Mladosť - radosť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: Petka77 (26)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 444 slov
Počet zobrazení: 15 058
Tlačení: 869
Uložení: 881

Mladosť – radosť?

Je mladosť sprevádzaná radosťou? Prináša radosť pocit mladosti? Je byť mladým radosťou? Znamená radovať sa byť večne mladým? Znamená byť mladým večne sa radovať? Ľudia sa radujú, keď sú mladí. Keď sa ľudia radujú, tak sú mladí. Keď ľudia omladnú, radujú sa? Dáva to všetko vôbec zmysel? 

To, že mladosť je radosť počúvam z každej strany. Ale aj to, že mladosť je pochabosť. Znamená to teda, že radovať sa je pochabé? Alebo len ak budeme v mladosti pochabí, budeme sa radovať?

„Užívaj si, kým si mladá,“ hovorí mi starká. „Keď raz budeš v osemdesiatich rokoch sedieť v kresle a háčkovať pravnúčatám čiapočky, aby si mala na čo spomínať.“ Och, keby tak, starká! Prečo všetci vidia dospievanie ako to najkrajšie obdobie v živote? Prečo ja si to nemyslím? Neviem, možno je chyba len vo mne. Možno na to neskôr prídem. A možno to takto vníma väčšina teenagerov. Ale na čo sa vlastne sťažujem? Veď mám všetko, čo potrebujem: mám kde bývať, mám čo jesť a mám rodičov čo ma majú radi. Tak prečo sa mi to zdá byť stále málo?

Možno to spôsobuje nedostatok voľného času. Ráno odprevadiť sestru do školy,  poobede ísť po ňu, napísať si s ňou úlohy, odprevadiť ju na plaváreň, hodinu sa môžem učiť pri neustálom hluku pri bazéne a zvuku stále sa ozývajúcej píšťalky, naspäť domov. Mama sa ma s úsmevom spýta, aký som mala deň. Potom sa začne znova to isté, aký ťažký deň má za sebou a aká je unavená. A čo mám povedať ja?

Na druhej strane svojím spôsobom chápem, prečo má byť mladosť radosťou. A som rada, že sa ešte nemusím trápiť vecami, čo riešia dospelí. To vybaviť, toto kúpiť, tamto zaplatiť... Ako si to všetko môžu pamätať? Ako je možné, že mi mama vždy pripomína, kedy mám ísť k zubárke, keď ja si ani nepamätám, kde som si ten dátum zapísala? Byť dospelým je predsa len náročnejšie ako užívať si takmer bezstarostný život mladého človeka. Veď medzi moje starosti okrem sestry patrí len to, čo si zajtra oblečiem. Aha, a ešte škola.

Škola je zvlášť kapitola. Ďalšia výhoda pre dospelých. Tá predstava, že ešte 6 rokov strávim študovaním (teda ak ma vôbec niekde vezmú) ma občas trochu desí. Dospelí to majú už za sebou a nemusia tráviť hodiny učením sa (niekedy celkom zbytočných) vecí na písomku. A keby len jednu! Ale tri predmety naraz! Potom nech sa nikto nečuduje, že nemám samé jednotky!

V podstate nám každé obdobie života prináša isté radosti aj starosti. A po celkovom zvažovaní rozdielov medzi dospelými a mladými som prišla na to, že my, teenageri, prežívame jedno z najkrajších období života, preto by sme si ho mali naplno vychutnať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu