Gumení chlapci

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 29.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 261 slov
Počet zobrazení: 3 177
Tlačení: 351
Uložení: 368
Gumení chlapci
Tanec na Slovensku má dávne tradície. Tak sa kedysi zišla partia s b-boyom, b-girlkami, tanečníkom electricboogie, hip-hoperom, skrátka s tanečníkmi zrodených na ulici. A tak vznikli Gumení chlapci. Najprv vystupovali na diskotékach na pesničky Michaela Jacksona, ktorý v tom čase vydal album Thriller. Trénovali síce v Kultúrnom dome ROH (dnešný Istropolis), ale profesionalitu im zaručili podchody. Okrem Jacksona čerpali z časopisu Bravo pašovaného z Rakúska, kde boli uverejnené rôzne tanečné pózy. Tak prišla prvá tanečná vlna z USA na Slovensko.

Prišlo aj k prvému vystúpeniu v legendárnom V-klube. Vyzeralo to asi takto: dvaja tanečníci, z ktorých jeden bol Fredy Ayisi, tancovali breakové zostavy so saltami, premetmi, freezami... Pre vtedajšie socialistické obecenstvo to stačilo a tanečníkov odmenili krásnym a hlasným potleskom. Aj dátum vzniku Gumených chlapcov je známy a to február 1984.

Prvá si všimla Gumených chlapcov spevačka legenda Jana Kociánová. Neskôr vystupovali s vtedajšou popovou špičkou – Petrom Nagyom, Rišom Mullerom, Beátou Dubasovou, Vašom Patejdlom či Robom Grigorovom. Čoraz častejšie ich pozývali na natáčanie televíznych programov a reklám. Všimol si ich aj filmový režisér Fontány pre Zuzanu Dušan Rapoš. Neskôr sa tréningy z ulíc a podchodov presunuli do tanečných sál.

V máji roku 1985 sa konala prvá veľká súťaž o Cenu Československej televízie a Majstrovstvá ČSSR. V preplnenej hale pražského Paláca kultúry sa jednotkou stali Gumení chlapci. Bol to ich triumf. V jednotlivcoch sa na prvom mieste umiestnil mladík s tmavou pleťou Fredy Ayisi. Týmto článkom som vám chcel priblížiť jeden z množstva druhov tanca, jeho históriu. Je to tanec, ktorému sa aj ja venujem break.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#tanečný venček príhovor #prihovor  o tanci #Tanečná výchova #venček


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu