Čas Vianoc (Výklad)

Čas Vianoc (Výklad)

V mojej výkladovej práci, by som Vás chcela bližšie oboznámiť s jedným z našich najväčších sviatkov, s Vianocami. Tento sviatok nám už pomaly klope na dvere a preto by sme mali vedieť, že nejde len o čas počas ktorého sú rodiny spolu a kedy si ľudia rozdávajú darčeky.

Vianoce sú sviatky pohody a kľudu, ale tiež slávnosti oplývajúcej tajuplnou históriou. Ich korene totiž možno siahajú omnoho ďalej, ako nám hovoria kresťanské legendy. Prečo si ľudia dávajú darčeky? Kde sa v skutočnosti narodil Ježiš Kristus? A kde sa vzala naša predstava výzoru, o Santa Clausovi?

Vianoce boli zavedené v 4. stor. po Kristovi namiesto pohanskej slávnosti zimného slnovratu. V dnešnej dobe sú to najmä kresťanské sviatky, ktoré sú založené na príbehu narodenia Ježiša Krista v meste Betleheme. Ježišovi rodičia majú do tohto mesta prísť z Nazaretu v Galileji. A pretože nikde nenájdu ubytovanie, Mária porodí chlapca v jasliach. Aké je ale to pravé miesto Kristovho narodenia? Betlehemy totiž existujú dva!

Ten, do ktorého je miesto narodenia Ježiša vložené, leží južne od Jeruzalemu. Ale lokalita s rovnakým názvom sa nachádza aj neďaleko Nazaretu. Ktorá z týchto dvoch miest sa stala rodiskom Ježiša? Zdá sa, že druhá možnosť je pravdepodobnejšia. "Pokiaľ sa mal Ježiš narodiť v Betleheme, potom to bolo v tom severnejšom blízko Nazaretu. Archeologické nálezy tomu nasvedčujú viac ako v prípade Betlehema v Jeruzaleme. Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by spojil južný Betlehem s obdobím, v ktorom Ježiš žil," potvrdzuje archeológ. (Ošri,A., Magický čas Vianoc. In: ENIGMA, 12/2012,10.11.2012, s. 32).

A čo rozdávanie darčekov? Tento zvyk má hneď niekoľko vysvetlení. Prvá možnosť je, že ide o napodobovanie Božej veľkorysosti. Ako dal Boh ľudom svojho syna, tak si ľudia dávaním darčekov prejavujú náklonnosť a štedrosť. Tento zvyk však môže odkazovať aj k darom, ktoré ľudia prinášali narodenému Ježišovi do Betlehema. Bol predsa obdarovaný kadidlom, myrhou a zlatom. Hovorí sa však aj to, že si ľudia začali dávať darčeky len preto, aby upevnili svoje vzťahy. No nie vždy si tieto pozornosti dávajú medzi sebou. Malým deťom ich nosí samotný Ježiško. Alebo je to bradatý deduško v červenom obleku?

Mohutný chlapík v červenom kostýme, ktorý nosí darčeky deťom. Santa Clausa poznáme dnes už všetci. Aj keď je jeho pôvod cudzokrajný, okupuje naše obchody so železnou pravidelnosťou. Malým milovníkom Ježiška to ale láme hlavy. Čo ale všetko vieme o Santa Clausovi? Santa Clausa si asi všetci dávajú do súvislostí so Spojenými štátmi americkými. Pravdou ale je, že darčeky nosí deťom tiež v Kanade.

Prečo sa postava rovnakého charakteru objavuje na toľkých miestach? Pomenovanie Santa Claus pochádza z holandského slova Sinterklaas, ktoré je skratkou slova Sint Nicolaas. Nejde teda o nikoho iného ako o svätého Mikuláša. Spoločne s rozšírením kresťanských osláv narodenia Ježiša Krista tak vzniká pestrá rada bytostí, ktoré nosia počas Vianoc darčeky.

Jak sa ale dostal z Európy do Ameriky? Za všetkým stojí spoločnosť Coca - Cola! Na konci 20. rokov 20. storočia klesajú spoločnosti tržby. Snaží sa ich preto zvýšiť prostredníctvom vianočnej reklamy. Naozaj je autorom tejto postavy firma s nápojmi?

Na záver mojej práce by som chcela poznamenať, že nech sú už skutočnosti hocijaké, duch týchto sviatkov ostáva vždy rovnaký. Aj keď, nad jednou otázkou by sa mnohý z nás mohli naozaj zamyslieť. Aká je skutočná predloha nášho Mikuláša? Oslavujeme svätca, alebo reklamnú postavičku?

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/12538-cas-vianoc-vyklad/