Hej Slováci!

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 935 slov
Počet zobrazení: 6 020
Tlačení: 407
Uložení: 364
Asi sa nepamätáte na časy dávno minulé, keď sa Slováci nemohli slobodne vzdelávať vo svojom rodnom jazyku a boli často nútení učiť sa po maďarsky, ale pravdepodobne ste už o nich počuli. Bolo to obdobie, keď ľudia bojovali za slobodu pre všetkých, nielen pre štátotvorný národ. Skončilo sa to v roku tisícdeväťstoosemnásť, ale naozaj to vyvrcholilo až v roku tisícdeväťstodeväťdesiatdva, keď sa slovenskí politici rozhodli odtrhnúť od Česko-Slovenskej republiky a pri vlastnom odtŕhaní so sebou stiahli aj celú slovač, ktorá tento ich krok neodsúhlasila v žiadnom referende. Ale každopádne, boli sme slobodní. Túto slobodu som si naplno užíval aj ja a dopúšťal som sa vecí, ktoré by som dnes určite nerobil (samozrejme, veď som mal tri mesiace) a takto som prežil celé svoje útle detstvo- slobodne a bez predsudkov. Bol som malý a je jasné, že malé dieťa nepozná problémy, ktoré niektorým dospelým pripadajú veľmi dôležité, a ktoré nechápem doteraz (možno som sa v tejto oblasti prestal psychicky rozvíjať už vo veku troch mesiacov). Nechápem veľa vecí. Jednou z nich je učivo v škole a druhou nacionalizmus a xenofóbia. Akosi mi stále nedošlo, čo je na nich také úžasné, a preto sa so teraz pokúsim zistiť.

Už od malinka na mňa vplývali hrubé nacionalistické výstupy istého nemenovaného politika (môžeme ho volať napríklad Janko S) a zdali sa mi ohromne zábavne.
Dôležité je, že výroky, na ktorých som sa zabával, keď som mal deväť rokov, sa mi dnes zdajú poburujúce a nebezpečné, sa stále baví množstvo dospelých, ktorí majú asi rovnaký inteligenčný kvocient ako deväťročné dieťa. Je tu pomerne silná časť slovenského národa, ktorá je na tom ekonomicky iba o kúsok vyššie ako priemerný obyvateľ banánovej republiky. Títo ľudia, (ja ich nazývam elita národa) si nahovárajú, že úspech je už len to, že sa narodili v bielej rodine, ktorá je dostatočne nemaďarská na to, aby sa mohli búchať do pŕs, že akí sú len oni strašne hrdí Slováci. Pokiaľ je tu táto elita národa, nielen nášho, ale pravdepodobne každého, inteligentní ľudia budú  stále v menšine, lebo inteligentní ľudia nie sú pre médiá dosť zaujímavý, pretože je s nimi dosť nuda. Nepália vlajky cudzích štátov (dokonca ani svojho vlastného) nenadávajú iným len preto, že neovládajú ich rodný jazyk, že sú príliš tmaví, svetlí alebo inak nevhodne sfarbení, poprípade tvar ich očí nevyhovuje ich predstave o ideálnom Slovákovi, Čechovi, Vietnamcovi, Rómovi, či Maďarovi.

Proste nerobia mnohé zábavné veci, ktoré stojí za to natočiť a pustiť vo večerných správach ako obraz celého národa, teda aj tej časti, čo nepotrebuje pochodovať v uniformách, ktoré vyšli z módy už v roku tisícdeväťstoštyridsaťpäť. A tak sa na scénu dostáva elita národa od svojej najnižšej vyholenej triedy útočiacej na zahraničných študentov, cez strednú triedy, ktorá reční, pochoduje a zasa reční, až po smotánku, ktorá to so svojimi predsudkami dotiahla až do poslaneckých lavíc. Vidíme v televízii horiacu vlajku a pár stoviek pivom posilnených hrdinov, ktorí nadávajú na emigrantov, že im vraj berú prácu (ktorú by aj tak nechceli alebo na ktorú nemajú kvalifikáciu) a vláčia sem všelijaké cudzie zvyky a náboženstvá, pričom oni sami neboli v kostole dosť dlho na to, aby stratili aj základy z mierumilovného učenia náboženstva. Povieme si: „ Ej tí /národ/ sú ale /nadávka/ “ a už aj v nás tlie bezduchá xenofóbia, ktorá zneužíva jednu ľudskú vlastnosť a to strach z neznámeho. Pri stretnutí s neznámymi vecami je strach prirodzenou reakciou, ale ľudská  bytosť je tým čím je práve preto, že sa nenechá ovládať primitívnymi pudmi a to neznáme, teda v tomto prípade neznámu kultúru preskúma a zistí, že sa nemá čoho báť a kontakt s inou kultúrou ho môže len obohatiť.

Takto by to bolo ideálne, kazia to však sny niektorých ľudí o veľkom Uhorsku alebo bielom Slovensku (nech si počkajú na sneh) alebo o hocijakú krajinu s hocijakým prívlastkom, ktorí sa pre krajinu proste nehodí. Ale sú tu aj oveľa umiernenejší ľudia, ktorí nadávajú napríklad na to, že sa v niektorých školách na južnom Slovensku učia maďarské deti po aj maďarsky. Nemajú na to žiadny praktický dôvod, len zakorenený odpor voči Maďarom, ktorí je mnohokrát obojstranný. Z ľudí neustále hovorí nenávisť a vedia, že keď sa vedľa seba postaví Maďar a Slovák, tak nevidíte žiadne podstatné rozdiely, okrem reči a aj tú sa títo ľudia snažia eliminovať. O čo sme potom lepší od Uhorských úradov, keď chceme robiť vlastne to isté, čo robili oni. Je zaujímavé, že na samotnom juhu takéto problémy takmer nepoznajú a olej do prakticky neexistujúceho ohňa prilievajú práve tí, ktorí bývajú v oblastiach, kde Maďara za celý rok nestretnete (veď tam má najväčšiu podporu aj náš Janko S). A keď sú zlí Maďari, prečo by nemohli byť zlí aj prisťahovalci, utečenci, homosexuáli a moslimovia. Rasizmus je len jeden, nech prichádza odkiaľ chce. Stačí jeden človek, ktorý začne hon na čarodejnice a zvalí na istú menšinu všetky problémy sveta a už tu máme rasovo motivované útoky a pomaly sa blížime bárs aj ku kryštálovej noci.

Tomuto všetkému by mohlo predísť heslo: Kto do teba  predsudkom, ty doňho rozumom. Avšak podobné heslo doteraz nenadobudlo úplnej funkčnosti, a tak sa radšej nebudem spoliehať na žiadne heslá o rozume, ale radšej na samotný rozum ľudí, ktorí sú vo svojej podstate všetci dobrí, len im treba dať správne vzdelanie a výchovu, nevkladať do nich už od útleho veku svoje predsudky, ale ukázať im, že svet je taký krásny práve preto, že je taký rozmanitý. Na xenofóbii nie je úžasné nič a na nacionalizme taktiež. Je ľahšie odsúdiť celú skupinu alebo etnikum, ako sa zaoberať každou osobou oddelene, ale stáva sa nám často, že si musíme vybrať medzi tým, čo je ľahké a tým, čo je správne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#ako som prezil velku noc #ideálny študent


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu