MDŽ príhovor a prejav

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 471 slov
Počet zobrazení: 20 641
Tlačení: 1 222
Uložení: 936

Príhovor a prejav k Medzinárodnému dňu žien (MDŽ)

Milé ženy, matky, vážení prítomní,

Osláviť 8. marec znamená pripomínať si potrebu rovnosti príležitosti žien a mužov a predstaviť si svet, v ktorom si ženy môžu byť isté, že na ich názoroch, hodnotách a snoch záleží.

Skutočným dôvodom existencie MDŽ je možnosť uvedomiť si, čo všetko sa ženám doteraz podarilo dosiahnuť a čo by ešte dosiahnuť chceli. MDŽ je pripomienkou na štrajk newyorských robotníčok v marci 1908 za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. O dva roky neskôr sa v Kodani konala Medzinárodná ženská konferencia, na ktorej vznikol nápad oslavovať medzinárodný deň žien.

V nasledujúcich rokoch v marci  sa oslavoval tento deň v Rakúsku, Dánsku, Nemecku a Švajčiarsku. Ženy na demonštráciách požadovali najmä volebné právo a rovnosť v zamestnaní. V Rusku sa MDŽ prvýkrát objavilo v roku 1913 a bolo spojené najmä s protivojnovými demonštráciami žien pod heslom „chlieb a mier“. MDŽ bol uznaný Organizáciou spojených národov ako medzinárodný sviatok v roku 1975.

O žene môžeme hovoriť ako o nositeľke života a  matke. Žena je prekrásne umelecké dielo, ktoré má viacero podôb. Pravda je, že žena je pilierom domácností. Aj výchova detí je predovšetkým na matkinej hlave. Žena sa dokáže lepšie postarať o malé deti, starých a chorých, je schopná väčších obetí.

V živote vznikajú situácie, ktoré ženu viac podráždia. Ide o veci a činy, ktoré muži ľahostajne prehliadajú. Vážme si ženu! S jej kladnými či zápornými vlastnosťami. Nikto nie je dokonalý, bezchybný – jednoducho ideálny typ. Nech je však tak, či onak, bez ženy by bol život na zemi bezcenný. Ženy si zaslúžia, aby sme si ich dokázali uctiť po celý rok.

Som presvedčený, že ak muž dokáže ženu pochopiť, ona mu to určite vráti. Milé naše ženy, prajem Vám, aby ste boli predovšetkým hrdé na to, že ste ženy, matky, babičky, aby ste z úst detí počuli len milé slová „mamka ďakujem ti za všetko“, aby vaše oči nepoznali slzy a aby vaše dlane rozdávali teplo a lásku. 

Milé ženy, matky, vážení prítomní!

V každodennom zhone pod tlakom povinnosti si mnohokrát ani neuvedomujeme, ako sa striedajú dni pracovné i sviatočné. Zišli sme sa tu dnes, aby sme si pripomenuli deň, na ktorý by sme nikdy nemali zabúdať. Je to sviatok najdrahších bytostí – Medzinárodný deň žien. Preto sme sa rozhodli tento sviatok opäť vzkriesiť a preukázať ženám náležitú úctu.

Ste základným kameňom našich rodín. Hlboko sa skláňam pred Vašou obetavosťou, ochotou, láskavosťou ale i humorom a dobrou náladou, ktorou okoreňujete chvíle nášho každodenného života. Pri príležitostí Vášho krásneho sviatku mi dovoľte, aby som Vám v mene všetkých mužov, ako aj v mene svojom zaželal predovšetkým pevné zdravie.

Aby ste v tento deň, ale aj v ďalších nastávajúcich dňoch Vášho života mali čo najmenej problémov, chvíľ bolestí a smútku, aby Vás pohoda, porozumenie a láska sprevádzali na každom kroku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu