Prejav: Privítanie novorodencov

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 09.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 467 slov
Počet zobrazení: 18 704
Tlačení: 945
Uložení: 881

Prejav: Privítanie novorodencov 

Vážení rodičia, milí hostia!

Aj najväčší básnik sotva nájde výraznejší a presvedčivejší symbol ľudského šťastia, ako sú blaženosťou svietiace oči matky a otca pri pohľade na svoje novorodeniatko. Svojou láskou mu dali život, aby odovzdali posolstvo existencie ľudského rodu ďalšej generácii.

Aj dnes sme sa zišli spoločne s vami, rodičmi, aby sme spolu precítili veľkú chvíľu naplneného životného šťastia, aby sme medzi  nami privítali nového malého občana. Dovoľte mi, milí rodičia, aby som vám pri tejto príležitosti srdečne zablahoželala a popriala vám veľa rodičovskej radosti z vášho dieťaťa.

Som presvedčená, že vo chvíli slávnostného uvedenia vašej dcérky do života si zvlášť uvedomujete zodpovednosť pri plnení svojho rodičovského poslania. Dali ste život svojmu dieťaťu, aby ste z neho vychovali zdatného, vzdelaného jedinca pre našu vlasť. Dávajte mu svoju rodičovskú lásku a starostlivosť tak, aby vaše šťastie bolo znásobené v budúcnosti jeho láskavým a starostlivým vzťahom voči nám.

Rodičovské starosti pri výchove dieťaťa nie sú malé. Od prvých dní svojho života prijíma dieťa svoj citový svet z rodičovskej lásky. Chcela by som vám pripomenúť, že niet lepšej výchovy, ako je dobrý osobný príklad rodičov, ako je výchova v podmienkach zdravej rodiny, v ktorej vládne láska, vzájomné porozumenia a podpora.

Želám vám, milí rodičia, veľa radosti z vášho dieťatka.

Na záver mi dovoľte, aby som vám aj vášmu novorodeniatku zaželala veľa zdravia, pohody a lásky v kruhu svojej rodiny a blízkych.

Milí rodičia, vážení prítomní!

Niet väčšieho šťastia v živote rodičov, ako zovrieť do svojho náručia malé, zdravé dieťatko. Niet krajšej žiary na svete, ako je žiara detských očí. Najtajnejším želaním každej matky, je mať dcéru – dcéru, ktorá by sa v starobe starala o svojich rodičov, pomáhala im a bola im priateľkou. Syna by som chcel – tajne vzdychne zasa otec. Syna, ktorý by nosil otcovo meno, pokračoval by v jeho práci.

Tieto tajné želania sa však rozplynú vo chvíli, keď rodičia začujú prvý plač. Rovnako sa teší otec i matka. Privítať mi pripadla dnes milá povinnosť na svete nového občana. Je to neobyčajne milá a významná udalosť.

Milé mamičky, skláňate sa nad bielou perinkou, kde spokojne spia vaše detičky. Hľadíte láskyplným pohľadom na ich hodvábne vlásky a snívate, čo  z nich vyrastie.

Budú šťastné? Driemu zatiaľ s pästičkami zovretými, odkázané na vašu starostlivosť. V ich tváričkách hľadáte svoje črty. Veď sú kvetom vašej lásky. Prišli preto, lebo ste sa rozhodli obohatiť svet o nového jedinca.

Myslíte na to, že vaše dieťatko bude potrebovať lásku, ochranu a trpezlivosť obidvoch rodičov, a to nielen teraz, ale v celom svojom živote.

Iste si uvedomujete, že poskytnúť všetky spomínané atribúty nie je ľahké. Vyžaduje si to od rodiča veľkú trpezlivosť, prebdené noci. Vyjadrujem však presvedčenie, že toto všetko vykonpenzuje radosť z vášho dieťatka. Prajem vám, aby ste tých radostných dní mali čo najviac. Bude ich iste veľa už len preto, že vo svojich deťoch sa opakujeme, žijeme v nich ďalej.

Nech vaše ratolesti prežijú čo najšťastnejší život!  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu