Bratislava a právo meča

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 11.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 272 slov
Počet zobrazení: 4 233
Tlačení: 396
Uložení: 434

Bratislava a právo meča

Právo meča v stredoveku znamenalo právo mesta stíhať ťažké zločiny trestom smrti. Bratislava získala toto dôležité privilégium od uhorského kráľa Mateja Korvína v roku 1468. Viditeľným znakom práva meča tzv. hrdelného práva bola drevená ruka s vyhrnutým rukávom držiaca meč. Vztyčovali ju nad vchodom Starej radnice, dnes je uložená v mestskom múzeu.

Trest smrti ukladali radní páni za dokázané najvážnejšie previnenia - za vraždu, zabitie, podpaľačstvo, lúpež, falšovanie peňazí a listín, pašovanie a nebezpečné vyhrážanie. Najčastejším spôsobom verejnej popravy bolo sťatie, obesenie, lámanie na kolese a vláčenie na konskom chvoste. Existovala aj poprava štvrtením, upálením na hranici, utopením, napichnutím na kôl, pochovanie zaživa a pichnutie žeravej kopije priamo do srdca. Popravovalo sa pred Starou radnicou, pred Michalskou vežou a v priestoroch dnešného Trnavského mýta.

V podzemí Starej radnice bola povestná Čierna izba, alebo Vlčia jama. Tu mestský kat a jeho pomocníci pri vypočúvaní obvinených bežne používali škripec, rozpálené kliešte, mučiacu hrušku a španielsku čižmu vybíjanú klincami. Obžalovaných často pálili fakľami a vytrhávali im nechty.

Pri takýchto krutých praktikách sa radšej priznal aj ten, kto bol nevinný. Obvinený neraz počas mučenia zomrel. Dnes je v týchto priestoroch expozícia feudálnej justície mestského múzea. Okrem iného sa tam nachádza aj originálna katova sekera a meč, na ktorý si majster kat nechával vyryť mená popravených.

Medzi ľuďmi boli popravy obľúbeným divadlom. Prizerajúci sa v deň popravy nemuseli pracovať, hostince boli plné ľudí. Popravy vykonával mestský kat, ktorého si spočiatku ľudia vážili, neskôr sa mu radšej vyhýbali.

Posledným vykonávateľom tohto krutého remesla bol Augustín Spindler, ktorý vykonával popravy do roku 1844. Právo meča bolo zrušené v revolučnom roku 1848 a nahradené štátom vykonávaným trestom smrti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#diskusny prispevok na temu trest smrti #michalská veža #Vyryt #trest smrti


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu