, že to s tým súvisí.

Takže zhrnutie? "Nezáviďte si, veď aj vy môžete dosiahnuť rovnaké ciele a dokonca aj lepšie. Len sa vám musí chcieť a musíte v to veriť"

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu