Zachráňme lesy (Diskusný príspevok)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: 1993Majus
Typ práce: Referát
Dátum: 31.03.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 528 slov
Počet zobrazení: 18 489
Tlačení: 928
Uložení: 945

Vážený pán prezident, minister životného prostredia a ostatní prítomní

Srdečne Vás chcem privítať na dnešnej schôdzi, ktorá sa povedie témou „Zachráňme lesy “Táto téma je v súčasnosti dosť aktuálna a veľmi dôležitá.

Nedá sa nevšimnúť si,že lesy sa strácajú ako mávnutím čarovného prútika.Nájsť nejaký nepoškodený les je už dávno veľmi vzácne. Od pradávna sa drevo využívalo ako ľahko dostupný a kedysi i lacný prírodný zdroj. Už niekoľko storočí pred našim letopočtom ľudia vyrúbovali lesy a vytvárali umelé polia.Sťali milióny stromov, aby si mohli navariť, zohriať sa,či postaviť si príbytky. No nikdy neboli lesy pod väčším tlakom ako dnes. Odlesňovanie má za následok trvalé straty biotopu a následnú stratu tisícov druhov živočíchov a rastlín,ktoré obohacovali prírodu a ekosystém na planéte.Mnohí z nás si neuvedomujú ako su stromy pre ľudstvo veľmi doležité.

Regulujú teplotu a vlhkosť vzduchu, vodný režim, odtok z územia, vyparovanie, množstvo zrážok,zmierňujú horúčavy,pomáhajú pri zachovaní pôdy,ochladení atmosféry , uvoľňujú kyslik minimalizujú eróziu,ďalej sú zdrojom surovín a sú domovom miliónov zvierat V neposlednom rade sú prostredím rekreácie a zdrojom regenerácie.Dokonca veľa liekov by neexistovali nebyť toho čo nam dala príroda Stromy nám dávajú kyslík- a my ich za to vyrubujeme.Vedeli ste,napríklad,že za 1s sa vyrúbe z lesa plocha o rozlohee futbalového ihriska,to znamená 135000 km ročne ? Takisto veľký problém sa týka amazonského pralesa v Brazilií-každy rok sa z neho totiž vyrúbe územie veľké skoro ako polovica rozlohy Veľkej Británie. V Nigérii je 81% lesného porastu nenávratne preč. Tropických pralesov Brazílie je menej ako 90-95%. Lesy strednej Ameriky sa od roku 1950 zmenšili až o dve tretiny. Krajiny ako India, Mexiko, Filipíny, Thajsko, Indonézia, Čína, Kongo a Ghama stratili viac ako 50% svojich lesov.Problém s vyrubovaním lesov sa netýka len spomenutých krajin ale prakticky celého sveta.Ak sa hneď nezredukuje výrub stromov,tak v juhovýchodnej Ázii zotnú v roku 2047 posledný strom.Z celého sveta úplne vymiznú lesy v roku 2075.Ignorovanie týchto faktov ohrozuje prežitie mnohých ohrozených druhov a už vyvolalo drastické zmeny v globálnej klíme.Aj keď si toto hroziace nebezpečenstvo úplného vyničenia lesov uvedomuje čoraz viac ľudí no kým si to uvedomia všetci a budú sa snažiť tomu zabrániť môže sa stať,že nebude už ďalej čo ochraňovať.A preto,vážení prítomní, týmto spôsobom by som Vás chcela vyzvať aby sme spoločnými silami aspoň trochu obmedzili narastanie tohto problému.Napríklad pred vytlačením sa opýtajte samých seba :potrebujem to vytlačiť?

Ak áno,tak využiť obe strany. Snažte sa obmedziť nákup produktov závislých na výrube stromov.To neznamená,hneď bojkotovať tieto produkty.Stačí, ak si namiesto nich kúpite recyklované výrobky.Miesto používania palivového dreva skúste použiť uhlie.Môžete pomôcť aj napriklad bezpapierovým fakturovaním. Skúste sa inšpirovať prípadom z Ćíny kedy vláda vytýčila požiadavku aby každý zdatný občan zasadil aspoň 3 stromy za rok.

Spôsobov je mnoho ,a ja verím že vy aspoň jeden z nich si nájdete a pomôžete obmedziť tento globálny problém,pretože ak sa vyrúbu všetky stromy, civilizácia nebude schopná daľej fungovať. Preto je veľmi dôležité, aby naša generácia ,a aj tie čo prídu po nás, ochraňovali lesy a bojovali za ich práva.

Ďakujem za Váš čas a pozornosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu