Výroba mydla (Opis pracovnej činnosti)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hankaaa
Typ práce: Referát
Dátum: 06.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 297 slov
Počet zobrazení: 10 040
Tlačení: 649
Uložení: 584

Výroba mydla (Opis pracovnej činnosti)

Keď som si prezerala babkinu zásuvku, našla som tam jeden veľmi starý recept. Písala ho ešte moja prababka v škole rodinnej výchovy. Je to návod na výrobu mydla.

Ak si raz budem chcieť vyrobiť domáce mydlo postup bude takýto:
Pod odkvap položím desaťlitrovú nádobu a počkám kým sa naplní dažďovou vodou. Podľa receptu by som mala pridať  1kg lúhového kameňa. Ako som zistila ide pravdepodobne o hydroxid sodný, čo je nebezpečná žieravina, ktorá sa používa na čistenie odpadov. Takže v rámci bezpečnosti si nasadím ochranné rukavice a okuliare. Pridám lúhový kameň, ktorý som získala z chemického laboratória alebo možno kúpila v drogérii.

Pre ďalšiu prísadu som sa zastavila v mäsiarstve. 3kg loja a kostí, asi hovädzích. Naporciovaných tak, aby vošli do hrnca – neskôr sa v hydroxide rozpustia. Toto všetko dám na sporák, privediem do varu a 2 a pol hodiny budem miešať a miešať. V prababkinom recepte sa o tom nepíše ale iste si budem musieť zapnúť odsávač. 10 minút pred koncom tejto úmornej roboty pridám za hrsť soli a nechám odstáť.

Medzitým si pod odkvapom nazbieram ďalšie 4l vody a dám do nej odstátu, stuhnutú na kúsky nakrájanú hmotu. Znova sa to varí až do rozpustenia.
Napokon treba pridať hrsť kolofónie čo je vlastne živica z ihličnatých stromov takže mám na výber – buď odlomím konár z borovice v záhrade, alebo zájdem do hudobnín. Varí sa to ďalších 10 minút, vleje do debničky vystlatej látkou a nechá stuhnúť. Pred tým sa tam však dajú pridať rôzne ingrediencie. Prababka odporúča dve hrste „porajbaných“ gaštanov, ja by som dala prednosť levanduli, ružovým lupienkom alebo niečomu voňavému.

Nuž takto si asi kedysi gazdinky pripravovali mydlo – z kostí a lúhu. Ktovie či ručne robené mydlá, ktoré predávajú v supermarketoch vyrábajú tiež podľa tejto receptúry.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu