Statický opis Orchidea

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 15.09.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 248 slov
Počet zobrazení: 18 159
Tlačení: 989
Uložení: 883

Statický opis Orchidea

Orchidea už samotné slovo znie exoticky a dobrodružne. V jej kvetoch sa snúbi nadpozemská krása s exotickým vzhľadom a tie uchvacujú a priťahujú našu pozornosť priamo magicky. Orchidey patria k najmladšej skupine kvitnúcich rastlín na zemi, ale nič nezabránilo tomu, aby sa stali najpočetnejšou čeľaďou rastlín. Väčšina orchideí pochádza z Ázie, Strednej a Južnej Ameriky, kde ich nájdeme predovšetkým v tropických dažďových pralesoch a horských pralesoch. 

Stredobodom pozornosti milovníkov izbových rastlín sa stali orchidey vďaka svojim nádherným kvetom a záujem o ich pestovanie neutícha. Očaria v prvom rade exotickými tvarmi a farbami v odtieňoch červenej, fialovej, ružovej, žltej, zelenkavej až po bielu. Tie sa často vzájomne miešajú a vytvárajú rôzne odtiene a farebné prechody. Niektoré kvety intenzívne voňajú po škorici, vanilke, no sú aj druhy bez vône.

Vďaka úspešným šľachtiteľom a pestovateľom už dávno neplatí, že na ich pestovanie je potrebný skleník. Novovyšľachtené druhy je môžné pestovať ako izbové rastliny napríklad na okennom parapete.

Orchidey uprednostňujú veľmi svetlé miesta na východnom alebo západnom okne. Južné okno im prekáža pre ostré slnko a teplo. Rastlinám prospieva aj čerstvý vyvetraný vzduch, no neznesú prievan. Darí sa im, keď je relatívna vlhkosť vzduchu 60 - 70 %. Ideálna teplota predstavuje dvadsať stupňov Celzia. V miestnosti s ústredným vykurovaním treba zabezpečiť odparovacie misky s vodou a dobré vetranie, ale pozor na prievan!

Ak chcete experimentovať s pestovaním viacerých náročných rastlín, mali by ste si zriadiť orchidárium, špeciálny skleník. V ňom je môžné teplotu, svetlo a vzdušnú vlhkosť regulovať podľa rastových požiadaviek. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu