Výdobytky modernej techniky, ovládame my ich, alebo ovládajú ony nás? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 22.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 726 slov
Počet zobrazení: 32 184
Tlačení: 816
Uložení: 1 081

Výdobytky modernej techniky, ovládame my ich, alebo ovládajú ony nás? (Úvaha)

Za čias pravekých ľudí, to boli primitívne nástroje vyrobené z dreva, kameňa, kovu, či hliny. Záviselo to od toho, s čím sa vtedajšia spoločnosť naučila narábať. Neskôr prišli viac a viac zdokonalené nástroje, zbrane. Prevratom boli autá, už nie povozy ťahané koňmi. Potom vznikali ostatné dopravné prostriedky, viac vynovené, upravené na čoraz automatickejší chod, aby obsluha človekom bola čo najmenšia.

Od zavedenia montážnych liniek, ktoré chrlili výrobky v tisíckach, či miliónoch kusov, to bol len krok, k výmyslu ďalšej techniky, ktorá ešte viac dokáže uľahčiť, spríjemniť, či inak pomôcť v živote človeka. 

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia prišiel na trh Microsoft so svojím prevratným operačným systémom. Bol pre užívateľa viac prístupný, ľahšie ovládateľný. Zrútili sa mýty o tom, že počítač môžu používať len ufrflaní ľudia v okuliaroch, celý deň sediaci pred klávesnicou a búšia do nej pre smrteľníka častokrát nezrozumiteľné príkazy. Microsoft zaviedol grafické prostredie. Zbohom príkazy a škaredý obraz!

Počítače sa stali/stávajú čoraz väčšou súčasťou nášho života. Pomaly všetko je riadené počítačom, od vesmírnych satelitov, až po pokladne v obchodoch. Pomaly všetko má svoj akýsi operačný systém. Fotoaparáty, telefóny, či v istom slova zmysle aj práčky.

Zatiaľ techniku všemožného druhu ovládame mi, podľa mojich vedomostí, nikde neboli zaznamenané pokusy o zvrhnutie ľudského pokolenia nejakými šialene naprogramovanými robotmi, či inými technickými hračkami. Vývoj techniky beží nezadržateľnou rýchlosťou. Voľakedy sa všetko ovládalo klávesmi, myšami a inými fyzickými zariadeniami. Dnes, je to všetko inak. Čoraz viac zariadení sa ovláda obyčajným dotykom vašej ruky. Ako ďaleko zájdu ľudia vo svojej lenivosti? Nebudú ovládať zariadenia svojimi myšlienkami? Pevne dúfam, že až tam nedospejeme.

Ak hovoríme o probléme ovládania a neovládania techniky, myslím, že je to ako so všetkým. Niečo nám môže pomáhať, niečo škodiť(iba vtedy, ak sa to ocitne v zlých, neškolených rukách, nedbalého človeka). Je mnoho prípadov, kedy techniku dokážeme ovládať k svojej užitočnosti a spokojnosti. Dokážeme ovládať techniku, ktorá uzdravuje ľudí, zachraňuje ich z nebezpečných situácií, či napomáha v každodennom živote.

Vezmime si napríklad taký počítač. Ovládame ho mi. Bez nás, by nezačal robiť nič sám. Treba ho naprogramovať, potom môžeme hovoriť o tom, že počítač niečo ovláda sám. Počítače môžu byť veľmi užitočné, ale niekedy aj škodlivé pre dotyčného užívateľa. Tých užitočnejších stránok je rozhodne viac. Počítač vám dokáže pomôcť pri štúdiu, práci,...

Boli vytvorené aj mnohé v podstate neužitočné a čas plytvajúce veci. Tieto zdanlivo nepotrebné veci v počítačoch mnohí z nás radi využívame. Či sú to hry, rôzne chaty na internete, raz za čas ich skúsi každý. Nikto predsa nie je kancelárska krysa, používajúca len istý k práci nevyhnutný počet programov.

Sú prípady, kedy technika dokáže ovládať aj nás? Určite áno, ale nie v takom rozsahu, ako to môžeme vidieť vo vedecko-fantastických filmoch. Zatiaľ sa nestalo(dúfam, že ani nestane), že nás začnú v roku 2029 ovládať šialené roboty naprogramované systémom so sklonmi k vyhladeniu celej ľudskej civilizácie.

Na otázku, či môžeme byť ovládaní technikou, sa dá pozrieť aj z iného hľadiska. Technika dokáže ovládať myseľ človeka. Samozrejme len v istých rozmeroch. Udajme si ďalší prípad, kedy sa stane osoba x závislá na hraní hier. Osoba nevychádza z domu, stráca svojich priateľov, je zatrpknutá. Týmito zlými dôsledkami hier, ostane úplne sám. On a jeho virtuálna realita. Svet, ktorý si "vybudoval". Dá sa povedať, že túto osoba technika ovláda negatívne.

Zatiaľ je to našťastie tak, že mnoho ľudí dokáže odolať záporným vplyvom techniky. Či sú to obyčajné počítačové hry, alebo komplexne zostrojené a navigované jadrové rakety zem-vzduch. O tých jadrových zbraniach by som skôr hovoril s rezervou. Stále tu bude niekto, kto sa nimi bude vyhrážať. Stále sa budú dostávať do rúk nepovolaných zločincov a teroristov. Ak by niekto takú raketu použil, následky by boli určite nedozierné a strašné. Skončilo by sa to vyhubením polovice nevinnej obývanej oblasti, alebo polovice sveta? Hrôza, čo i len pomyslieť. Zatiaľ sú našťastie tieto hrozné zbrane hromadného ničenia pod kontrolou ľudí.

Je doba, kedy je väčšina technológií pod kontrolou tých správnych ľudí. Na záver mi ostáva už len skonštatovať, že sa v dohľadnej budúcnosti určite nemáme báť zneužitia techniky na nejak závažne zlé veci. Ak každý bude narábať s tým, či oným prístrojom zodpovedne, nemalo by sa nič stať. Dúfam, že sa ani nestane. Ak by roboty predsa ovládli Zem, po prvé - dúfam, že už nebudem žiť, po druhé - ak budem, rozhodne ma skontaktujte s veliteľom hnutia odboja Johnom Conorom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Výdobytky modernej techniky, ovládame my ich, alebo ovládajú ony nás? (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu