Rozprávka na dobrú noc

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hankaaa
Typ práce: Referát
Dátum: 06.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 440 slov
Počet zobrazení: 7 462
Tlačení: 441
Uložení: 422

Rozprávka na dobrú noc

Rozprávka o rozmaznanom Petríkovi

Petrík bol normálny moderný chlapec, ktorý bol moderný preto, lebo každý deň si jeho rodičia museli riadne hlboko siahnuť do peňaženky, aby mohol vydrancovať obchod s hračkami. Doma sa však Petrík doslova „kúpal“ v hračkách, ale on chcel stále nové a nové. Rodičia len vypisovali šeky a rozzúrene sledovali Petríka, ktorý sa hral a s radosťou si strkal ruky do nosa a následne do úst. Rodičia si to radšej nevšímali, lebo ako ho poznali, vedeli, že by sa to neobišlo bez riadnej dávky kriku, akoby ho mučili. 

Petrík sa s novými hračkami prehral maximálne dva dni a potom ich už nechcel. Zúfalí rodičia si zavolali dedka, ktorý sa ponúkol, že im v tejto situácií s Petríkom pomôže. Dedko prišiel k Petríkovej izbe po špičkách, aby ho náhodou nerozčúlil skôr, ako sa  s ním porozpráva. Nazrel do izby a Petrík si opäť špáral v nose, dedka nepozdravil, len rodičia čakali, čo sa bude diať, či sa to dedkovi podarí. Najprv bolo v izbe ticho, no neskôr bolo počuť hlasné hulákanie jedného cez druhého, dvere sa rozleteli a dedko vybehol von a utekal kade ľahšie ako zmyslov zbavený. Rodičia si pomysleli, že „ dedko sa z neho zbláznil“.

Rodičia nazreli do izby a Petrík stál a opäť si špáral v nose. Potom rodičom povedal, že si od deda len pýtal, aby mu kúpil čokolády, autíčka, rádio....
Petríkovi po mesiaci prišiel balík od istého doktorka Škrabanca, ktorý potajomky objednal ocino. V balíčku boli len dva kúsky papiera. Na prvom kúsku papiera, ktorý dostal, bolo napísané: „Rozmaznanosť je zlo“ a na druhom: „Radšej príď ku mne do ordinácie“. Petrík si papieriky prečítal a s prstom v nose po dlhom rozmýšľaní súhlasil, že pôjde za doktorom. Na stenách v čakárni boli maľby rozmaznaných detí, ktoré tu boli u doktora ošetrené.

Obrazy viseli na bielych stenách. Sestrička ich zavolala dnu a doktor hovorí: „Petrík, vyber si jednu z hračiek, ktoré tu máme.“ Petrík si vybral autíčko, ale doktor mu ho nedal, čakal na Petríkovu reakciu. Zaslzili sa mu oči a keďže nedostal čo chcel, začal na celú nemocnicu kričať. Rodičia vedeli , čo sa bude diať, tak si rýchlo vytiahli z tašky slúchadlá, ktoré si nasadili, aby to nemuseli počúvať. Po dlhom nôtení Petríka podišiel doktor k rodičom a porozprával sa s nimi, či súhlasia, aby zašil Petríkovi ústa. Súhlasili,  a tak si lekár posadil Petríka na kreslo a ústa mu zašil. Keď ich mal zašité, už nemohol kričať a to bol koniec  Petríkovej rozmaznanosti, ale po dlhšom čase zistili, že Petrík si stále špára v nose a robí im hanbu, tak sa z neho ocino aj mamina zbláznili.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu