Sviatok sv. Valentína

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 10.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 221 slov
Počet zobrazení: 3 368
Tlačení: 275
Uložení: 256

Sviatok sv. Valentína

Niekto ho miluje, niekto nenávidí. Mnohí si myslia, že je to americký sviatok, ale nie je to tak. V posledných rokoch sa tento sviatok stal veľmi obľúbeným vďaka oslavovaniu lásky, dávaní si darčekov a trávením spoločných chvíľ. No kto bol Valentín v skutočnosti?

Valentinus bol rímsky kresťanský kňaz a lekár, žijúci v Ríme za vlády cisára Marka Aurélia Klaudia, ktorý býva zobrazovaný s kalichom v ľavej ruke a s mečom v pravej. Vidieť ho môžeme aj v oblečení biskupa, ktorý uzdravuje chlapca z padúcnice. Je tiež patrónom cestujúcich, včelárov a mládeže.

Za vlády cisára Klaudia boli kresťania kruto prenasledovaní a dokonca zakázal ženiť sa vojakom, pretože mal dojem, že ženatí muži nepodávajú dobré výkony na bojisku. Osoba vzdelaného Valentína je opradená viacerými legendami. Jedna z nich hovorí, že ho uväznili preto, lebo liečil uväznených kresťanov, ďalšia zas, že dôvodom jeho odsúdenia bolo tajné sobášenie mladých kresťanských párov, aj napriek zákazu cisára, za čo bol 14. februára 269 sťatý.

Pred svojou popravou vraj Valentín stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika a podľa novšej legendy sa kňaz a dievča do seba zamilovali.
Traduje sa, že Valentinus poslal deve pred smrťou lístok s nápisom „Od Tvojho Valentína“. Sviatok sv. Valentína sa začal oficiálne sláviť v katolíckej cirkvi oveľa neskôr, zaviedol ho pápež Gelasius I. až 14. februára roku 496.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu