Zóny pre každého študenta

„Ak chceš byť šťastný, vedz, že to záleží len od teba.“ Epiktetos (Úvaha)

„Ak chceš byť šťastný, vedz, že to záleží len od teba.“ Epiktetos (Úvaha)

Čo je šťastie? Dobrá otázka, na ktorú asi neexistuje jednoznačná odpoveď. Myslím si, že šťastie je to, na čo si človek spomenie pri vyslovení tohtoslova. Pre niekoho je to láska, rodina, priateľstvo, pre iného zas peniaze či nehnuteľnosti.

Väčšina ľudí má stále pocit, že im k šťastiu niečo chýba, no podľa mňa sa mýlia. Áno, rozumiem, niektorí ľudia nemajú práve najlepší život, ale vždy sa dá nájsť niečo, čomu sa dá povedať šťastie.Takisto sa nedá porovnať kto má viac šťastia, kto je šťastnejší. Ako sa hovorí, každý je strojcom svojho vlastného šťastia. Niekto by povedal: „Kto má peniaze, ten je šťastný.“ Ale myslíte si, že bude šťastný milionár, ktorému sa práve rozpadá rodina? Povedala by som, že asi nie.Šťastnejšíje ten, kto dokáže mať radosť aj zmalých vecí.Keď si predstavím napríklad ľudí na vozíku ako sa tešia zo života, majú radosť už len ztoho, že ráno vyšlo slnko či napadal sneh, mám pocit, že by sa mali niektorí ľudia nad sebou zamyslieť.Ľudia páchajú samovraždy kvôli nešťastnej láske. Načo? Koľko ľudí by dalo hocičo za to, aby mohli mať „len“ také problémy ako oni. Avšak aj títo ľudia vedia mať radosť zo života.

Zoberme si, koľko radosti prináša študentom, keď im odpadne písomka čihodina alebo keď chýba učiteľ. Aj to je určitý druh šťastia.Tá radosť, keď malé deti vidia úsmev svojej mamičky. Ale čím je človek starší, má stále viac aviac problémov astarostí, apreto si prestáva uvedomovať tie malé kúsky šťastia aradosti okolo seba.Každý človek má dôvod na radosť, len sa treba trochu poobzerať. Vezmime si napríklad, bežný zdravý človek. Má zdravie, rodinu, priateľov, vzdelanie, jedlo. To nie je šťastie? Šťastie je už len to, že sme sa narodili, že máme možnosť žiť ato si treba uvedomiť. Ak by si každý človek uvedomil, čo to šťastie vlastne je, bolo by na svete menej zla, menej nešťastných ľudí, menej problémov. Keďmá človek viac vecí, prestávapozerať na to, čo všetko vlastne má apotom má pocit, že mu stále niečo chýba, že nie je šťastný. Naopak, ten skromnejší sa dokáže tešiť aj zmaličkostí. Ztoho vyplýva, že šťastie človeka nezávisí od výšky konta ani od množstva vecí, ktoré ho obklopujú, ale dôležitý je jeho osobný postoj. Len porozmýšľajte, akú radosť by mal slepý človek, keby mohol aspoň raz vidieť svojich blízkych, stromy, kvety, slnko, sneh. My to vidíme každý deň aani si neuvedomujeme, aké je to šťastie.

Akú radosť by mal hluchý človek, keby mohol počúvať rádio, hudbu, počuť pre nás bežné zvuky ako spev vtákov, žblnkot potôčika či šušťanie listov, keby sa mohol porozprávať s kamarátmi. Alebo ak by si človek na vozíku mohol zahrať hokej, futbal, ak bysi mohol zaplávať alebo zatancovať na diskotéke spriateľmi.Keby ľudia trpiaci hladom asmädom mali toľko jedla avody ako my. Na túto tému je ešte veľmi veľa príkladov, ktoré by nám pomohli vidieť naše šťastie.Predstavte si, akí by sme boli šťastní, keby sme teraz prišli ovšetko to, čo máme aneskôr by sa nám to vrátilo späť.Vianoce, sviatky pokoja aradosti sú už za dverami. Tak prečo neurobiť pár dobrých skutkov,prečo sa nepoobzerať okolo seba na veci, ktoré  by nás urobili šťastnejšími?Darujme ľuďom darčeky nie zo zvyku, nie preto, lebo sa to na Vianoce proste patrí, ale zlásky, zo srdca. Takto potešíme nielen obdarovaných ľudí, ale aj seba samého.

Podľa Wikipédie je šťastie stav spokojnosti so životom, no podľa mňa je to niečo viac. Tak ako som povedala na začiatku: „Myslím si, že šťastie je to, na čo si človek spomenie pri vyslovení tohto slova.“ Pri mojom uvažovaní afilozofovaní som dospela kzáveru, že šťastie je ako puzzle. Z malých kúskov šťastia vo svojom živote si musíme poskladať jeden veľký. Vtedy budeme šťastní.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/12561-ak-chces-byt-stastny-vedz-ze-to-zalezi-len-od-teba-epiktetos-uvaha/