Príhovory (prejavy) na svadbu

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 05.05.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 754 slov
Počet zobrazení: 45 687
Tlačení: 1 119
Uložení: 1 132

Príhovor (prejav) na svadbu 1

Drahá nevesta, drahý ženích, vážení prítomní.

Keďže sa s nevestou aj ženíchom poznáme nejakých pár rôčkov, dovoľte, aby som Vám so srdca povedala pár slov. 

Mala som tú možnosť vplyvom určitých náhod vás poznať obidvoch a to nielen ako pár, ale ešte ako dvoch jednotlivcov. Pred niekoľkými rokmi by mi ani na um nezišlo, že pán osud sa takto pekne zahrá a spojí Vaše životné cestičky. No a Vy ste sa rozhodli merať kroky bok po boku jednou cestou. Myslím, že to vo Vašom prípade bolo správne rozhodnutie. Poznám Vás dobre obidvoch a zdá sa mi, že vaše očakávania od života sa podobajú a svojimi povahovými črtami sa budete vzájomne dopĺňať.

Veď predsa vo dvojici sa kráča ľahšie. A keď budete musieť prekonať nejaké prekážky, môžete spojiť vaše sily a hneď to bude jednoduchšie. V každom prípade však šetrite si sily na tie prekážky a zbytočne ich nemíňajte v boji proti sebe. A keď už, tak len trošičku. Však aj to treba. Ale prímerie uzavrieť čo najskôr. Ale verím tomu, že vás netreba poúčať, však ste už veľkí a dobre vás poznám, ste aj rozumní.

Pokiaľ ide o mňa, stala sa mi fantastická vec. Moji dvaja priatelia utvorili jeden celok a takto budem mať dvoch kamarátov pod jednou strechou. Nielen ja, ale aj vaša rodinka, kamaráti a všetci ľudia, ktorí vás majú radi, vás budú chodiť radi navštevovať a všetci budeme s radosťou sledovať, ako sa vám spolu darí, ako si budujete svoje hniezdočko a bude nás hriať príjemný pocit na srdiečku, keď vás budeme vidieť šťastných. Všetko dobré Vám prajem.

Príhovor (prejav) na svadbu 2

Drahá naša rodinka, milí priatelia.

Všetkých Vás vítam pri tejto slávnostnej príležitosti, rád Vás vidím. Teší ma, že sme mohli moju dcéru a zaťa dnes sprevádzať pri prekračovaní vstupnej brány do krajiny manželstvo. 

Život má niekoľko medzníkov, ktoré ho rozdeľujú. A keď sa človek pozrie do spätného zrkadielka svojej životnej cesty, rozlišuje, čo bolo pred niečím, čo bolo po dačom. Uzavretie manželstva nie je malý medzník, je to veľká brána, ktorá delí našu cestu na dve časti. Na dve rôzne krajiny. Krajina prvá, v ktorej sa narodíme, je plná rôznych zážitkov, slobody, užívania si, ale aj hľadania samého seba.

A tu človek spoznáva niekoho a zistí, že s držaním sa za ruky s tým človekom sa akosi kráča ľahšie aj veselšie. Spolu prekročia bránu a sú v krajine číslo 2. V krajine, kde sa už nežije pre seba. Tam je život už nie taký nezáväzný, mnohokrát komplikovanejší, plný kompromisov. No o to viac príjemnejší a napĺňajúcejší. Veď najväčšia radosť je tá, ktorú prežívame spolu s druhým človekom. A keď príde trápenie a človek vie, že sa mu musí postaviť, je tak dôležité vedieť, že v tom súboji máme spolubojovníka.

Prajem našim deťom, neveste a ženíchovi, aby tú krajinu, do ktorej sa dnes presťahovali, pre nich ešte nepoznanú dobývali pomaly, vychutnávali si jej ovocie, menej pekné zákutia skôr obchádzali. Najdôležitejšie je držať jeden druhého a určite nezablúdite. Naopak, objavíte jej čaro a krásu.

Príhovor (prejav) na svadbu 3

Vážení novomanželia.

Dovoľte mi na začiatku môjho príhovoru vysloviť jedno prosté a úprimné ľudské želanie: nech dnešný deň patrí skutočne medzi tie najkrajšie vo Vašom živote. Ale nech sú rovnako krásne a pamätné aj tie, čo prídu po ňom.

Máte sa radi a rozhodli ste sa svoju lásku spečatiť manželstvom. Rozhodli ste sa pre túto prirodzenú cestu, na ktorú sa denne vydávajú mnohí ľudia. Vždy je to cesta dvoch a vždy je iná. Láska má vari toľko podôb, koľko je ľúbiacich sa na svete. V základe vzťahu však vždy musí byť vzájomná dôvera, úprimnosť a úcta. Ak si tieto vlastnosti prinesiete do manželstva, iste sa Váš vzťah bude aj naďalej rozvíjať a prekonávať všetky prekážky, ktoré Vám život postaví do cesty.

Dnešný deň je sviatočný a dôstojný. Po ňom prídu tisíce ďalších všedných dní, v ktorých budete napĺňať svoj manželský sľub. Svoj čas budete každodenne deliť medzi prácu, denné starosti a svoju lásku. Želám Vám, aby si Vaša láska zachovala sviežosť z dnešného dňa a aby ďalšie dni prispeli k jej prehĺbeniu a utuženiu. Manželstvo neznamená len spoločnú cestu životom, manželstvo znamená aj spoločný zápas so životom. Ak si to všetko uvedomíte, Váš vzájomný vzťah bude neustále nový , každý deň Vám prinesie mnoho radostných chvíľ.

Vážení novomanželia, prijmite tieto moje slová ako úprimné želanie. I ja mám radosť z Vášho uzavretého manželstva a dovoľte, aby som na záver pripomenul slová básnika: „Láska je nielen byť spolu, láska je ísť spolu.“

Želám Vám všetko najlepšie na Vašej ceste spoločným životom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu