Ako som maturovala z nemeckého jazyka

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: maturanti
Typ práce: Referát
Dátum: 20.08.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 520 slov
Počet zobrazení: 6 788
Tlačení: 566
Uložení: 528

Ako som maturovala z nemeckého jazyka

Skúšku dospelosti mám úspešne za sebou. Veľa času som trávila pri knihách, pripravovala sa na maturitnú skúšku. Najviac som sa pripravovala na slovenčinu a najmenej na nemecký jazyk. Celý ten týždeň pred maturitou som sa len učila, opakovala som si všetko čo som sa naučila za tie 4 roky. Od rána do večera som bola len pri knihách.

Nastal deň D. A je to tu maturita. Bola som v strese, mala som strašné nervy. Ešte večer som si písala so spolužiačkou či už je všetko naučená a má natrénované maturitné testy. Keďže nás bolo veľa, boli sme rozdelení na dve skupiny, aby to rýchlejšie išlo. Triedna nám povedala ako to všetko bude prebiehať, kedy budeme maturovať a z akých predmetov.

Vtedy som asi ale nedávala pozor bola som duchom neprítomná. 1. deň som maturovala zo slovenského jazyka. Rozprávala som sa so spolužiačkou o tom čo sme sa všetko učili keď tu zrazu ja som rozprávala o slovenskom jazyku a ona o nemeckom jazyku.

Bola som úplne zmätená o čom to rozpráva veď nemčinu máme mať až v utorok a nie dneska. A potom ma to napadlo: Úplne som na to zabudla, jak nám triedna rozprávala, že budeme rozdelený na dve skupiny podľa abecedy, že v pondelok bude mať jedna skupina nemecký jazyk a druhý skupina slovenský jazyk. A v utorok zas opačne. Jediné čo som si cez akademický týždeň nestihla zopakovať bol nemecký jazyk.

Bola som zúfala. Našťastie som to domov nemala ďaleko, utekala som si ráno rýchlo vymeniť zošity nemecký jazyk za slovenský a utekala naspäť do školy. Pomyslela som si: Ešte že nie som na začiatku abecedy. Všetky témy z nemeckého jazyka som si aspoň prečítala a na rade som bola až poobede okolo 3. A zrazu to prišlo. Do vnútra som mala ísť ja. Bála som sa či tam vôbec niečo začnem rozprávať.

Bolo mi strašne zle a mala som neskutočnú trému. Ani do vnútra som nechcela ísť. Bolo na mne vidieť, že nie som vo svojej koži. Moja profesorka z nemeckého jazyka ma len upokojovala: Neboj sa Martinka, všetko dobre dopadne. Prišlo na rad: ťahanie otázky. Ach Bože môj, ak si vytiahnem takú otázku o čom nebudem mať ani šajmu, asi sa tam rozplačem.

Našťastie mi celkom sadla téma. Vybrala som si tému: vzťahy medzi ľuďmi. Dalo sa o tom rozprávať až na situáciu keď som mala viesť  dialóg medzi profesorom z našej školy. Bola to situácia, keď jemu zazvonil mobil v divadle a ja som s ním musela komunikovať ako ma s tým vyrušuje, že sa to v divadle nepatrí. Veľa slov som mu absolútne nerozumela. Nechápala som čo sa ma pýta, tak som si len vravela svoj názor.

Veľa slovíčok ma vtedy vôbec nevedelo napadnúť. Ale inak to bolo všetko celkom v pohode. Keby som si vybrala horšiu tému asi by som tam sedela a bola ticho. A nakoniec moja výsledná známka bola za 3. Aspoň že za tie 4 roky som sa tie maturitné témy naučila. Ale dosť som toho aj pozabúdala. Takže takáto bola moja maturita z nemeckého jazyka. Už by som to nikdy zažiť veru nechcela.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu