Najťažší jazyk na svete

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 28.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 336 slov
Počet zobrazení: 4 451
Tlačení: 390
Uložení: 404

Najťažší jazyk na svete

V Paríži sa konalo konzorcium jazykovedcov z celého sveta. Po ôsmich rokoch bádania, študovania vydali rubriku 10 najľahších a najťažších jazykov na tejto planéte. Do úvahy brali vývoj jazyka, úpravu pravopisu, štýl písma, znaky, reč, históriu jazyka a gramatiku.Na svete je okolo 7832 jazykov. Každý týždeň zaniknú dva jazyky, vytvoria sa ďalšie dva až tri nové.

Najľahším jazykom na svete je vraj španielčina, hovorí ním vyše 300miliónov ľudí. Najťažším jazykom je SLOVENČINA. A to pre jej gramatickú štruktúru, mobilitu slov a slovných spojení. Ako jediný jazyk sveta má 7 pádov, vybrané slová, tvrdé a mäkké i, y, skloňovanie prídavných mien... Špecifikum tvoria slovesá, ktoré sú ohybné, toto ohýbanie sa nazýva časovanie.

Ako jeden z piatich jazykov máme tri rody: mužský, ženský, stredný. A ako jediný jazyk sveta máme vzory pre prídavné mená, dvojhlásky, spodobovanie, toto nenájdete v žiadnom inom jazyku na tejto planéte. Gramatika je tak komplikovaná, že akémukoľvek cudzincovi by podľa prepočtov trvalo až 12 rokov, kým by sa naučil kompletnú gramatiku a to nehovoríme o variabilite slov, viet a slovných spojení vo vetách.

Kompletnú gramatiku slovenského jazyka nevie ani jeden jediný človek, preto ju študujú teamy vedcov a jazykovedcov, pretože je tak obsiahla a v niektorých prípadoch extrémne náročná nato, aby ju pochopil jeden človek.

Slovenský jazyk má presne 465 gramatických výnimiek a to dokazuje jeho komplikovanosť. Záujem o slovenský jazyk však každým dňom rastie, ale len málokomu sa podarí dosiahnuť to, čomu jazykovedci hovoria: rozprávať čisto spisovne. 

Náš jazyk je krásny, melodický, preto nemáme problém porozumieť aj ruštine, poľštine, češtine a iným slovanským jazykom. Ak sa chce cudzinec naučiť písať, čítať, počúvať a hlavne hovoriť po slovensky aspoň tak ako jednoduchý človek, tak v zahraničí sa náš jazyk nenaučí a to platí aj pre nás.

Cudzinci tak musia prísť k nám a my, ak sa chceme naučiť inú reč, musíme ísť do krajiny, kde sa hovorí rečou, ktorú sa učíme. Mali by sme byť hrdí nato, že rozprávame najťažším jazykom aký vôbec vznikol, lebo ťažší jazyk už nie je.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu