Úvaha na medziľudské vzťahy a sebavedomie

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 25.07.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 465 slov
Počet zobrazení: 14 645
Tlačení: 936
Uložení: 928

Úvaha na medziľudské vzťahy a sebavedomie

Skôr, než sa začneme nimi zaoberať, mali by sme najskôr porozmýšľať, čo vlastne tie medziľudské vzťahy znamenajú. Medzi tieto vzťahy sa nezaraďujú len tie dobre ako láska, rešpekt, súdržnosť, ale aj tie záporné ako sú mnohokrát  nevraživosť, šikana alebo diskriminácia.

K medziľudským vzťahom ale nezanedbateľne patrí aj sebavedomie alebo lepšie povedané sebadôvera, pretože na ľudí medziľudské vzťahy len nepôsobia ale sami ľudia tie medziľudské vzťahy tvoria a ovplyvňujú ich. S tými dobrými vzťahmi v podstate nie je problém, ale nie každý ich rešpektuje a vytvára v tom správnom smere. Vo svojej podstate je podľa mňa každý človek dobrý, avšak pokúšajú nás rôzne nástrahy a tým je často ťažké odolať.

Dôvodmi, kvôli ktorým sa človek rozhodne pre zradu, klamstvo, obohatenie, sú peniaze prestíž, úspech v kariére, vlastne obohatenie sa na úkor iného. A najhoršie na tom je, že tí iní sú tiež ľudia a sú taký menej sebavedomí ktorý neveria sami sebe a nedokážu sa brániť ako podľa mňa menšina tých „silnejších“ a priebojnejších.

A práve to je v tom, že tí „silnejší“ sa niekedy povyšujú nad tých slabších, ale nemusia byť tí zlí, no dá sa povedať, že tí ľudia ktorí sú slabší si za to môžu aj sami, pretože ja niekedy nechápem, že ak niekto do niekoho tak povediac „rípe“ a ten si to proste nechá alebo sa rozplače. U malých detí sa dá to ešte pochopiť ale u tých starších to podľa mňa je trochu čudné a to preto, že ak si to môže niekto proste nechať, nedokáže sa sám postaviť a povedať NIE!

A potom sa takí ľudia sami seba ľutujú a hrajú sa na chudáčikov, ale predsa to potom vyzerá akoby čakali na ich „princa na bielom koni“ ktorý sa za nich postaví a bude ich brániť. Ja sa pokladám za dosť sebavedomého človeka a sám viem, že keď sa niekto chcel frajerčiť na môj úkor, tak mal proste smolu lebo ja som mu to nedovolil. Pravdaže, každý človek niekedy potrebuje pomoc od niekoho druhého, ale nemôže sa na niekoho iného spoliehať stále. Každý podľa mňa má nato aby sa mohol postaviť a sám za seba povedať, že sa mu niečo nepáči.

A to hlavne preto, že každý je istým spôsobom nejaká osobnosť a každý si tu osobnosť robí zo seba sám. A keď si nechá na sebe robiť niečo, čo sa mu nepáči a nechá si to raz tak má proste minimálnu šancu tak 50/50%, že sa to bude opakovať. Je ale pravda, že nie každý má v sebe dar výrečnosti ale na svete ja naozaj málo nemých ľudí a ty čo nie sú by v tom pozitívnom zmysle mohli ústa aj používať som si istý, že by im to neuškodilo ale viac pomohlo. Nakoniec by som chcel, len aby ste sa nad touto úvahou zamysleli a chcem sa vás len spýtať či si myslíte aj vy, že dobré medziľudské vzťahy sú dôležité.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu