Poisťovňa

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hankaaa
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 397 slov
Počet zobrazení: 2 608
Tlačení: 245
Uložení: 284
Poisťovňa
 „Au!“ vykríkol Viktor, keď sa zasa popálil na sviečke. Už odmalička sa rád díval na oheň v krbe ich rodinného domu. Dnes, deň po jeho ôsmych narodeninách, ho konečne nechali rodičia samého si zapáliť sviečku. Síce si ho jeho rodičia moc nevšímali, ale dávali naňho pozor, aby náhodou, vzhľadom k jeho záľube hrať sa s ohňom, niečo nevyviedol.

Raz, keď jeho otec odišiel do práce a mama do obchodu po chlieb a jogurty, sa Viktor potešil, že sa môže zasa pohrať. Presne vedel, kde je zapaľovač, zápalky aj sviečky. Siahol do skrinky, vybral, čo potreboval, položil to všetko na stôl a začal. S úsmevom na tvári zapálil sviečku a pozoroval plameň. Vôňa plameňa ho vždy lákala.

„Už som doma!“ zaznel známy hlas. Viktorom v okamihu trhlo, prečo sa jeho mama vrátila tak skoro. Otočil sa. Zavadil však lakťom o sviečku, ktorá spadla na nový, povysávaný a suchý koberec.

Mama vbehla do izby. Sviečka zapálila koberec. Oheň ho pomaly obopínal.
Viktor, ktorý si uvedomil, že oheň presahuje rozumné hranice, v snahe zahasiť oheň, schytil sklenenú vyrezávanú fľašu s priezračnou tekutinou vnútri. Jeho mama stihla zakričať len „Nie!“.

Bolo však neskoro. Viktor vylial obsah na koberec. Mama vytrhla fľašku malému Viktorovi z rúk, a uvidela presne to, čoho sa obávala. Na obale bolo napísané veľkými písmenami „WHISKY“. Bola to otcova whisky.Oheň už zachvátil celú izbu. Mama schytila Viktora za ruku, a ťahala ho von. Stihla ešte schmatnúť z nočného stolíka mobil, ktorý by za pár sekúnd pohltili plamene. Vybehli na dvor a volali hasičov. Skôr než stihli doraziť hasiči, celý dom už bol v plameňoch. Ich šťastie v nešťastí však spočívalo v tom, že každý mesiac poctivo platili poistky. Jedna z nich bola tiež na dom a všetko, čo bolo v ňom.

Mali šťastie, že sa poistili v tak dobrej spoločnosti, kde boli ústretoví ľudia, ktorí rozumeli ich situácii. Po dlhom a neľahkom vyjednávaní s poisťovňou dostali peňažnú hodnotu domu a všetko čo bolo v ňom. Toto dlhé vyjednávanie sa predlžovalo len kvôli tomu, lebo oheň spôsobil malý Viktor.
Odvtedy mu dovolili sa hrať so sviečkou iba na dvore pod stálym dohľadom, aby sa takáto situácia neopakovala.

Nový dom a štvrť ho zaujali natoľko, že na sviečku nemyslel až tak často ako predtým. Záľubou sa stali jeho kamaráti, a rodičia si už nemuseli robiť starosti ohľadom sviečok.. Začínala však nová vlna problémov s Viktorom, keď dosiahol trináste narodeniny...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu