Svet, v ktorom si človek nájde cestu k človeku

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 11.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 305 slov
Počet zobrazení: 13 351
Tlačení: 888
Uložení: 1 034

Svet, v ktorom si človek nájde cestu k človeku

Väčšina ľudí netrpezlivo očakávala príchod roka 2000 spojený vstupom do nového tisícročia. Keby sme sa starších ľudí opýtali ako si pred tridsiatimi rokmi predstavovali 21. storočie, mnohí z nás by sa nad ich predstavami pousmiali. Ako vlastne vyzerá svet 21. storočia, v ktorom žijeme? Rozhodne nie tak, ako si ho ľudia predstavovali v minulosti. A už vôbec sa nepodobá na svet, v ktorom by chceli žiť.

Píše sa rok 2003. 21. storočie - storočie prípravy vstupu bývalých socialistických krajín Európy do Európskej únie, rozvoja štvrtého sektora hospodárstva vo veľmociach USA, Japonska, Nemecka a Veľkej Británie. Na jednej strane žijeme vo svete rozvinutej vedy a techniky, počítačov, elektroniky a telekomunikácií. Dozvedáme sa o nových objavoch a pokrokoch vo výrobných technológiách, napredovaní biotechnológií a využívaní netradičných zdrojov. Svetové trhy zaplavujú syntetické výrobky, plastické látky a ďalšie výrobky ako výdobytky modernej doby.

No na druhej strane je to aj svet biedy, hladujúcich detí, vojnových konfliktov a občianskych vojen, nových nepoznaných chorôb. Svet plný stresu, ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi chorobami, ľudí bažiacich po peniazoch. Akosi sa stráca ľudská humánnosť, ohľaduplnosť a do popredia sa dostávajú materiálne hodnoty. Sme svedkami napredovania výskumu a vedeckej činnosti v rôznych odvetviach strojárstva, chémie i v oblasti zdravotníctva v podobe nových liečiv, liečenia chorôb, či transplantácie orgánov.

Stávame sa svedkami vrcholných výkonov športovcov, ďalšieho dobývania vesmíru a objavovania nepoznaného. Veda a technika pokročili natoľko až sa človek obáva, že ho raz úplne nahradí. Hroziace globálne problémy ľudstva a ekologické katastrofy nútia človeka zamyslieť sa nad svetom, v ktorom žije.

Je najvyšší čas, aby sa ľudia spamätali a žili vo svete, ktorý nebude poznať slzy, strach a hlad. Svet, v ktorom si človek nájde cestu k človeku, povýši morálku nad všetky majetky sveta a pochopí, že ulovením posledného živočícha a zničením posledného stromu sa z peňazí nenaje. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu