Slovo ma ľahkosť vetra a silu hromu

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 25.07.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 432 slov
Počet zobrazení: 9 855
Tlačení: 744
Uložení: 718

Slovo ma ľahkosť vetra a silu hromu

Slovo ma ľahkosť vetra a silu hromu. Vôbec netuším, kto túto vetu vyslovil, ale dotyčný trafil klinec presne po hlavičke. Čo vlastne toto spojenie znamená? Niekto by v tom hľadal nejaké meteoroligcké alebo fyzikálne pozadie, no asi márne. Význam je totiž oveľa abstraktnejší a hlbší.

Mali by sme sa asi na začiatku zamyslieť nad otázkou, čo je hlavnou výsadou človeka, ktorú mu nikto nikdy nevezme. Áno, je to možnosť hovoriť. Ľudia komunikujú takmer neustále, na rôznych miestach, v rôznych situáciách  a s rôznymi ľuďmi. Už z logického hľadiska nám vyplýva, že samotná reč sa skladá zo slov.

A v našom prípade je práve to obyčajné, jednoduché, ľahké slovo tou najsilnejšou zbraňou, ktorú môže človek vlastniť. Je paradoxom, že na strelné zbrane potrebujeme zbrojný pas no na slová nie, pričom samotné slovo má často-krát oveľa ničivejší efekt.

Jedno príslovie hovorí: „ S mocou prichádza aj zodpovednosť“. Slová majú obrovskú moc, ktorú si veľa ľudí neuvedomuje a práve preto s touto silou nenakladajú zodpovedne. Zodpovednosť v tomto prípade môžeme inými slovami charakterizovať ako používanie hlavy pri tom, čo povieme a ako to povieme.

Slová môžu byť počiatkom nových priateľstiev alebo vzťahov. No však fungujú aj presne naopak. Môžu ich taktiež okamžite ukončiť a zanechať v ľuďoch hlboké rany či už na duši alebo v srdci. Ja sama som si už vyskúšala, akú bolesť a rany môžu slová spôsobiť. Sú to už síce staré rany, ale predsa tam sú a pravdepodobne nikdy už nezmiznú, pretože každá spomienka na slovo, ktoré ich spôsobilo mi ich pripomenie a znova začnú bolieť. Tak ako je hlavnou výsadou človeka hovoriť, tak je jeho zlozvykom ubližovať. Ľudia sú na to proste experti. Niekedy to, čo vyslovia ani nemusia myslieť vážne, no sila vysloveného slova ďaleko preváži nepodarený vtip.

Samozrejme všetko na svete má svoj protiklad. Tak ako existuje nebo a peklo, dobro a zlo, voda a oheň, ľudia nepoužívajú stále slová negatívneho významu, ktoré strpčujú život. Ako ich protiklad tu máme pozitíva. Som presvedčená, že ich používaním sa dá liečiť. Každý určite pozná situáciu keď mu je smutno, cíti sa byť osamelý alebo len nemá svoj deň. Stačí mu povedať pekné slovko a hneď sa mu dušička rozosmeje.  Skrátka, slovami sa dajú robiť veľkolepé veci.

Je dôležité si uvedomiť, že zoskupenie písmen a slov môže zmeniť celý život. Zmeniť život ľahkosťou vetra a silou hromu. Pretože aj samotné slovo má ľahkosť vetra, ale dušu človeka môže zasiahnuť ako hrom. Niekedy je dobré dávať si pozor na to, čo vyslovíme, pretože možno len hlúpou poznámkou môžeme ublížiť nielen druhým, ale aj sebe. Preto používajme radšej slová na pozitívne veci. Sme toho schopní? Ja si myslím, že určite áno.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu