Život (Prejav)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: AdamSVK
Typ práce: Referát
Dátum: 04.01.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 443 slov
Počet zobrazení: 16 447
Tlačení: 913
Uložení: 843

Život (Prejav)

Vážený pán profesor, milí spolužiaci a spolužiačky,

život na tomto svete je možný už vyše 20 tisíc rokov. Priemerný vek človeka je približne 70 až 80 rokov. Neskutočne krátka chvíľa na to, aby sme sa nechali pripraviť o to krátke šťastie, ktoré na tomto svete prežívame. 

Často krát nám náladu dokážu pokaziť úplne primitívne veci, od zlej známky v škole až po zbytočné hádky s blízkymi, či iné malichernosti. Prídu však v živote chvíle, keď sa ocitáme v situácii, kedy náš jediný cieľ je to, čo sme donedávna považovali za absolútnu samozrejmosť, ktorú sme si možno ani nedokázali vážiť. Čo myslíte? Čo môže byť tak zrazu dôležitejšie ako zlé známky v škole? Áno, je to tá najdôležitejšia vec akú môžeme mať - život. Postretne nás náhla nevoľnosť, zájdeme k lekárovi, ktorý urči život ohrozujúcu diagnózu. Život na vlásku.

Všetko má tak rýchly priebeh. Začína sa nová etapa života. Veci, ktoré boli doteraz podstatné sa stávajú zabudnutými. Zrazu si vychutnávame každú jednu sekundu existencie na tomto svete. Zrazu sa tešíme z toho, že sa môžeme porozprávať so svojou mamou, otcom, čo sme vždy považovali len za nudnú samozrejmosť. Prečo to tak doteraz nebolo? Prečo musí prísť takýto nešťastný zásah do života, aby sme si začali vážiť takéto veci. Ťažko sa hľadá odpoveď na túto otázku. Vysvetlením je azda len to, že človek si váži to najcennejšie čo má, až keď o to prichádza.

Nestarajme sa o to, aby sme žili dlhý, bohatý život. Starajme sa o to, aby sme tento život vedeli prežiť naplno. Aby sme si vedeli vážiť vôbec to, že môžeme byť na tomto svete. Len s pochopením týchto základných vecí v živote, dokážeme skutočne žiť naplno a prekonávať aj tie najväčšie ťažkosti.

V súvislosti s touto témou mi nedá nespomenúť aj náboženstvo, ktoré k téme život určite patrí. Neviem ako vy ostatní, ale ja si myslím, že pobyt na tejto zemi nám pripravil Boh. Každému z nás pripravil nejaký kríž, ktorý musíme niesť až dokonca. Kríž, to sú tie všetky utrpenia a ťažkosti, ktoré v živote prichádzajú. Je to taká skúška na posmrtný život.

Myslím si, že pochopeniu predchádza utrpenie a z fráz múdrych ľudí je známe, že utrpenia nás posúvajú ďalej. Prekonaním každej útrapy, hádky, ťažkosti sa stávame odolnejšími, múdrejšími a silnejšími. Môžeme sa postaviť vo svojom raste o schodík vyššie. A načo nám je rast? Predsa tým sa približujeme k dokonalosti. Musíme však vedieť, že dokonalý je len Boh a iba takýmto spôsobom sa môžeme k nemu priblížiť.

Niekto si myslí, že Boh na neho naložil príliš ťažký kríž, ktorý nemôže zvládnuť. Ale mýli sa. Každý z nás dostane taký kríž, aby ho odniesol, hoc aj kolenačky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu