Nikam sa neponáhľaj, všetko má svoj čas!

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 11.04.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 315 slov
Počet zobrazení: 5 096
Tlačení: 368
Uložení: 359

Nikam sa neponáhľaj, všetko má svoj čas!

Takto znie jeden anonymný výrok. Je naozaj pravda to, čo hovorí táto veta? Môžme ju pojať z dvoch rôznych uhlov. Prvý vezmeme z tej strany, že sa budeme zaoberať tým, či má naozaj všetko svoj čas a či sa naozaj oplatí čakať.

Ľudia čakajú rôzne veci a situácie.
Jedni čakajú zázrak, ktorý sa nikdy nestane, druhí čakajú lásku, ktorá nikdy nepríde, iní zase lepšiu prácu, výhru v lotérii či viac šťastia alebo zdravia. Je naozaj pravda to, že sa nemáme nikam ponáhľať? To, že všetko má svoj čas? Veď život je taký krátky. Tak prečo sa nepoponáhľať s dôležitými rozhodnutiami, ktoré nám ho môžu pomôcť prežiť jednoduchšie?

Prenesme sa na chvíľu do reálneho života. Jeden z pracovníkov v kancelárii môže očakávať povýšenie... príde naozaj čas, kedy práve jeho osloví šéf, aby sa zastavil v pracovni, že má pre neho niečo výnimočné? Dievča čaká, že si ju jej vysnívaný chalan, do ktorého je tak veľmi zaľúbená, všimne...naozaj príde čas, kedy sa ten jej vyvolený zaľúbi práve do nej? Športovec očakáva, že bude najlepší v tom, čo robí...naozaj príde deň, kedy sa jeho celoročné úsilie ukáže svetu?

Ale predsa, z druhej strany, táto veta niečo znamená. Hovorí o tom, že sa nemáme ponáhľať v dôležitých veciach a rozhodnutiach. Veď prečo snívať o vysokej škole, keď ešte len končím základnú? Príde čas, kedy to bude naozaj reálne. Alebo, načo si hľadať potencionálneho celoživotného partnera už od 14-tich? Nepríde ten správny čas, kedy sa objaví ten, ktorý s nami bude chcieť stráviť zvyšok svojho života? Alebo, načo sa ponáhľať so zakladaním rodiny? Nenadíde raz čas, kedy to bude v súlade s prírodou i s našou dozretosťou?

Je to naozaj zaujímavý výrok. Preto som sa nad jeho slovami pozastavila. Avšak, človek je slobodná bytosť, tak prečo by si mal nechať diktovať od druhých, čo a ako má robiť? Pri výbere má predsa voľnú ruku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu