Marec – mesiac knihy

Marec – mesiac knihy

Mesiac marec tradične spájame s príchodom jari a kvitnutím prvých snežienok, ale aj s pojmom marec – mesiac knihy. Kniha najväčší priateľ človeka od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci? Z historického hľadiska sa tento mesiac viaže na Mateja Hrebendu, ktorý šíril osvetu a vzdelanosť, pretože miloval knihy.

Matej Hrebenda sa narodil na Rimavskej Píle. Veľmi skoro mu zomrela matka. Jeho otec nikdy dlho nevydržal v žiadnom povolaní. Matej mal od narodenia zrakovú chybu. Veľmi rád čítal, no v noci čítať nemohol. Preto rád počúval. Chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Už v štrnástich rokoch sa začal zaoberať poéziou.

V roku 1814 napísal prvé ľúbostné verše. Vo svojom kroji prechodil celé Slovensko i Čechy. Ponúkal na predaj knihy alebo vymieňal staršie za nové. Oženil sa dvakrát a mal syna a dcéru. V marci roku 1880 zomrel a pochovaný je v Hačave.

Žiaľ v súčasnosti mladá generácia zanedbáva dobrú beletriu a radšej neprestajne hľadí na televíziu alebo sedí pred počítačom a mrhá čas na sociálnych sieťach. Pritom by sa dal využiť oveľa užitočnejšie, a to prečítaním si dobrej knihy, o ktorej sa môžeme medzi známymi porozprávať.

I keď mladí ľudia čoraz menej navštevujú kníhkupectvá či knižnice, našťastie aj pre týchto sa nájde nový moderný spôsob, ako si prečítať knihu a nemusieť pri tom prevracať strany. Internet nám ponúka elektronickú formu čítania kníh so širokým sortimentom od klasiky ako Otec Goriot od Balzaca až po modernú literatúru. Druhou alternatívou je zakúpenie elektronickej čítačky, do ktorej sa konkrétne diela dajú stiahnuť.

Množstvo informácií je čerpaných z nedôveryhodných zdrojov a výsledkom je skreslenie pohľadu na svet. Na rozdiel od internetu a televízie kniha poskytuje presné údaje, čo samozrejme závisí aj od dátumu jej vydania, a popravde je to neprekonateľný pocit prevracať stránku za stránkou.

Najlepšie je riadiť sa výrokom známeho pedagóga J.A. Komenského, ktorý povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“ 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/12543-marec-mesiac-knihy/