Slávnostný prejav - ukážka slohu

Slávnostný prejav - ukážka slohu

Slávnostný prejav - znaky slávnostného prejavu

· Oslovenie adresáta

· Sugestívny

· Metafora, personifikácia, hyperbola, opakovanie slov, (anafora, epanastrofa), expresívne slová, dramatizujúce prostriedky

· Frazeologizmy, citáty, príklady

· Jeho charakter a výber prostriedkov závisí od toho, komu je adresovaný

· Rečnícke otázky

· Najčastejšie 1.a 2. osoba

· Kompozícia:

Vážení prítomní!

Nadišiel čas, na ktorý sme už všetci netrpezlivo čakali. Čas, keď nám vyčarí úsmev na tvárii najmenšia maličkosť. Čas, keď sa opäť po roku stretneme so svojimi milovanými pri hrejivom krbea každú sekundu pocítime ničím nenahraditeľnú rodinnú lásku , to rodinné puto, ktoré nás spája.

Kúzlo Vianoc už spojilo mnohých ľudí. Každý túži stráviť najkrajšie dni v roku so svojiminajbližšími a tešiť sa tak, ako sa tešia oni.Keď si teraz spomenieme na už prežité Vianoce, zaplaví nás jemný pocit nostalgie, akoby tobolo včera. Písanie listu Ježiškovi o všetkých svojich snoch, vôňa práve upečeného medovníka soškoricou, ktorá sa nesie po celom dome či šmýkanie sa na snehu.

To boli a navždy budú pre násVianoce. Dnes sa čím ďalej tým viac vytráca tá krásna viera, že ak vydržíme celý deň bez jedla, uvidímezlaté prasiatko, či keď budem tíško sedieť, začujem cingot zvončekov.

Ale jedno stále zostáva.Zostáva to tajomné čaro v našich dušiach, chuť robiť radosť ostatným, aby sme všetci boli naozajšťastní a po skončení sviatkov mohli povedať: „Toto boli tie najkrajšie Vianoce.“Dovoľte mi, milí prítomní, aby som vám v mene všetkých študentov zaželala pokojnéa požehnané vianočné sviatky, pohodu v kruhu svojich najbližších a do nového roka veľa zdravia,energie a chuti do života. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/3764-slavnostny-prejav-ukazka-slohu/